Dışişleri’nden Ayasofya tepkisi

 

HABERİMİZVAR – Dışişleri Bakanlığı, UNESCO Dünya Mirası Komitesi’nin Türkiye’ye Ayasofya ve Kariye’de yapılan değişikliklerle ilgili güncellenmiş rapor sunması için 1 Şubat 2022 tarihine kadar süre vermesine tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç Dünya Miras Komitesi’nin Genişletilmiş 44. Oturumunda “İstanbul’un Tarihi Alanları” ile ilgili kabul edilen karar hakkındaki soruya yazılı yanıt verdi.

 

ESERLERİ TİTİZLİKLE KORUYORUZ

 

Ayasofya ve Kariye’nin hukuki süreç sonunda Danıştay kararıyla camiye çevrildiğini belirten Bilgiç, “Ayasofya ve Kariye, Türkiye Cumhuriyeti’nin mülküdür. Tarihi, kültürel ve dini değerler bağlamında titizlikle korunmaktadır” dedi. Ayasofya ve Kariye’nin hangi amaçla kullanılacağı konusunun, Türkiye’nin egemenlik haklarıyla ilgili olduğunu belirten Bilgiç, “Bundan tam bir yıl önce ibadete açtığımız Ayasofya Camisi’nin vakfiyesine uygun şekilde hizmet vermesi, bir hakkın teslimi ve ülkemizin hükümran hakkını kullanmasından ibarettir” dedi.

 

BAŞINDAN BERİ İLETİŞİM HALİNDEYİZ

 

Bilgiç şunları söyledi: “Türkiye, bu sürecin başından bu yana UNESCO Dünya Miras Merkezi’yle açık ve kesintisiz iletişim ve iş birliği içinde olmuştur. UNESCO Danışma Misyonu’nun Türkiye’nin davetine icabetle iki defa İstanbul’u ziyaret etmesi, ülkemizin yapıcı ve şeffaf yaklaşımını açıkça ortaya koymaktadır. Bu husus, Danışma Misyonu raporlarında da ortaya koyulmuştur”.

 

UNESCO RAPORUNA HAYRET ETTİK

 

Her iki anıtsal yapıda devam etmekte olan restorasyon ve diğer düzenlemelerin UNESCO standartları bakımından olumsuz bir etki yaratmadığını dile getiren Bilgiç, 2019, 2020 ve 2021’de düzenlenen UNESCO misyonlarında görüldüğü üzere, Ayasofya ve Kariye’nin orijinalliğinin ve bütünlüğünün korunmasının amaçlandığını vurguladı. Bilgiç, halen Türkiye’nin gözlemci olduğu Dünya Miras Komitesi’nin Genişletilmiş 44. Oturumu sırasında kabul edilen kararda, Danışma Misyonu raporları ve sahadaki durumla çelişen ifadelerin bulunduğunun hayretle görüldüğünü belirtti.