Can Dündar için ‘kırmızı bülten’ yok

haberimizvar.net-  MİT TIR’ları davasında 27 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Gazeteci Can Dündar hakkında, silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etmek suçundan ayrılan dosyası kapsamında, hakkında tutuklamaya yönelik yakalama emri çıkarıldı. Almanya’da yaşayan gazeteci Can Dündar hakkında kırmızı bülten çıkarılması talebiyle ilgili konuşan Interpol yetkilisi, daha önce Dündar hakkında aldıkları talebin reddedildiğini, Türkiye’den bu yönde kendilerine yeni bir talep de gelmediğini söyledi.

YENİ KIRMIZI BÜLTEN TALEBİ YOK

Euronews’e konuşan Interpol yetkilisi, “Daha önce Can Dündar ile ilgili alınan kırmızı bülten talebi Interpol Genel Sekreterliği tarafından reddedildi. 9 Haziran tarihi itibariyle Interpol’e bildirilmiş yeni bir kırmızı bülten talebi yok. Yeni talep geldiğinde, bu özel bir birim tarafından incelenecek. Bu birim, Interpol üyesi Türkiye’nin tüm kırmızı bülten taleplerini, kurumun kuralları çerçevesinde gözden geçiren bir birim” dedi.

SİYASİ GEREKÇELER REDDEDİLİYOR

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Dündar hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etmek” ve “casusluk” suçlamalarından MİT TIR’ları davasından ayrılan dosyası kapsamında tutuklamaya yönelik yakalama emri çıkarılmasına karar vermişti. Yakalama emri kapsamında da uluslararası polis teşkilatı Interpol’den kırmızı bülten çıkarılması için talepte bulunulması da kararlaştırıldı. Daha önce MİT TIR’ları davası kapsamında Dündar için kırmızı bülten talep edilmişti. Interpol, bazı ülkelerin kırmızı bülteni “siyasi muhalifleri susturmak amacıyla” kullanarak suiistimal ettiği gerekçesiyle başvuruların hepsini kabul etmiyor. 

INTERPOL’ÜN ‘KIRMIZI BÜLTENLERİ’

Suçla alakalı bilgilerin değişimini sağlayan uluslararası bültenler sistemi Interpol’ün en önemli fonksiyonlarından biri. Üye devletlerin suç ve suçlular karşısında bilgilendirdiği ve gerektiği zaman yakalama emri talebi ilettiği sekiz ayrı bülten tipi bulunuyor. Bültenler üye ülke milli merkez birimlerinin talepleri doğrultusunda dört dilde (İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Arapça) yayınlanıyor. Böylelikle uluslararası bülten sistemi ile üye ülkeler arasında uluslararası bağlantı ve faillerinin yakalanması hedefleniyor. Bununla birlikte, kayıp şahısların bulunması, buluntu cesetlerin kimlik tespiti gibi alanlarda da bültenler yayımlanıyor.