Manavgat yangın mağdurlarına evleri eksik mi teslim ediliyor?

haberimizvar.net- CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde TOKİ tarafından Manavgat yangını mağdurları için yapılan evlerle ilgili iddiaları dile getirdi. Teslim edilen evlerde kullanılan malzemenin ve işçiliğin kötü olduğu, vatandaşların eksikleri kendi imkanlarıyla tamamlamaya çalıştıklarını belirten Özer, “Evlerde herhangi bir hasar gerçekleşmesi durumunda Bakanlığınız sorumluluk üstlenecek mi?” diye sordu. Bakan Murat Kurum’u sunumundaki "Yeni yuvalara kavuşan milletimizin mutluluklarına şahit olmanızı dilerim" ifadesine de dikkat çeken Özer, “Sayın Bakan, sanırım, insanlar sizin söylediğiniz kadar mutlu değil” dedi.

VATANDAŞ 200-700 BİN BORÇLANDIRILDI

CHP’li Özer’in konuşmasındaki başlıklar ve Bakan Kurum’a yönelttiği sorular şöyle:

Bakanlığınız yangında evlerini, ahırlarını, depolarını kaybedenler için yeni yapıların yapılması yönünde TOKİ’yi devreye soktu. Sayılarda yanlışlık varsa lütfen düzeltin, toplamda 1.192 yapı için bir yılda tamamlama sözü verildi, 255 kişiyle sözleşme imzalandı ve yangının üzerinden yaklaşık bir buçuk yıl geçmesine rağmen evlerin 177'si sahiplerine teslim edildi. Bölgedeki köylülerin söylediğine göre mallarını, hayvanlarını kaybeden bu insanlar TOKİ'ye en az 200 bin lirayla 700 bin lira arasında borçlandırıldı yani hiçbir şey bedelsiz yapılmadı.

EVLER EKSİKSİZ DİYE İMZA ATTIRILIYOR

Öğrendiğimize göre bu evlerdeki işçilik ve kullanım malzemeleri kötü. Örneğin, kapılar pervaz yerinden sökülecek ve çıkacak kadar kalitesiz. Eksikliklere ve kötü işçiliğe rağmen evlerin teslim edildiğine dair vatandaşlar imza atıyor. Vatandaş eksiklerini kendi çabası ve imkânıyla yapıyor. Yamaç arazide inşa edilen evlerin önlerine istinat tedbirleri dahi yapılmadan teslim edilmiş. Yani bir toprak kaymasında evler, insanlar risk altında. Sanırım, insanlar sizin söylediğiniz kadar mutlu değil. Sizin bu evlerin sağlamlığı konusunda verdiğiniz garanti nedir? Evlerde herhangi bir hasar gerçekleşmesi durumunda Bakanlığınız sorumluluk üstlenecek mi?

YANGINDAN DERS ÇIKARILDI MI?

Bir başka önemli nokta ise, yangından ders çıkarıldı mı? Yaz aylarında sıcaklığın 40 ile 50 derece arasında seyrettiği bölgede ve benzeri yerlerde olası yangınlara yönelik neler yapılması gerektiği konusunda Bakanlık olarak, ilgili diğer kurumlarla ortaklaşa bir plan yaptınız mı? Köylere yangın söndürme istasyonları kuruldu mu? Yangın göletleri sayısı artırıldı mı? Birçok köy yolu dar olduğu için, söndürme araçları ulaşımda sorun yaşamıştı, bunlarla ilgili bir çalışma oldu mu? Köylülere yangın söndürme eğitimleri verildi mi?