O işi ihalesiz verdi Sayıştay’a takıldı

haberimizvar.net- Muratpaşa Belediyesi 2022 Yılı Denetim Raporu’nda ambalaj ve tekstil atıklarının toplanması ve değerlendirilmesi işini ihale yapmadan bir firmaya 5 yıllık sözleşme karşılığı yıllık 280.000,00 TL’ye vermesi kanun hükümlerine aykırı bulundu. Raporda konuyla ilgili şu değerlendirme yapıldı:

İHALESİZ DEVİR

“İdarenin ambalaj ve tekstil atıklarının toplanması ve değerlendirilmesi imtiyaz hakkının ihalesiz olarak devredilmesi kamu idaresinin yetki ve sorumluluk alanındaki ambalaj atıklarının toplanması, taşınması, ayrıştırılması ve depolanması hizmetlerini içeren imtiyaz; ilgili bütün hizmetler sonuçları itibariyle gelir getirici faaliyetler olmasına rağmen, bir sözleşme ile çevre lisanslı özel kuruluş olan bir firmaya ihalesiz devredildiği görülmüştür.

GELİR GETİRİCİ HİZMET

Katı atıkların toplanması, taşınması, ayrıştırılması ve depolanması ile ilgili bütün hizmetlerin sonuçları itibariyle gelir getirici faaliyetler olduğu kabul edilmelidir. Çünkü bahsedilen işlemlerden sonra, ambalaj atıklarının lisanslı geri dönüşüm tesislerine satışı yapılmaktadır. Bu nedenle, mevzuatında imtiyaz olarak belediyelere verilen bir hakkın işletilmek üzere gerçek veya tüzel kişilere devredilmesi belli usul ve esaslar çerçevesinde yapılacaktır. Dolayısıyla, bahsi geçen imtiyazın devredilmesi 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre olabilecektir.

5 YILLIK SÖZLEŞME

Yapılan incelemede; ambalaj atıklarının toplanması, taşınması, ayrıştırılması ve depolanması hizmetlerini içeren imtiyazın çevre lisanslı özel kuruluş olan bir firmaya 01.08.2021 işe başlama tarihli 5 yıllık sözleşme ile ilk yıl 280.000,00 TL bedelle ve her yıl bir önceki yılın Tüfe oranında artırılması karşılığında ihalesiz olarak devredildiği tespit edilmiştir.

BELEDİYENİN CEVABI

Belediye cevabında; ambalaj atıklarının toplanması ve taşınması işi için her sözleşme döneminde hazırlanan sözleşme ve teknik şartnamenin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan lisans alan, Antalya ili sınırları içerisinde bulunan bütün toplama, ayırma tesislerine gönderilerek rekabet ortamının oluşturulduğu ifade edilmiştir.

İHALESİZ OLMAZ HÜKMÜ

Söz konusu sözleşme ve teknik şartnamenin ilgili firmalara gönderilmesi, işin 2886 sayılı kanun hükümlerine uygun yapıldığı anlamına gelmemektedir. Çevre lisanslı kuruluşlar, topladıkları ambalaj atığını değerlendirmekte ve devredilen imtiyazın gelir getirici özelliğinden yararlanmış olmaktadırlar. Dolayısıyla imtiyaz olarak belediyelere verilen bir hakkın işletilmek üzere devredilmesinin usul ve yöntemleri 2886 sayılı Kanun ile belirlenmiş olup, mevzuat hükümleri gereğince rekabet ortamı ihale yöntemi ile oluşturulmalıdır. Söz konusu imtiyazın, gelir getirici özellikte olması nedeniyle, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre ihale edilerek devredilmesi/kiraya verilmesi gerekmektedir.”