Gemiden ‘128’i silip yeniden açtılar

haberimizvar.net

 Kıbrıs Barış Harekatı’nda yer alan çıkarma gemi modelinin sonuncusu olan ‘Ç128’, geçen sene Milli Savunma Bakanlığı tarafından KKTC’ye hibe edildi. ‘Müze gemi’ haline getirilen çıkarma gemisi 24 Kasım 2020’de KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından Girne’deki Çıkarma Plajı’nda ziyarete açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Salı günü Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği toplu açılış töreninde yeniden açılan müze geminin adının, “128 milyar dolar nerede?” sorusunu akla getirdiği için değiştirildiği, Ç1974 yapıldığı görüldü.

 

HABERİ CİDDİYE ALIP SİLDİLER

 

Geminin isminin değiştirildiği haberini ilk kez 7 Mayıs’ta haber bloğu Gazedda Kıbrıs duyurmuştu. Türkiye’de Merkez Bankası’nın rezerviyle ilgili başlayan “128 milyar dolar nerede?” tartışmaları üzerine Ç-128 ismiyle ilgili ‘eğlence amaçlı bir haber’ yaptıklarını, haberin ciddiye alınarak ismin silindiğini duyuran Gazedda Kıbrıs, “1974’te Türkiye’nin Kıbrıs’a yönelik başlattığı harekatta kullanılan gemi Çıkarma Plajı’na kurulmaya başlandı. Ç128 numaralı gemiyle ilgili yaptığımız haberin ardından, bahsi geçen numaranın kaldırıldığı ve silinen yere ‘Müze Gemi’ yazılacağı öğrenildi” diye haber yaptı.

 

128 MİLYAR DOLARI ANIMSATTI

 

Gazedda Kıbrıs’ın haberinde, “Geçtiğimiz gün yapılan haberde, geminin üstündeki numaraya atıfta bulunarak, numaranın, KKTC’li yetkililerden Recep Tayyip Erdoğan’a bir mesaj olarak algılandığını söylemiştik. Bilindiği üzere 128 numarası, Türkiye’de Merkez Bankası’ndan kaybolan 128 milyar doları anımsattığı için ciddi tartışmalara sebep olmuştu. Bahsi geçen numara, KKTC’li yetkililerden Recep Tayyip Erdoğan’a bir mesaj olarak algılandı” denildi.

 

Ç128’İ SÖKÜP Ç1974’Ü TAKTILAR

 

Ç128 yazan levha sökülerek yerine Ç1974 yazılı levha monte edildi ve toplu açılış töreninde müze gemiyi de anlatan Erdoğan, “Barış Harekatı’nın sembolü Çıkarma Plajı bölgesinde kahraman şehit ve gazilerimiz cansiparane bir mücadele verdi. Bu tarihi zaferin anısına dikilen anıt ve ‘Ç1974’ adını verdiğimiz müze gemi, Kıbrıs Türkü’nün varoluş ve özgürlük mücadelesinin anavatan Türkiye’nin sarsılmaz desteğinin, birlik ve beraberliğimizin, Kıbrıs’a yeniden gelen barış ve huzurun nişanesi olmuştur” dedi.

 

ERDOĞAN’DAN GENÇLERE MESAJ

 

Erdoğan, daha sonra Yavuz Çıkarma Plajı’nda bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve beraberindeki komutanlarla canlı bağlantı gerçekleştirdi. Akar, Ç1974’ün müze haline gelmesinin, ‘gençlere bugüne kadar neler çekildiğini anlatma bakımından büyük önem arz ettiğini’ söyledi. Ardından gençlere seslenen Erdoğan, “Bu müze gemiyi gezmeyi ihmal etmeyin. 1974 Barış Harekatı’nın hangi şartlarda başarıldığını görmeniz bakımından bu çok, ama çok önemli.” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı üzerine Akar ve beraberindekiler, kurdele keserek Ç1974 Müze Gemisi’nin açılışını gerçekleştirdi.

 

Ç128 GEMİSİ 1978’DE İNŞA EDİLDİ

 

Taşkızak Tersanesi’nde 1967-1992 arasında 58 tank çıkarma gemisi üretildi. Bunların 43 tanesi Kıbrıs Barış Harekatı’nda görev aldı. Ç128 ise aslında 1978 yılında yapıldı ve 2014 yılına kadar kullanıldı İstanbul Tersanesi’nde tamir edilen Ç128, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından müze haline getirildi. 56.5 metre uzunluğunda, 11.5 metre genişliğindeki gemi 200 tona kadar yük, 4 tank veya 5 zırhlı araç taşıma kapasitesine sahip.