ASAT’a teşvik şoku

haberimizvar.net-Sayıştay 2019 raporunu açıkladı. Rapora göre Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü’ne bağlı (ASAT) 4 adet atık su arıtma tesisine ait geri ödeme belgesinin teslim edilmediği ve bu nedenle 4 tesisin 2019 yılı için elektrik enerjisi teşvikinden yararlanılamadığı ortaya çıtı. Raporda,  şöyle denildi:

“2872 sayılı Çevre Kanunu’nun teşvikleri düzenleyen 29’uncu maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarında; “Arıtma tesisi kuran, işleten ve yönetmeliklerde belirtilen yükümlülükleri yerine getiren kuruluşların arıtma tesislerinde kullandıkları elektrik enerjisi tarifesinin, sanayi tesislerinde kullanılan enerji tarifesinin yüzde ellisine kadar indirim uygulamaya Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir. Teşvik tedbirleri ile ilgili esaslar yönetmelikle belirlenir...” ifadeleriyle indirim oranına Bakanlar Kurulu tarafından karar verileceği ve teşviklere ilişkin esasların yönetmelikle düzenleneceği belirtilmektedir. Bu maddeye dayanılarak Bakanlar Kurulunca “Atıksu Arıtma Tesislerinde Kullanılan Elektrik Enerjisi Giderlerinin Bir Kısmının Geri Ödenmesine İlişkin Karar” ile indirim oranı yüzde elli olarak belirlenmiştir. Yine söz konusu madde dayanak gösterilerek yayımlanan; “Çevre Kanunu’nun 29'uncu maddesi Uyarınca Atıksu Arıtma Tesislerinin Teşvik Tedbirlerinden Faydalanmasında Uyulacak Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik” ’in enerji giderinin bir kısmının geri ödemesine ilişkin 6’ncı maddesinde; Söz konusu teşvikten yararlanabilmek için her yıl Nisan ayı sonuna kadar başvuruda bulunulabileceği, geri ödeme belgesi ve diğer sayılan bilgi ve belgelerin başvuru dosyasında yer almaması durumunda başvurunun kabul edilmeyeceği, belirtilmektedir.”

 

Sayıştay raporuna bağlı olarak hazırlanan denetim raporunda ise ASAT’a bağlı 4 birimin enerji teşvikinden yararlanamaması şöyle ifade edildi: “Geri ödeme belgesi” ise 5’inci maddenin ilgili fıkralarında düzenlenmektedir. Buna göre; verilen geri ödeme belgelerinin 5 yıl geçerli olduğu, belgeyi alabilmek için; atık suları derin deniz deşarjı ile bertaraf etmek, çevre izin belgesini almış olmak, onaylı tesis projesi sunmak gibi şartların taşınması gerektiği hüküm altına alınmaktadır. Yukarıda yer verilen Kanun ve Yönetmelik hükümlerinden de anlaşılacağı üzere, bir arıtma tesisinin elektrik enerjisi teşvikinden yararlanabilmesi, nihai olarak geri ödeme belgesini alması şartına bağlanmıştır. Geri ödeme belgesi alınmasına ilişkin iş ve işlemlerin incelenmesi sonucunda; Konaklı AAT, Belek 1 AAT, Elmalı AAT, Akseki AAT’ye ait geri ödeme belgelerinin alınmadığı anlaşılmıştır. İdare yetkililerinden alınan bilgilerde Elmalı ve Akseki de bulunan atıksu arıtma tesislerinin 6360 sayılı Büyükşehir yasası öncesi yapıma başlanıp idareye devir edildiği, bu yerlerin denize deşarjlarının mesafenin uzak olması ve yapım maliyetlerinin yüksek olması nedeni ile sağlanamadığı ve buna bağlı olarak çevre izin belgesinin alınamadığı ve teşvikten yararlanılamadığı belirtilmiştir. İdare tarafından geri ödeme belgelerinin zamanında alınmaması nedeniyle teşvik tutarı, 2019 yılı için 1.134.574,19 TL eksik olarak gerçekleşmiş ve bu tutar kadar gelirden mahrum kalınmıştır. Bu itibarla, mevcut tesislerin enerji teşvikinden yararlanması sağlanmalıdır. İdarenin konuya ilişkin vermiş olduğu cevabında, işletilmekte olan 29 atıksu arıtma tesisinden çevre izin belgesi bulunan tesisler için Enerji Teşvik kapsamındaki tüm süreç ve başvuruların devam ettiği, çevre izin belgesi eksik olanlarında tamamlanması için gerekli iş ve işlemler titizlikle sürdürüldüğü belirtilmiştir. Konu yılı denetiminde takip edilecektir.”