Önce Cumhurbaşkanı ardından BDDK dava açtı

haberimizvar.net-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, FOX TV Ana Haber sunucusu Fatih Portakal hakkında, sosyal medyada yalan ve halkı manipüle etmeye yönelik ifadeler paylaştığı gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Portakal hakkında şikayete neden olan paylaşımında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başlattığı bağış kampanayasını Milli Mücadele dönemindeki tekalif-i milliye emirlerine benzetmesini eleştirmişti.

PORTAKAL’IN BU PAYLAŞIMI

Portakal paylaşımında; “Tekalifi Milliye hatırlatılıp ‘zor günlerden geçiyoruz’ denilerek mevduatı veya tasarrufu olanlardan para istenmesin bir de! Korona sonrası ödeyelim derlermiş bir de! Olmaz olmaz diyemiyorum maalesef!” demişti.

AVUKATI ÖZEL BAŞVURU YAPTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Ahmet Özel tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen dilekçede, “Şüphelinin ifadeleri Türk Ceza Kanunu ve BDDK mevzuatı kapsamında suç niteliğindedir. Sayın Cumhurbaşkanımız devletin başı olarak milli dayanışmanın önemini vurguladığı konuşma gayet açıktır. Şüphelinin ifade ettiği gibi kesinlikle hiçbir vatandaştan zorla para istenmesi söz konusu dahi olamaz” denildi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü Kabine toplantısının ardından, corona virüsüyle ilgili tedbirleri anlatırken, “Türkiye Cumhuriyeti devleti kurum ve imkanlarıyla 83 milyon vatandaşının istisnasız tamamının yanındadır. Milletimizin devlete olan birliği ile dayanışma için şükranlarımı sunuyorum. Türk milleti Gazi Mustafa Kemal imzasıyla yayınlayan ‘Tekalifi Milliye' emirleriyle varını yoğunu ortaya koymuş millettir” ifadesini kullanmıştı.

ARDINDAN BDDK DAVA AÇTI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) da hemen hemen aynı saatlerde Portakal hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. BDDK tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

5187 sayılı Basın Kanununda belirtilen araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet, kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzeri yayın araçlarından biri vasıtasıyla; bir bankanın itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamaz ya da bu yolla asılsız haber yayılamaz.” hükmünü amir olup, bu hükme aykırılığın yaptırımı ise aynı Kanunun 158 inci maddesinde “Bu Kanunun 74 üncü maddesine aykırı davrananlar bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bin günden iki bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Yukarıdaki fıkrada yazılı fiil neticesinde özel veya kamusal bir zarar doğarsa verilecek ceza altıda bir oranında artırılarak hükmolunur.” şeklinde ifade edilmiştir. Bu kapsamda söz konusu şahıs hakkında Kanunun 162’nci maddesi uyarınca Kurul tarafından suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmiştir.