Akdeniz Üniversitesi öğrencileri 'Rektör istifa' dedi! Sert müdahale geldi

haberimizvar.net- Akdeniz Üniversitesi’nin (AÜ) her yıl stadyumda düzenlediği mezuniyet töreninin iptal edildiğiyle ilgili iddialar tartışılırken, konuyla ilgili üniversite yönetiminden bir açıklama gelmeyince öğrenciler, bu gece protesto gösterisi yaptı. 

TASARRUF TEDBİRLERİ KAPSAMINDA
Öğrenciler fakülte dekanlarından bilgi edindiklerini, tasarruf tedbirleri kapsamında bu yıl toplu mezuniyet töreni yapılmayacağını ileri sürerek, AÜ Kampüsü'nde protestolara başladı. Kampüs içerisinde sloganlar atan öğrenciler, Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü'ne seslenerek yürüyüş yaptı. Yürüyerek AÜ Erkek Öğrenci Yurdu önüne gelen öğrenciler, “Mezuniyet hakkımız gasp edilemez, özgür üniversitesi, demokratik Türkiye! Okuduğumuz okulda rektörlüğün bizi duymasını istiyoruz, mezuniyet hakkımız söke söke alırız” sloganları attı.

ÖĞRENCİLERE SERT MÜDAHALE
AÜ Rektörlük binasına önüne gelen öğrenciler, üniversite güvenlik elemanları tarafından engellendi. Öğrenciler bu kez 'Rektör istifa' sloganları attı. Öğrencilere üniversite güvenlik birimi tarafından sert müdahalede bulunuldu. Kısa süren gerginliğin ardından öğrenciler rektörlük önünden ayrılarak Olbia Meydanı'na doğru yürüyüş başlattı. Öğrenciler, "Tasarruf tedbirleri kapsamında mezuniyet iptalini kabul etmiyoruz mezuniyet töreninin yapılmasını istiyoruz" sözleri ile eylemlerine devam etti.

BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR
Basın açıklaması yapan öğrenciler, “Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü, 2025 yılı mezuniyet törenini iptal ederek bir kez daha öğrencilerden, onların birlikteliğinden ve söz hakkından korktuğunu göstermiştir. Ülke gündeminin hassasiyeti ve ekonomik kriz bahanesi, gerçekte öğrencilerin bir araya gelmesinden, dayanışma göstermesinden ve kampüslerde yükselen haklı taleplerin görünür olmasından duyulan rahatsızlığın üstünü örtme çabasıdır. Bu karar, yalnızca bir törenin değil; aynı zamanda ifade özgürlüğünün, ortak hafızanın ve üniversite kültürünün de gasp edilmesidir. Açıkça söylüyoruz; bu karar politik bir tercihtir ve meşruiyeti yoktur! Madem ülke gündeminin hassasiyetinden söz ediliyor; biz de soruyoruz... Öğrenciler ay sonunu getiremezken yemekhane ücretlerine bir yıl içinde 2 kez zam yapmanız bu hassasiyetin neresindedir? Öğrenciler kalabalık ve sağlıksız yurt koşullarında yaşarken hiçbir iyileştirme yapılmaması bu krize karşı nasıl bir çözüm önerisidir? Mezuniyet törenini iptal etmek sadece bir etkinlikten vazgeçmek değildir. Bu karar, öğrencilerin kamusal alandaki varlığını görünmez kılmaya yönelik politikaların parçasıdır. Bizler biliyoruz ki üniversiteler sadece diplomaların verildiği yerler değil, aynı zamanda düşüncenin, dayanışmanın ve söz hakkının üretildiği alanlardır. Öğrencilerin ihtiyaçlarını gözeten, eşitlikçi ve erişilebilir üniversite talebimizden vazgeçmiyoruz. Bilimsel, özgür ve demokratik bir üniversite için sesimizi yükseltiyoruz. Rektörlüğü bu keyfi kararı geri çekmeye ve üniversite öğrencilerinin iradesine saygı göstermeye çağırıyoruz.”

(Antalya Gündem Gazetesi)