Öğretmenler 'Öğretmenler Günü'nde iş bıraktı

haberimizvar.net- Öğretmenler 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde iş bıraktı. Antalya'da 9 bin üyesi bulunan Eğitim-İş Antalya Şubesi, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde Attalos Meydanı'nda basın açıklaması sesini duyurmaya çalıştı. Basın açıklamasını yapan Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Sabri Acar, meslek onurunu geri istediklerini belirterek, "Öğretmenlere ve eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçecek adımların atılmasını talep ediyoruz" dedi. "Bugün bize hakkınızı ödeyemeyiz edebiyatı yapmak için sıraya girecek olan yöneticiler, gerçekten de hakkımızı ödemiyorlar. Öğretmenlerin yüzde 95'i maaşının yetersiz olduğunu söylüyor. Bu maaşla kendim ve ailem için bir gelecek hazırlayamam diyenlerin oranı yüzde 98. Öğretmenlerin haklı gibi umutları da çalışmış durumda, yüzde 98'i gelecekten ümitli değilim diyor. Öğretmenlerin yüzde 96'sı düşük maaş nedeniyle toplumdaki saygınlığının azaldığı görüşünde. Sınıfındaki her öğrenciye kendi evladı gibi yaklaşan öğretmenlerin yüzde 97'sinin bütçesi kendi çocuklarının ihtiyacını gidermeye yetmiyor" dedi.

ÖĞRETMENLER BORÇLA AYAKTA KALABİLİYOR 

Sabri Acar, öğretmenlerin yüzde 65'nin esnafa, yüzde 37'sinin şahıslara borcu olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: " Matematiğe aykırı biçimde öğretmenler için bir ay ortalama 30 gün değil bir yıl gibi geçiyor., ay sonu bir türlü gelmiyor. Öğretmenlerin yüzde 72'si her ay borç alarak ayakta kalabiliyor. Öğretmenlerin yarısından fazlası kredi kartının sadece asgari borcunu ödeyebiliyor. Geçim derdi yüzünden öğretmenler, kendilerini adadıkları esleklerini bile ağız tadıyla, kafa rahatlığıyla icra edemiyor" 

ÖĞRETMENLER SİYASİ BASKI GÖRÜYOR

Eğitimcilerin yaşadıkları sorunlara değinen Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Sabri Acar, "Yöneticiler tarafından öğretmenlerin ne sözüne ne de fikrine değer verilmiyor. Adına meslek kanunu denen ucube Öğretmenler Meslek Kanunu'nu (ÖMK) çıkarırken öğretmenlere danışmaya lütfetmeyen yönetim zihniyeti, lokal ve daha küçük çaplı yönetimsel kararlarda da despot tarzını konuyor. Eğitimi herkesten iyi bilen öğretmenlerin yüzde 72'si çalıştığı kurumla ilgili bir karar alınırken görüşünün bile alınmadığını söylüyor. Öğretmenler liyakatin yok edildiği bir sistem içinde erdem mücadelesi veriyor. Öğretmenlerin yüzde 78'i çalıştığı kurumlarda görevde yükselmenin kişisel ve siyasi referanslardan, yani torpilden geçtiğini anlatıyor. Yüzde 88'i de grevde yükselme sınavlarının güvenilir olmadığından emin. Öğretmenlerin yüzde 63'ü okul yöneticileri tarafından siyasi baskı gördüğünü söylüyor. Okul artık öğretmen için liyakatten arındırılmış, siyasallaştırılmış bir yer olduğu kadar huzurun da kapısından girmediği bir yapı. Öğretmenlerin yüzde 90'ı önü alınamayan eğitimciye şiddet olayları nedeniyle kendini güvende hissetmiyor. Mesleğe ihanet kanunu olan ÖMK nedeniyle okulda çalışma barışı kalmadı diyenlerin oranı da yne yüzde 89" dedi..