Konyaaltı kaçak yapı cenneti olmuş

haberimizvar.net-  Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen’in yönetimindeki belediyenin Sayıştay 2022 Yılı Denetim Raporu yayınlandı. Raporda, ilçe sınırları içinde ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılara ilişkin düzenlenen 102 adet yapının bulunduğu tespit edildi. Kaçak yapıların yıkılması gerektiği vurgusu yapılan raporda, belediyenin yıkım ihalesine çıktığı ancak ihaleye hiçbir firmanın katılmadığı belirtildi. İşte raporun detayları:

102 ADET KAÇAK YAPI TESPİTİ

“İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar için düzenlenen yapı tatil zabıtlarına ilişkin mevzuatta öngörülen süre içerisinde ruhsat alınmayan veya ruhsata uygun hale getirilmeyen yapılara yönelik encümen kararlarının yerine getirilmediği, imara aykırılığın giderilmemesi halinde ek mali külfetlerin doğabileceği anlaşılmıştır. Yapılan incelemede, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılara ilişkin düzenlenen 102 adet yapı tatil zaptının bulunduğu ancak hiçbiri için yıkım işleminin uygulanmadığı tespit edilmiştir. 

YIKIM İHALESİNE GİREN OLMADI

Kamu idaresi cevabında bahsi geçen 102 adet yapıda yapılacak yıkım işlemi için belediyenin yeterli ekip ve ekipman olmaması nedeniyle 04.04.2023 tarih ve 2023/218489 sayılı kaçak yapı yıkım hizmet alım işi ihalesi düzenlendiği ancak ihalenin katılım olmaması nedeniyle iptal edildiği için yıkım işlemlerinin yapılamadığı, ilerleyen süreçte söz konusu yapılardaki aykırılıkların yıkımına ilişkin ihalelerin tekrar yapılarak imara aykırılıkların giderileceği ifade edilse de halihazırda imara aykırılıkların devam ettiği anlaşılmaktadır. 

TELAFİSİ YOK

Yıkım kararı alınan ruhsatsız ya da ruhsat eklerine aykırı yapılara ilişkin gerek ek mali külfet gerekse ileride telafisi mümkün olmayan zararlar ile karşılaşılmaması için mevzuat hükümleri çerçevesinde encümen kararlarının uygulanması gerekmektedir.”