Coğrafi işaretlerde Antalya seferberliği
haberimizvar.net- İki bölüm ve yedi oturumdan oluşan zirvede 41 bildiri sunuldu. “Coğrafi İşaretler ve Türkiye” konulu birinci bölümü, “Antalya ve Coğrafi İşaretler” konulu ikinci bölüm izledi.
Türkiye’ye yönelik düzenlenen birinci bölümde, ülkemizde verilen tescillerin büyük çoğunluğunun üretici olmayan kurumlarca alındığı, buna karşılık üreticilerimizin tescillerdeki paylarının oldukça düşük olduğu, bunun da sistemin işlerliğini olumsuz yönde etkilediği, üstelik Sayın Cumhurbaşkanımızın 21 Kasım 2019 tarihinde sonuçlanan “III. Tarım Orman Şûrası” kararları çerçevesinde coğrafi işaret yönetişim ve denetimi konusunda ilgili mevzuat değişikliğinin yapılması gerekliliğini bizzat açıklamasına rağmen bu alanda bir mesafe alınamadığı saptanmış, bu nedenle verilen tescillerin ister ulusal ister Avrupa Birliği kaynaklı olsun yeterli katma değer yaratmadığı, hızlı tescillerle de coğrafi işaretlerimizin itibarsızlaştırıldığı konusunda görüş birliğine varılmıştır.
Bu çerçevede Zirve; coğrafi işaret yönetişimi ve denetimi konusunda gerekli yasal düzenlemenin ivedilikle yapılmasını, tüm ülkelerde olduğu gibi coğrafi işaretlerle ilgili Türk Patent ve Marka Kurumu’nun dışında müstakil bir “Türkiye Coğrafi İşaretler Enstitüsü”nün kurulmasını önermiştir.
Zirve’nin “Antalya ve Coğrafi İşaretler” başlığını taşıyan ikinci bölümünde ise konu ayrıntılarıyla masaya yatırılmıştır. Antalya’nın sahip olduğu yüksek coğrafi işaret potansiyeline rağmen 19 tescilli ürününün bulunduğu, bu performansla hem Türkiye kent ortalamasının, hem de diğer Akdeniz kentlerinin gerisinde kaldığı saptanmıştır.
Turizm sektöründe eşsiz bir konuma sahip olan Antalya’nın günümüz turizminin bir tamamlayıcısı olan gastronomi konusunda da hak ettiği seviyeye ulaşabilmesi için halen yemeklerde sadece 5 olan tescil sayısının süratle artırılması öngörülmüş, bu bağlamda Aralık 2024 tarihinde faaliyete geçen ve Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü, Antalya Valiliği ile Antalya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından desteklenen; Akdeniz Üniversitesi Coğrafi İşaretler Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı tarafından yönetilen “Antalya Gastronomi Platformu”nun çalışmalarına kentin tüm kurum ve kuruluşlarının destek olarak “Coğrafi İşaretlerde Antalya Seferberliği”nin başlatılmasına ve bir “Antalya Modelinin” oluşturulmasına karar verilmiştir.