350 Ankara’dan protesto çağrısı

GÜNDEM 27.09.2019 - 16:47, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

350 Ankara’dan protesto çağrısı

Küresel iklim değişikliğe dikkat çekmeyi amaçlayan 350 Ankara, 14 Eylül’de kapılarını açan ve 10 Kasım’a kadar devam edecek, bu sene 16’ıncısı düzenlenen İstanbul Bienali’ni protestoya davet etti

haberimizvar.net 350 Ankara’dan yapılan açıklamada, bu sene 16’ıncısı düzenlenen İstanbul Bienali’nin ‘Yedinci Kıta’ temasıyla düzenlendiği ve bienalde petrol türevi olan plastik kirliliğinin yol açtığı sorunlara ve okyanuslarda ortaya çıkan kıta büyüklüğündeki kirliliğe dikkat çektiği belirtildi. SPONSORLARA DİKKAT ÇEKİLDİ İstanbul Bienali’nin sponsorlarına dikkat çekilen açıklamada, “Bienalin sponsoru petrol ve otomotiv yatırımları sahibi Koç Holding, kurucu sponsoru ise altın madenciliği ile bildiğimiz Eczacıbaşı. Katkı sağlayan kuruluşlar arasında Gerze’de termik santrali yapmaya çalışan ve halkın mücadelesi ile yapamayan gruba ait Anadolu Efes,  LPG şirketi Aygaz, petrol bayisi Opet, petrol rafinerisi Tüpraş gibi şirketler bulunuyor. Destekçiler arasında Çanakkale boğazında termik santraller yapan İçdaş Enerji gibi şirketler, Ford gibi otomotiv ve TAV gibi havayolu işletmeciliği şirketleri de var” denildi. ‘BİENAL’E KATILMAYIN’ ÇAĞRISI “Çok açık ki fosil yakıtlar ve doğa tahribatı üstünden para kazanan şirketlerin içlerinde plastik hammaddesi olan petrol işinde olanların da bolca olduğu bir Bienal’de bizlere plastik kirliliğini anlatması çok büyük bir iki yüzlülük” denilen açıklamaya şu şekilde devam edildi: “Özellikle Türkiye’de her yıl 2,7 milyon ton plastik ambalaj malzemesi toprağa ve akarsulara karşıtlığı gerçeği ortada iken bunun müsebbiplerinin bize kapitalizm eleştirisi yapmaları açık bir şekilde yeşile çalmadır. Plastik kirliliğinin, ekolojik yıkımın ve iklim krizinin kaynağı olan şirketler aktivizmi bir reklam, performans olarak görüyorlar. Bienal’de böylesi söylemler, etkinlikler yer alıyor. Sermaye mücadeleyi bir PR, halk ilişkiler çalışması olarak görmemeli, tersine kendi sorumluluklarını yerin getirip bu üretimlerinde vazgeçmeli. Biz 16. İstanbul Bienali’ni protesto ediyor, her türlü destek verenler şirketler dışında katkıda bulunan “sanatçı” ve “aktivistleri”  de ayıplıyoruz. Herkesi 16. İstanbul Bienali’ni protesto etmeye, katılmamaya çağırıyoruz.” 350 Ankara ile birlikte bu çağrıya destek veren diğer kuruluşlarda şu şekilde: Karadeniz Çevre Haberleri Portalı Birleşik Yeşil Hareket HDP Ekoloji grubu Polen Ekoloji Anıtpark Forumu Halkevleri Kadın Savunma Ağı Mezopotamya Ekoloji Hareketi Samsun Çevre Platformu Yeşil Direniş / Ekoloji ve Yaşam Gazetesi Yaşam ve Dayanışma Yolcuları Terme Çevre Platformu HDK Ankara il örgütü Kuzey Ormanları Savunması Ekoloji Birliği Kocaeli Çevre Savunması Aydın Çevre Platformu Burhaniye Çevre Platformu Bakırtepe Çevre Platformu Ayvalık Tabiat Platformu Antalya Ekoloji Meclisi Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği Ankara Sokak Sanatları Atölyesi Munzur Koruma Kurulu/DEDEF Ordu Çevre Derneği Turgut Yardımlaşma Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği
Küresel iklim değişikliğe dikkat çekmeyi amaçlayan 350 Ankara, 14 Eylül’de kapılarını açan ve 10 Kasım’a kadar devam edecek, bu sene 16’ıncısı düzenlenen İstanbul Bienali’ni protestoya davet etti

