Amazon yangınından ürkütücü görüntüler

24.08.2019 - 21:12, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Amazon yangınından ürkütücü görüntüler

NASA’nın yayınladığı görüntüler, Amazon ormanında iki haftadır süren yangının ürkütücü boyutlarını ortaya çıkardı. Atmosferde tehlikeli boyutlara ulaşan karbonmonoksit, rüzgarlar devam ederse hepimizin kapısına dayanabilir durumda.

haberimizvar.net Bir NASA uydusu, Amazon ormanlarında iki haftadır devam eden orman yangınları nedeniyle atmosferdeki tehlikeli boyutlara ulaşan karbonmonoksit görüntülerini yakaladı. NASA‘nın yaptığı basın açıklamasına göre, 8-22 Ağustos tarihleri arasında 18.000 feet (5.500 metre) yükseklikte karbon monoksit seviyelerini ölçen Atmospheric Infrared Sounder (AIRS) (Atmosferik Kızılötesi Alıcısı)  cihazından yeni veriler toplandı. 2002 yılında göreve başlayan Aqua uydusu, AIRS adı verilen cihazlar ile donatılmış durumda. Bu cihazlar coğrafi alanlar üzerinde detaylı ısı haritası üretmeyi mümkün kılıyor. Aqua uydusu, hava durumları ve genel iklim detayları hakkında bilgi toplayabilmek için incelenmek istenen konumlara yerleştirilen mikrodalga enerjisini algılayarak ölçüm yapıyor. GÖRÜNTÜ SON DERECE ÜRKÜTÜCÜ Uzak mesafelere gidebilen ve atmosferde yaklaşık bir ay kalabilen karbonmonoksit gazı iklim değişikliğinde önemli bir rol oynar. Renksiz, kokusuz, tatsız ve tahriş etme özelliği olmayan bir gazdır, dolayısıyla varlığı fark edilmez. Yapısında karbon taşıyan bileşiklerin tam yanmaması sonucu açığa çıkar. Solunan havada yoğunluğu artarsa, kana geçer ve oksijenin taşındığı hemoglobine oksijenden daha kolay bağlanır ve kolay kolay ayrılmaz. Karbonmonoksidin hemoglobin ile bağlanması yaşamımız için gerekli olan oksijenin dokulara sunumu azaltır, dokulara oksijen taşınamaz ve hücre ölümü meydana gelir. BİR YILDA 73 BİN ORMAN YANGINI Şu an için soluduğumuz havada böyle bir değişim olmasa da yangınların devam etmesi durumunda, rüzgarlar nedeniyle bu durum tüm insanlığın kapısına dayanabilir. Brezilya Uzay Araştırmaları Merkezi (INPE), bu yıl yaklaşık 73 bin yangının tespit edildiğini ve ülkede rekor bir sayıya ulaşıldığını açıklamıştı geçtiğimiz günlerde… Yangınlar, Amazon’un geleceği için duyulan endişeleri arttırırken Brezilya’nın Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya tepkiler büyüyor. Bolsanaro, kereste tüccarları, madenciler ve çiftçilere fayda sağlamak için Amazon ormanları ve bölgedeki yerli halklara zarar vermekle suçlanıyor. (Kaynak: Matematiksel)
NASA’nın yayınladığı görüntüler, Amazon ormanında iki haftadır süren yangının ürkütücü boyutlarını ortaya çıkardı. Atmosferde tehlikeli boyutlara ulaşan karbonmonoksit, rüzgarlar devam ederse hepimizin kapısına dayanabilir durumda.

haberimizvar.net Bir NASA uydusu, Amazon ormanlarında iki haftadır devam eden orman yangınları nedeniyle atmosferdeki tehlikeli boyutlara ulaşan karbonmonoksit görüntülerini yakaladı. NASA‘nın yaptığı basın açıklamasına göre, 8-22 Ağustos tarihleri arasında 18.000 feet (5.500 metre) yükseklikte karbon monoksit seviyelerini ölçen Atmospheric Infrared Sounder (AIRS) (Atmosferik Kızılötesi Alıcısı)  cihazından yeni veriler toplandı. 2002 yılında göreve başlayan Aqua uydusu, AIRS adı verilen cihazlar ile donatılmış durumda. Bu cihazlar coğrafi alanlar üzerinde detaylı ısı haritası üretmeyi mümkün kılıyor. Aqua uydusu, hava durumları ve genel iklim detayları hakkında bilgi toplayabilmek için incelenmek istenen konumlara yerleştirilen mikrodalga enerjisini algılayarak ölçüm yapıyor.

GÖRÜNTÜ SON DERECE ÜRKÜTÜCÜ

Uzak mesafelere gidebilen ve atmosferde yaklaşık bir ay kalabilen karbonmonoksit gazı iklim değişikliğinde önemli bir rol oynar. Renksiz, kokusuz, tatsız ve tahriş etme özelliği olmayan bir gazdır, dolayısıyla varlığı fark edilmez. Yapısında karbon taşıyan bileşiklerin tam yanmaması sonucu açığa çıkar. Solunan havada yoğunluğu artarsa, kana geçer ve oksijenin taşındığı hemoglobine oksijenden daha kolay bağlanır ve kolay kolay ayrılmaz. Karbonmonoksidin hemoglobin ile bağlanması yaşamımız için gerekli olan oksijenin dokulara sunumu azaltır, dokulara oksijen taşınamaz ve hücre ölümü meydana gelir.

BİR YILDA 73 BİN ORMAN YANGINI

Şu an için soluduğumuz havada böyle bir değişim olmasa da yangınların devam etmesi durumunda, rüzgarlar nedeniyle bu durum tüm insanlığın kapısına dayanabilir. Brezilya Uzay Araştırmaları Merkezi (INPE), bu yıl yaklaşık 73 bin yangının tespit edildiğini ve ülkede rekor bir sayıya ulaşıldığını açıklamıştı geçtiğimiz günlerde… Yangınlar, Amazon’un geleceği için duyulan endişeleri arttırırken Brezilya’nın Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya tepkiler büyüyor. Bolsanaro, kereste tüccarları, madenciler ve çiftçilere fayda sağlamak için Amazon ormanları ve bölgedeki yerli halklara zarar vermekle suçlanıyor. (Kaynak: Matematiksel)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.