Antalya Valisi kaynakçı arıyor

haberimizvar.net-  Antalya Valisi Hulusi Şahin, önceki gün gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu'nda, genişleme projesiyle yolcu kapasitesi 82 milyon kişiye çıkartılan Antalya Havalimanı'nda yeni 6 hangar inşa edileceğini, burada çalışacak tekniker ve teknisyenlerle ilgili ciddi ihtiyaç oluşacağı uyarısında bulunarak, Antalya Serbest Bölgedeki yat sektöründen örnek verdi. Büyük uçakların içine girip onarımları, boyamaları, servis hizmetlerinin yapılacağı hangarlar yapılacağını belirten Vali Şahin, “Buna şu anda altyapı şirketleri büyük ilgi gösteriyor. DHMİ Genel Müdürlüğü ihaleye gidecek. Şu anda bir boya için bir uçak Polonya'ya gidiyormuş. Antalya bu hangarlarla beraber havacılık sektöründe çok büyük miktarda yüksek kaliteli istihdam sağlanacak bir merkez haline gelebilir. Burada teknisyen, teknikere ihtiyacımız olacak. Milli eğitimciler bu konuda teknik liseleri hazırlasın. Buna uygun programlar geliştirelim" dedi.

ARGON KAYNAKÇISI ALTIN DEĞERİNDE

Yüksek kaliteli istihdama yönelik dünyanın en önemli lüks yat üretim merkezleri arasında ilk 3'e giren Antalya Serbest Bölge'den örnek veren Vali Şahin, “Argon kaynakçısı, hani altın değerinde, hiç de bulunamıyor. Çok yüksek maaşlarla argon kaynakçısı arıyoruz. Bugüne kadar ismini bilmediğimiz argon kaynakçısının bugün böyle bulunmaz hint kumaşı olmasının sebebi Serbest Bölge'deki yat sektörünün yükselmesidir. Onların talebi bunu oluşturdu. Şimdi yeni bir talep geliyor gözümüzün önünde, hazırlıklı olmak lazım" diye konuştu.

KOLAY BULUNAN İNSANLAR DEĞİLLER

Argon kaynağının TIG kaynak dedikleri bir şey olduğunu belirten lüks yat üreticisi Emre Sandan, “Normal kaynaktan farklı, biraz daha ince ve hassas bir kaynak. Metal parçaların argon gazının kontrolü ile yapılan bir kaynak. Bunların sertifikasyonu oluyor, özel eğitimleri yapılıyor. Tabi ki argon kaynakçısı değerlidir çünkü nakışçı gibi diyeyim. Herkes dikiş yapar ama ince dikiş belli bir ustalık ister, argon kaynakçısı da böyle yavaş yavaş, hızlı olmadan, soğutarak, ayn dikiş yapar gibi ince ince geçtiğin bir kaynak türü. Bunlar kolay bulunan insanlar değil" dedi.

DÜZGÜN USTALAR BULUNAMIYOR

Bugün Türkiye'de sadece argon kaynakçısı değil, genel anlamda sorun yaşandığına dikkati çeken Sandan, “Düzgün ne marangoz ustası bulabiliyorsun, ne tesisatçı, ne kaynakçı. Bunlar çok değerlendi artık. Eskiden ne kadar mühendis değerliyse, şu anda bu ustalar daha değerli. Çünkü böyle el emeğiyle çalışan insan hele ki Y kuşağıyla beraber bulabilmek çok zor. Kimse böyle zor meslekler yapmak istemiyor. Herkes daha havalı, sosyal medyada takılacak, kendini pazarlayacak, PR'ını yapabilecek meslekler peşinde. Bunlar biraz daha alın teri gerektiren, emek isteyen çalışmalar" diye konuştu.

DOKTORLA KAPIŞABİLECEK MAAŞLAR

Yat sektöründe argon kaynak ustaları dahil maaşların 60-100 bin TL arasında değiştiğini ifade eden Sandan, şöyle konuştu: “Yani bunlar iyi rakamlar, sonuçta diğer taraftan baktığında doktor maaşıyla kapışabilecek rakamlar. Ki bunlar mesai hariç rakamlar. Bir de bu ustalara sürekli mesai yaptırıyorsun, aldıkları ücretler çok enteresan düzeye gelebiliyor. Son kat boyacısı, yat boyasının son katını yapar. Normal boyacıdan bahsetmiyorum, boyacı bulursun macunu çeken, astarı atan, macun tamiri yapan ama son kat boyacısı dediğimiz adam da çok değerlidir. Yat işinde 'finish'te iyi, narin çalışabilecek adam bulmak çok zor. İyi bir boyacı, iyi bir döşemeci, iyi bir kaynakçı, iyi bir kromcu, iyi bir son tesisatçı, devreye alma mühendisleri, teknikerler bunlar çok değerli adamlar. Bunları bulamıyorsun kolay kolay."

HERKESİN YAPABİLECEĞİ BİR İŞ DEĞİL

Argon kaynakçılığının narin, çok gözü rahatsız etmeyen ince bir kaynak işi olduğunu belirten Antalya Serbest Bölge A.Ş. Genel Müdürü Zeki Gürses, “Bu tabii biraz niş, ince, özellikli bir iş. Herkesin yapabileceği bir iş değil. Bu tür elemanlar mutlaka aranır. Argon kaynakçılığı krom işlerinde kullanılıyor. Bu kaynakçılar yüksek maaş alır. 60 bin TL'den başlayıp usta seviyesindekiler 70-80 bin TL ve üzeri alabilir" diye konuştu.

ANTALYA UÇAK BAKIM MERKEZİ OLACAK

Antalya Havalimanı'nda 6 adet hangar alanı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nce ihale edilecek. İhale sonrası yapılacak 6 hangar ile yaklaşık 3 bin kişinin istihdam edilmesi bekleniyor. Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü, Uçak Bakım ve Onarım Bölümü gibi bölümlerden mezun olanların görev alabileceği bu hangarlar ile Antalya Havalimanı uçak bakım ve onarım merkezine dönüşecek. Uçak teknisyeni, uçak gövde ve motor teknisyeni, uçak elektroniği teknisyeni, uçak parçaları tedariği gibi alanlardaki teknisyen ve teknikerler, 60 bin TL'den başlayıp 100 bin TL civarında maaş alıyor. Bu hangarlarda bir uçağın boya da dahil tüm bakım ve onarımı Antalya Havalimanı'nda yapılabilecek. Bu sayede özellikle uçuş trafiğinin çok azaldığı kış aylarında bakım ve onarıma girecek uçaklar için Antalya önemli bir merkeze dönüşecek.