Akaydın Sur Yapı için uyarmıştı: Hak sahipleri mağdur olacak!

haberimizvar.net – Antalya’nın Kepezaltı-Santral bölgesinde Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesini yürüten Sur Yapı’da işlerin durduğu yönündeki haberler Büyükşehir Belediyesi eski başkanı ve CHP eski milletvekili Mustafa Akaydın’ın verdiği bir soru önergesini akıllara getirdi. 6 Nisan 2018’de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması isteğiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) önerge veren Akaydın şunları söylemişti: “Antalya Büyükşehir belediye başkanlığım döneminde, Antalya Kepezaltı-Santral mahallelerindeki vakıf arazileri üzerindeki kaçak yapılaşmaların çözümü için adım atılmış ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ile anlaşma sağlanmıştır. Fakat mahalle sakinlerinden gelen şikâyetler üzerine halk oylaması yapılmış ve vatandaşlarımızın itirazı doğrultusunda hazırlanan projeden vazgeçilmiştir”.

SUR YAPI’YA BÜYÜK BİR TİCARİ ALAN

Menderes Türel döneminde ise bu halk oylaması kararının kaldırılarak, daha önce 1,30 emsal değeri ile 9 bin konut olarak hazırlanan projenin, belediye arsası ile birlikte emsal değeri 1.5’e yükseltilerek 17 bin 400 konut ve ticari alanlara çıkarıldığını belirten Akaydın, “Bu konut ve ticari alanla ilgili Sur Yapı firmasıyla anlaşıldığı ilan edilmiştir. Sur Yapı firmasının ise bu bölgeyi taşeron firmalara yaptıracağı iddia edilmektedir. Bu projede, 40 bin metrekare ticari alana Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ve ciddi bir büyüklükteki ticari alana da müteahhit firmanın sahip olacağı söylenmektedir” ifadelerini kullandı.

NOTER HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI

Fakat ihaleyi alan firmanın konut ve işyeri satışına başladığı bölgede hala arazi üzerindeki şerhin kalkmadığını, inşaat ruhsatının olmadığını, tapu tescilinin yapılmadığını ve dolayısıyla da kat irtifakının yapılamadığı hatırlatan Mustafa Akaydın, “Henüz inşaatı bile başlamamış alanda şu ana kadar 3 bin kadar konutun satışının yapıldığı, satış yapılan şahıslara ise tapu yerine satış belgeleri verildiği, bu belgenin ise hukuki değerinin tartışmalı olduğu belirtilmektedir. Satış işlemlerine aracılık eden Antalya 11. Noterliğinin ise bu hukuksuz satış işlemlerine aracılık ettiği ve bu nedenle soruşturmaya tabii tutulduğu da diğer bir iddiadır. Antalya halkının bu bölgede ciddi mağduriyetler yaşayabileceği endişeleri gün geçtikçe artmaktadır” demişti.

AKAYDIN’IN SOYLU’YA SORDUĞU SORULAR

Akaydın ardından da şu soruları sıralamıştı: “Sur Yapı’nın ihalesini aldığı bölgede taşeron olarak görev yapan firmalar hangileridir? Konut alanındaki hak sahibi sayısı ve alacakları konut sayısı kaçtır? Belediyeye ve yüklenici firmaya düşen konut sayısı kaçtır? Konut alan hak sahiplerine neden tapu yerine satış belgesi verilmektedir? Belediye burada herhangi bir imar değişikliği ve emsal artışı yapmış mıdır? Projenin toplam ihale bedeli nedir? Müteahhit firmanın bu projeden elde edeceği kar ne kadardır? Belediye ve ilgili firma arasında yapılan sözleşmenin ayrıntıları nelerdir? Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ve Sur Yapı firmasının hak sahibi olacakları ticari alan büyüklükleri ne kadardır? Afaki olarak kura çekildiği ve daha inşaat başlamadan tapusu ve kat irtifakı olmayan 3 binin üzerinde konut satışı yapıldığı doğru mudur? Projeye, belediyenin projesi olduğu gerekçesi ile yapı denetimi yapılmasına izin verilmediği, aslında özel bir firmaya ihale edilen bu projenin yapı denetimine tabii olması gerektiği iddialarına ilişkin ne gibi bir açıklama yaparsınız?”