İzzet Ünlü: Ulaşım Master Planı'nda denizden faydalanılmalı
haberimizvar.net- Denizcilik Platformu Başkanı İzzet Ünlü, AÜ Kemer Denizcilik Fakültesi'nde Dr. Öğretim Üyesi Sonay Zeki Aydın moderatörlüğünde düzenlenen 'Antalya ve Denizcilik Söyleşileri' konulu seminere konuşmacı olarak katıldı. Sektöre ilişkin deneyimlerini paylaşarak gençlerin denizciliğe kazandırılmasının önemine vurgu yapan İzzet Ünlü, Antalya'nın trafik sorununa da işaret etti. Ünlü, "Antalya'da malum bir trafik sorunu var. Ulaşım Master Planı'nda mutlaka denizden faydalanılmalı, projelendirilmeli. Lara, Kaleiçi, Konyaaltı, Kemer, Serik ve Tekirova tarafına iskeleler yapılıp deniz ulaşımını hayata geçirmeliyiz. Ancak Akdeniz açık denizdir, bu nedenle katamaran tipi, geniş ve yüksek tekneler tercih edilmelidir" dedi.
Pandemi döneminde deniz taşımacılığının stratejik öneminin bir kez daha ortaya çıktığını, bu dönemde özellikle İskenderun ve Hatay gibi bölgelere askeri gemilerle iş makineleri ve hastane yardımlarının deniz yolu aracılığıyla aksamadan ulaştırıldığını kaydetti. Hava, deniz ve kara ulaşımının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na, balıkçılığın Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı olduğunu aktaran İzzet Ünlü, "Bu alanların koordineli yürütülmesi için ayrı bir Denizcilik Bakanlığı kurulmalı. İsviçre'de deniz yok ama Deniz Bakanlığı var. Yunanistan'da da mevcut. Türkiye'nin jeopolitik konumu düşünüldüğünde böyle bir bakanlık kurulması kaçınılmaz. Mavi vatanımıza, yavru vatanımıza, yeşil vatanımıza, anavatanımıza sahip çıkmalıyız" diye konuştu.
Denizcilik Platformu Başkanı İzzet Ünlü, Antalya Balıkçı Barınağı'yla ilgili de konuştu. Ünlü, "Balıkçı barınağı balıkçılarındır. Barınağın kayyım yönetiminden alınıp gerçek sahiplerine verilmesi gerekir. Bu süreçte balıkçıların yanında olacağız" dedi.