192 milletten insanla yaşıyoruz

YAŞAM 17.01.2020 - 17:42, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

192 milletten insanla yaşıyoruz

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Türkiye’de 192 milletten 5 milyonun üzerinde yabancının yaşadığını açıkladı. Yabancıların bir milyonunun oturma izni bulunurken, ülkede bulunan yabancılarda başı 3,6 milyonla Suriyeliler çekiyor.

haberimizvar.net-2011’de Suriye’de çıkan iç savaşın ardından milyonlarca sığınmacının Türkiye’ye gelmesiyle ülkedeki yabancılarla ilgili çıkan tartışmalar sürüyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Türkiye’de 192 milletten 5 milyonun üzerinde yapancı olduğunu belirtirken, bu yabancıların bir milyonunun oturma izninin bulunduğunu açıkladı. GÖÇ İDARESİ AÇIKLADI Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkan Vekili Beşkat, Türkiye’de en fazla yabancının Suriyeliler olduğunu da vurguladı.Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) iş birliğiyle Bursa'daki Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı personeline yönelik "Sosyal Uyum Çalıştayı" düzenlendi. SOSYAL UYUM ÇALIŞTAYI Programda konuşan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkan Vekili Beşkat, tarihin her döneminde zulüm gördükleri yerlerden kaçanların Anadolu'ya sığındığını hatırlattı. Çok sayıda mazlumun güvenli liman olarak gördükleri Türkiye'ye sığındığını, Türkiye'nin de ait olduğu medeniyetten aldığı yüksek değerlerle bu insanlara kucak açtığını belirten Beşkat, şöyle devam etti:"Son dönemlerde göç akınlarının hem sayıca arttığını hem de çeşitlendiğini görüyoruz. Bugün 3,6 milyon Suriyeli geçici koruma kapsamında Türkiye'mizde kalmakta. Yine Irak'tan, Somali'den, Afganistan'dan, farklı ülkelerden yüzbinlerce insan uluslararası koruma bulmak amacıyla savaştan, zulümden kaçtığı için bu topraklarda bizlerle bir arada yaşamakta. Ancak bugün itibariyle sayıları 1 milyonu aşmış olan ikamet izni sahibi insan, 100 bini aşmış olan çalışma iznine sahip insan Türkiye'yi yaşamak için seçmiştir. Bu bahsettiğim 1 milyon insan savaşlardan, zulümden kaçan insanlar değildir. Türkiye'de yaşamak, Türkiye'de çalışmak, iş kurmak için gelmiş bizlerle bir arada yaşayan insanlardır.” KİMLİKLENDİRME SORUNU Uyum konusunun önemine işaret eden Beşkat, şunları kaydetti:"Bugün Türkiye'de 192 farklı milletten 5 milyonun üzerinde yabancı yaşıyor. Uyum faaliyetlerinin yapılması oldukça önemli. Bu insanları sayıların çok ötesinde her birinin kendi hayatı olan, kendi beklentileri, kendi potansiyelleri olan ve ülkemize değer katabilecek olan insanlar olarak görüyoruz. Ancak uyum konusu sadece bir kurumun yapabileceği bir konu değil. Suriye kaynaklı yaşanan göçün ilk yıllarında daha çok kayıt, kimliklendirme, düzensiz göçle mücadele temel konularda faaliyet yürütmüştük. Ancak bugün geldiğimiz noktada temel konu, bu insanların ülkemize nasıl uyum sağlayabileceğidir. Bugün sayıları 150 bini aşmış uluslararası öğrencilerin ülkemize uyumu önemlidir."   
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Türkiye’de 192 milletten 5 milyonun üzerinde yabancının yaşadığını açıkladı. Yabancıların bir milyonunun oturma izni bulunurken, ülkede bulunan yabancılarda başı 3,6 milyonla Suriyeliler çekiyor.

haberimizvar.net-2011’de Suriye’de çıkan iç savaşın ardından milyonlarca sığınmacının Türkiye’ye gelmesiyle ülkedeki yabancılarla ilgili çıkan tartışmalar sürüyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Türkiye’de 192 milletten 5 milyonun üzerinde yapancı olduğunu belirtirken, bu yabancıların bir milyonunun oturma izninin bulunduğunu açıkladı.

GÖÇ İDARESİ AÇIKLADI
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkan Vekili Beşkat, Türkiye’de en fazla yabancının Suriyeliler olduğunu da vurguladı.Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) iş birliğiyle Bursa'daki Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı personeline yönelik "Sosyal Uyum Çalıştayı" düzenlendi.

SOSYAL UYUM ÇALIŞTAYI

Programda konuşan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkan Vekili Beşkat, tarihin her döneminde zulüm gördükleri yerlerden kaçanların Anadolu'ya sığındığını hatırlattı. Çok sayıda mazlumun güvenli liman olarak gördükleri Türkiye'ye sığındığını, Türkiye'nin de ait olduğu medeniyetten aldığı yüksek değerlerle bu insanlara kucak açtığını belirten Beşkat, şöyle devam etti:"Son dönemlerde göç akınlarının hem sayıca arttığını hem de çeşitlendiğini görüyoruz. Bugün 3,6 milyon Suriyeli geçici koruma kapsamında Türkiye'mizde kalmakta. Yine Irak'tan, Somali'den, Afganistan'dan, farklı ülkelerden yüzbinlerce insan uluslararası koruma bulmak amacıyla savaştan, zulümden kaçtığı için bu topraklarda bizlerle bir arada yaşamakta. Ancak bugün itibariyle sayıları 1 milyonu aşmış olan ikamet izni sahibi insan, 100 bini aşmış olan çalışma iznine sahip insan Türkiye'yi yaşamak için seçmiştir. Bu bahsettiğim 1 milyon insan savaşlardan, zulümden kaçan insanlar değildir. Türkiye'de yaşamak, Türkiye'de çalışmak, iş kurmak için gelmiş bizlerle bir arada yaşayan insanlardır.”

KİMLİKLENDİRME SORUNU

Uyum konusunun önemine işaret eden Beşkat, şunları kaydetti:"Bugün Türkiye'de 192 farklı milletten 5 milyonun üzerinde yabancı yaşıyor. Uyum faaliyetlerinin yapılması oldukça önemli. Bu insanları sayıların çok ötesinde her birinin kendi hayatı olan, kendi beklentileri, kendi potansiyelleri olan ve ülkemize değer katabilecek olan insanlar olarak görüyoruz. Ancak uyum konusu sadece bir kurumun yapabileceği bir konu değil. Suriye kaynaklı yaşanan göçün ilk yıllarında daha çok kayıt, kimliklendirme, düzensiz göçle mücadele temel konularda faaliyet yürütmüştük. Ancak bugün geldiğimiz noktada temel konu, bu insanların ülkemize nasıl uyum sağlayabileceğidir. Bugün sayıları 150 bini aşmış uluslararası öğrencilerin ülkemize uyumu önemlidir." 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.