11 milyon fidanın 9 milyonu heba olacak

GÜNDEM 12.11.2019 - 16:27, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

11 milyon fidanın 9 milyonu heba olacak

Geleceğe Nefes Kampanyası’nda, Türkiye genelinde 2023 noktada 3 saat içinde tam 11 milyon fidan toprakla buluştu. Fidan töreni ormancıları ikiye böldü. Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Çetin yanlış tarih seçimi nedeniyle 9 milyon fidanın zayi olacağını söyledi. Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz ise yılda iki defa fidan dikimi yapılabildiğini, kasım ayının en verimli dönem olduğunu öne sürdü

haberimizvar.net Tarım ve Orman Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı tarafından Milli Ağaçlandırma Günü ilan edilen 11 Kasım’da ‘Geleceğe Nefes’ kampanyası düzenledi. Kampanya kapsamında dün Türkiye genelinde 2023 noktada 3 saat içinde tam 11 milyon fidan toprakla buluştu. Söz konusu kampanya ormancıları ikiye böldü. Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Çetin ve Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz konuyla ilgili Sözcü’ye özel açıklamalarda bulundu. TOPRAK TAVA GELDİKTEN SONRA Kampanya tarihinin yanlış olduğunu söyleyen Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Çetin şöyle konuştu: “33 sene orman mühendisi olarak görev yaptım. Bunun 28 senesi fiilen ağaçlandırma çalışmalarında geçti. En son bölge müdürüydüm. Ağırlıklı işim ağaçlandırma idi. Ben bu işe gönül verdim. Fidan dikimi için toprağın ekime hazır olması lazım. Fidan için toprakta rutubet olması lazım. Kupkuru toprağa ekince fidan ölmeye mahkumdur. Kış yağışlarını alıp toprak tava geldikten sonra fidan dikilir. Bunun için en uygun zaman ilkbahar başlangıcıdır. FİDANLAR KURUYACAK 81 ilde, 11 milyon dikileceğini söylüyorlar. Bugün doğu Anadolu’da halen kar kaplı, don olan alanlar var. Buralarda fidan dikimi yapılamaz. Zaman uygun olmadığı için En az 9 milyon fidan zayi olacaktır. Bir de bu fidanları ehil kimseler ekmesi lazım. Hiç fidan görmeyen bir insan, ‘ben fidan dikiyorum’ diyecek. Böyle olmaz. Birer tane temsili olabilir. Ancak 11 milyon fidanı ehil olmayan kimseler ekemez. Ekerse zayi olur. Rekor kıracaklarını söylüyorlar. 1 saatte fidan dikiyorlar. O fidanların büyük bir çoğunluğu maalesef kuruyacak.” KIŞ HENÜZ BAŞLAMADI Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz ise kampanyayı savundu. Türkyılmaz şu açıklamalarda bulundu: “Her önüne gelenin yapılan güzel şeyleri lekelediği bir dönemden geçiyoruz. Orman ağaçlandırma yılın iki baharında yapılır. Hem ilk hem son baharda. Her iki dönem de uygun bir zamandır. Tarih boyu en başarılı olunan sonbahar dönemidir. En ideal zamanlardan birisi kasım ayıdır. Kış başlamadı henüz, fidanlara su yürüme durdu. 11 Kasım milli ağaçlandırma günü ilan edildi. Ve fidan dikimleri yapıldı. MUNDAR ETMEYE ÇALIŞIYORLAR Bu tamamen ormancılık teknik personelinin bilgisi dahilinde yapılmıştır. Şu anda Türkiye’de iki rekor gerçekleştiriliyor. Bütün doğa severlerin birlikte olması gereken ortamda neden doğru olmayan bilgiler paylaşılıyor anlayamıyoruz. 301 bin fidan Çorum’da dikildi ve 260 bin olan rekor egale edildi. 2023 lokasyonda 11 milyon fidan saat 11.11’de toprakla buluşturuluyor. 3 saat içinde yapılıyor bu dikim. Teknik uzmanlar tarafından hazırlıklar yapıldı. Bu işin başarısını hazmedemiyorlar. Murdar etmeye çalışıyorlar. Bu bizleri üzmektedir.”
Geleceğe Nefes Kampanyası’nda, Türkiye genelinde 2023 noktada 3 saat içinde tam 11 milyon fidan toprakla buluştu. Fidan töreni ormancıları ikiye böldü. Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Çetin yanlış tarih seçimi nedeniyle 9 milyon fidanın zayi olacağını söyledi. Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz ise yılda iki defa fidan dikimi yapılabildiğini, kasım ayının en verimli dönem olduğunu öne sürdü

