CHP’li Aliye Coşar’dan Aile Bakanlığı bütçesine tepki
haberimizvar.net- AKP’nin son yirmi üç yılda uyguladığı politikaların kadınları güçlendirmediğini, tam tersine onları aileye, evin dört duvarına, sessizliğe ve hatta şiddet ve ölüme mahkûm ettiğini ifade eden CHP’li Coşar; “Kadınlar yaşam hakları için mücadele veriyorken bir de eşitlik mücadelesi veriyor. Kadınların iş gücüne katılım oranı sadece yüzde 36, kadınların yüzde 40'ı kayıt dışı, sosyal güvencesiz çalışıyor. Bunun son örneği, Dilovası'nda şikâyetlere rağmen denetlemediğiniz fabrikada ölüme terk ettiğiniz çocukları ve kadınları hangi vicdana sığdıracaksınız?” dedi.
CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi görüşmelerindeki konuşmasına şu şekilde devam etti;
“Kadın cinayetleri her yıl artıyor; 2025 yılında 241 kadın cinayeti, 76 şüpheli kadın ölümü yaşandı. 6284 sayılı Kanun etkin uygulanmadığı gibi İstanbul Sözleşmesi'nden hukuksuz bir şekilde çekilme kararı alındı. Kadınları hukuk ve yargının korumasından mahrûm bıraktınız. Bir kadın öldürüldüğünde fail iyi hâl indirimi alabiliyor. Cezasızlık algısı topluma ne yazık ki yerleşti.
Türkiye'de doğum artış oranı 1,48'e düşmüş; yoksulluk ve gelecek kaygısı yaşayan çiftler çocuk yapmıyor. AKP iktidara geldiğinde hane halkı 4 kişiden oluşurken güvencesiz gelecek ve yoksulluk nedeniyle artık hane halkı büyüklüğü 3 kişiyle tanımlanıyor. İktidarınızda boşanmalar da artmıştır. Siz ne kadar Aile Yılı ilan etseniz de gerçekler bu.”
BÜTÇESİNDE DE KADININ ADI YOK“Bakanlığın 2026 yılı bütçesinin sadece yüzde 1,26'sı kadının güçlenmesine ayrılmış, 2025 yılında bu oran yüzde 2,6'ydı; içinde bulunduğumuz yıldan da düşük bir yüzde. Programa göre 2027 yıl bütçesinde yüzde 0,81 ve 2028 yılı bütçesinde ise yüzde 0,80'lik paylar kadının güçlenmesi için kullanılacak. Bakanlığın adında kadına yer olmadığı gibi bütçesinde de kadının adı yok. Sosyal yardımlar ve hizmetlerle de kadınlar güçlenmez. Kadın emeği görülmeli, kadın istihdamı artırılmalı ve fırsat eşitliği yaratılmalı, kreş sayıları artırılmalıdır. Kadınların sesi sokakta, kampüste, evde ve iş yerinde duyulmalıdır.
2024'te 150 kadın sığınmaevi var, 2028'de hedefiniz ise bu sayının 154'e çıkması; dört yılda sadece 4 sığınmaevi. Ayrıca, 2024 yılı itibarıyla da 81 ilde 86 ŞÖNİM bulunuyor, 2019-24 arasında sadece 5 tane ŞÖNİM açılabilmiş. Kadın sığınmaevleri ve ŞÖNİM'lerin sayısı da AKP'nin tüm işleri gibi de eksik.”
ÇOCUK YOKSULLUĞU ARTIYOR“Çocuk yoksulluğunda OECD ülkeleri arasında yüzde 22,4'le 2'nci sıradayız. Çocuklar gıdaya erişemiyor. Siz çocukların öğle yemeklerine dahi göz diken bir iktidarsınız. Yarattığınız krizde çocuk işçiliği her yıl giderek artıyor. İş kazalarında çocuk işçilerin ölüm oranları artmaktadır. Çocuklar eğitimden koparılıyor.”
Bakanlığınızın bütçesini oluştururken bu yıl Mecliste kurulan Kadınların Her Türlü Şiddet ve Ayrımcılığa Maruz Kalmalarının Önlenmesi Meclis Araştırması Komisyonu raporunda hiç bahsetmediniz, incelemediğiniz buradan da belli. Muhalefetin komisyona dinlenmesi için ilettiği kadın örgütleri davet edilmemişti. Bu konuda dahi ne kadar samimiyetsiz olduğunuzu da gösterdiniz. Çalışmalarda bakanlıklar arasında eşgüdüm olmadığını gördük, kimsenin birbirinden haberi yok ve ayrıca önceki dönemlerde de hazırlanan raporlar raflarda unutulmuştu.
Son olarak, eşitliğe dayalı, kadın ve çocuğu yok saymayan, hukuku üstün tutan ve kadınların yaşam hakkı olduğu bir bütçe yapılana kadar önümüze getirilen bu bütçeyi reddediyoruz.”