haberimizvar.net 350 Ankara’dan yapılan açıklamada, bu sene 16’ıncısı düzenlenen İstanbul Bienali’nin ‘Yedinci Kıta’ temasıyla düzenlendiği ve bienalde petrol türevi olan plastik kirliliğinin yol açtığı sorunlara ve okyanuslarda ortaya çıkan kıta büyüklüğündeki kirliliğe dikkat çektiği belirtildi.

SPONSORLARA DİKKAT ÇEKİLDİ

İstanbul Bienali’nin sponsorlarına dikkat çekilen açıklamada, “Bienalin sponsoru petrol ve otomotiv yatırımları sahibi Koç Holding, kurucu sponsoru ise altın madenciliği ile bildiğimiz Eczacıbaşı. Katkı sağlayan kuruluşlar arasında Gerze’de termik santrali yapmaya çalışan ve halkın mücadelesi ile yapamayan gruba ait Anadolu Efes,  LPG şirketi Aygaz, petrol bayisi Opet, petrol rafinerisi Tüpraş gibi şirketler bulunuyor. Destekçiler arasında Çanakkale boğazında termik santraller yapan İçdaş Enerji gibi şirketler, Ford gibi otomotiv ve TAV gibi havayolu işletmeciliği şirketleri de var” denildi.

‘BİENAL’E KATILMAYIN’ ÇAĞRISI

“Çok açık ki fosil yakıtlar ve doğa tahribatı üstünden para kazanan şirketlerin içlerinde plastik hammaddesi olan petrol işinde olanların da bolca olduğu bir Bienal’de bizlere plastik kirliliğini anlatması çok büyük bir iki yüzlülük” denilen açıklamaya şu şekilde devam edildi: “Özellikle Türkiye’de her yıl 2,7 milyon ton plastik ambalaj malzemesi toprağa ve akarsulara karşıtlığı gerçeği ortada iken bunun müsebbiplerinin bize kapitalizm eleştirisi yapmaları açık bir şekilde yeşile çalmadır. Plastik kirliliğinin, ekolojik yıkımın ve iklim krizinin kaynağı olan şirketler aktivizmi bir reklam, performans olarak görüyorlar. Bienal’de böylesi söylemler, etkinlikler yer alıyor. Sermaye mücadeleyi bir PR, halk ilişkiler çalışması olarak görmemeli, tersine kendi sorumluluklarını yerin getirip bu üretimlerinde vazgeçmeli. Biz 16. İstanbul Bienali’ni protesto ediyor, her türlü destek verenler şirketler dışında katkıda bulunan “sanatçı” ve “aktivistleri”  de ayıplıyoruz. Herkesi 16. İstanbul Bienali’ni protesto etmeye, katılmamaya çağırıyoruz.”

350 Ankara ile birlikte bu çağrıya destek veren diğer kuruluşlarda şu şekilde:

  • Karadeniz Çevre Haberleri Portalı
  • Birleşik Yeşil Hareket
  • HDP Ekoloji grubu
  • Polen Ekoloji
  • Anıtpark Forumu
  • Halkevleri
  • Kadın Savunma Ağı
  • Mezopotamya Ekoloji Hareketi
  • Samsun Çevre Platformu
  • Yeşil Direniş / Ekoloji ve Yaşam Gazetesi
  • Yaşam ve Dayanışma Yolcuları
  • Terme Çevre Platformu
  • HDK Ankara il örgütü
  • Kuzey Ormanları Savunması
  • Ekoloji Birliği
  • Kocaeli Çevre Savunması
  • Aydın Çevre Platformu
  • Burhaniye Çevre Platformu
  • Bakırtepe Çevre Platformu
  • Ayvalık Tabiat Platformu
  • Antalya Ekoloji Meclisi
  • Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği
  • Ankara Sokak Sanatları Atölyesi
  • Munzur Koruma Kurulu/DEDEF
  • Ordu Çevre Derneği
  • Turgut Yardımlaşma Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.