haberimizvar.net Tarım ve Orman Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı tarafından Milli Ağaçlandırma Günü ilan edilen 11 Kasım’da ‘Geleceğe Nefes’ kampanyası düzenledi. Kampanya kapsamında dün Türkiye genelinde 2023 noktada 3 saat içinde tam 11 milyon fidan toprakla buluştu. Söz konusu kampanya ormancıları ikiye böldü. Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Çetin ve Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz konuyla ilgili Sözcü’ye özel açıklamalarda bulundu.

TOPRAK TAVA GELDİKTEN SONRA

Kampanya tarihinin yanlış olduğunu söyleyen Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Çetin şöyle konuştu: “33 sene orman mühendisi olarak görev yaptım. Bunun 28 senesi fiilen ağaçlandırma çalışmalarında geçti. En son bölge müdürüydüm. Ağırlıklı işim ağaçlandırma idi. Ben bu işe gönül verdim. Fidan dikimi için toprağın ekime hazır olması lazım. Fidan için toprakta rutubet olması lazım. Kupkuru toprağa ekince fidan ölmeye mahkumdur. Kış yağışlarını alıp toprak tava geldikten sonra fidan dikilir. Bunun için en uygun zaman ilkbahar başlangıcıdır.

FİDANLAR KURUYACAK

81 ilde, 11 milyon dikileceğini söylüyorlar. Bugün doğu Anadolu’da halen kar kaplı, don olan alanlar var. Buralarda fidan dikimi yapılamaz. Zaman uygun olmadığı için En az 9 milyon fidan zayi olacaktır. Bir de bu fidanları ehil kimseler ekmesi lazım. Hiç fidan görmeyen bir insan, ‘ben fidan dikiyorum’ diyecek. Böyle olmaz. Birer tane temsili olabilir. Ancak 11 milyon fidanı ehil olmayan kimseler ekemez. Ekerse zayi olur. Rekor kıracaklarını söylüyorlar. 1 saatte fidan dikiyorlar. O fidanların büyük bir çoğunluğu maalesef kuruyacak.”

KIŞ HENÜZ BAŞLAMADI

Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz ise kampanyayı savundu. Türkyılmaz şu açıklamalarda bulundu: “Her önüne gelenin yapılan güzel şeyleri lekelediği bir dönemden geçiyoruz. Orman ağaçlandırma yılın iki baharında yapılır. Hem ilk hem son baharda. Her iki dönem de uygun bir zamandır. Tarih boyu en başarılı olunan sonbahar dönemidir. En ideal zamanlardan birisi kasım ayıdır. Kış başlamadı henüz, fidanlara su yürüme durdu. 11 Kasım milli ağaçlandırma günü ilan edildi. Ve fidan dikimleri yapıldı.

MUNDAR ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

Bu tamamen ormancılık teknik personelinin bilgisi dahilinde yapılmıştır. Şu anda Türkiye’de iki rekor gerçekleştiriliyor. Bütün doğa severlerin birlikte olması gereken ortamda neden doğru olmayan bilgiler paylaşılıyor anlayamıyoruz. 301 bin fidan Çorum’da dikildi ve 260 bin olan rekor egale edildi. 2023 lokasyonda 11 milyon fidan saat 11.11’de toprakla buluşturuluyor. 3 saat içinde yapılıyor bu dikim. Teknik uzmanlar tarafından hazırlıklar yapıldı. Bu işin başarısını hazmedemiyorlar. Murdar etmeye çalışıyorlar. Bu bizleri üzmektedir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.