Aksekili ailenin çobanlık hikayesi beyaz perdede

haberimizvar.net- Türkiye'de son zamanlarda bitme noktasına gelen, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne giren konar göçer hayvan yetiştiriciliğinin son örneklerinden Zeliha ve Zübeyir Eren çiftinin hikayesi, belgesel film haline getirildi. Yönetmenliğini Nurhayat Varol'un üstlendiği belgesel, Antalya'nın Akseki ve İbradı ilçelerinin yaylaları arasında yılda üç kez göç gerçekleştiren Zeliha ve Zübeyir Eren çiftinin birlikte 40 yılı aşan keçi çobanlığı hikayesini konu alıyor.

Belgeselin gösterimi ise geçtiğimiz günlerde İbradı Kırsal Araştırma ve Eğitim Derneği (İBARE) ile Necla- Yaşar Duru Gerontoloji Merkezi işbirliğinde İbradı'da gerçekleştirildi. Belgeselin gösteriminden sonra film ekibi ile söyleşi yapıldı. Yönetmen Nurhayat Varol, yaşadıkları sorunlarla baş edemeyen keçi üreticilerinin bu işi yapmayı bıraktıklarına dikkati çekerek, Türkiye'de keçi üretiminin devam edebilmesi için devletin politika belirlemesi ve destek olması gerektiğini söyledi. Nurhayat Varol, beş çocuğu da şehre göçen Zeliha ve Zübeyir Eren'in de mesleği bırakmaya hazırlandığını belirterek, “Sonrasız Göç filmi ile Antalya kırsalında yakında sona erecek bir doğal yaşam ve üretim kültürüne tanıklık etmek istedim" dedi.

'SEVSEK DE ARTIK BIRAKMAK ZORUNDAYIZ'

45 yıldır ata mesleği keçi çobanlığı yaptığını söyleyen Zübeyir Eren, “Gençken dağda yaşamak hoşumuza gidiyordu. Yetiştirdiğimiz keçiler, oğlaklar da bugüne göre hatırı sayılır para ediyordu. Yaşımız 60 oldu, her ikimizin de sağlığı bozuldu. Çobanlık para için yapılacak bir iş değil. Yaptığımız masrafı bile zorlukla geri alabiliyoruz. Önceki yıllarda 900 keçilik sürümüz olurdu. Şimdi 200 keçimiz var. Yakında onları da satacağız. Bu işi ne kadar sevsek de artık bırakmak zorundayız. Çünkü çocuklardan arkamızdan gelen yok" diye konuştu.

'KEÇİLERİ BİZDEN DAHA FAZLA SEVDİKLERİNİ DÜŞÜNÜRDÜK'

Belgeseli izlerken gözyaşlarını tutamayan Eren çiftinin çocuklarından Ayşe Eren Erdoğan, “Annem ile babam filmde anlatılan bu hayatı yaşadı ama biz çocukluğumuzu yaşayamadık. Çünkü onlardan uzakta büyüdük. Anne, baba özlemi içindeydik. Keçileri bizden daha fazla sevdiklerini düşünürdük. Bu nedenle çocuk aklımla köyde yaşlı birinin ölmesi için dua ederdim. Çünkü babam ancak bir cenaze olunca taziye için köye gelebiliyordu" dedi.

Türkiye'de keçi yetiştiriciliğinin sorunlarına dikkati çekmek isteyen kurumların daveti ile seyirci ile buluşacak olan 'Sonrasız Göç' belgeselinin gösterimleri önümüzdeki aylarda Antalya, Isparta ve Konya'da tekrarlanacak.