CERN'in projesi Antalya'da tartışıldı

haberimizvar.net CERN-FCC Direktörü Michael Benedikt ve Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Gürpınar başta olmak üzere, ulusal ve uluslararası düzeyde çok sayıda bilim insanı ve öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda FCC kolaborasyonuna Türk araştırmacıların katkıları, Türkiye'de yürütülen hızlandırıcı/detektör konularıyla ilgili proje ve yatırımlar konusunda sunumlar da yapıldı.

ARAŞTIRMALAR YAPILACAK

FCC Projesi ile CERN'de en erken 2030 yılında çalışmaya başlayacak, 100 km uzunluğunda ve oldukça büyük çarpışma enerjilerinde yeni bir dairesel hızlandırıcı ve çarpıştırıcı tesisi kurulmasının planlandığını belirten bilim insanları, yeni tesisin boyutları ve enerjisinin çalışmakta olan LHC'den en az 7 kat büyük olacağını öngörüyor. Kurulacak yeni hızlandırıcıda Higgs parçacığının diğer temel parçacıklarla etkileşmesinin daha hassas belirlenmesine, maddenin en temel yapısının araştırılmasına, karanlık madde hakkında bilgi sağlanmasına ve yeni fizik teorilerinin doğruluğunun kanıtlanmasına yönelik araştırmalar gerçekleştirilecek.

13’ÜNCÜ ÜNİVERSİTE OLDU

Akdeniz Üniversitesi Nükleer Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. İsmail Hakkı Sarpün, "Akdeniz Üniversitesi, 9 Temmuz 2018 tarihinde CERN ile mutabakat zabtı imzalayarak Türkiye'den kollaborasyona katılan 13'üncü üniversite oldu. Bilim insanları FCC olarak adlandırılan gelecekteki dairesel hızlandırıcı hakkında oldukça yoğun çalışmalara başlamış bulunmaktadır. Akdeniz Üniversitesi olarak biz de bu deneye tam üye olarak katılmak için ikili anlaşma imzaladık. Bilim-teknoloji ve ekonomi alanlarında önemli bir gelişme hedefi olan Türkiye'nin, bu tür projelerde aktif yer alarak ve hatta bu projenin her aşamasında başrol üstlenerek harekete geçmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.