Patlayacak bir kapağı yok

HABERİMİZVAR – Kastamonu’nun Bozkurt ilçesini sulara gömen sel felaketinde HES barajının kapaklarının açılmasının etkili olduğu iddialarına şirketten Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünden ve HES şirketinden açıklama geldi. DSİ’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Bu tesisler, barajlı/depolamalı HES değildir, kanal tipi projelerdir” denildi. Hidroelektrik santralinin bağlı olduğu Tesla Enerji’den yapılan açıklamada da, “Bozkurt’taki santral su depolaması olmayan regülatör tipi bir hidroelektrik santraldir. Açılabilecek veya ani gelen suyun şiddetiyle patlayacak bir kapağı bulunmamaktadır” diye bilgi verildi.

ELEKTRİK ÜRETİMİ DURDURULDU

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde 11 Ağustos’ta meydana gelen sel felaketinin, bölgede bulunan hidroelektrik santrallerinden kaynaklandığı yönünde paylaşımların yapıldığı belirtilen DSİ açıklamasında, “Kastamonu ili Bozkurt ilçesinde faaliyet gösteren Ebru HES ve Aybige HES, Bozkurt ilçesinin merkezinden geçen Ezine Çayı’nın menbasında yer almaktadır. Bu tesisler, barajlı/depolamalı HES değildir, kanal tipi projelerdir. Söz konusu tesislerde, 10 Ağustos gecesi saat 11.00’dan itibaren elektrik üretimi durdurulmuştur” ifadeleri yer aldı.

SANTRALDE DEPOLAMA ALANI YOK

Açıklamada şunlar belirtildi: “Regülatörlerde taşkına sebep olabilecek bir depolama bulunmamaktadır. Dolayısıyla anılan tesislerin patlayarak ya da kapakların açılması suretiyle taşkına sebep olduğu iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Bu tür afetlerde, taşkın olayının yaşandığı mahalde bir HES bulunması durumunda, HES ile taşkın olayının ilişkilendirilmesi yönünde bir eğilim bulunmaktadır. Esasen barajlı HES’lerin, taşkın akımlarını rezervuarında depolayarak, nehir tipi HES’lerin ise regülatör yapıları vasıtasıyla taşkın suyunun getirdiği iri rusubi malzemeyi (ağaç gövdesi, kaya gibi) tutarak taşkınları engelleme ya da etkilerini azaltma yönünde işlevleri bulunmaktadır”.

TESLA ENERJİ’DEN HES AÇIKLAMASI

Hidroelektrik santralinin bağlı olduğu Tesla Enerji’den yapılan açıklamada da, “Karadeniz bölgesinde meydana gelen sel felaketinin ardından, Zülfikarlar Holding bünyesindeki Tesla Enerji’nin bir iştiraki olan Berke Enerji lisansıyla Kastamonu Bozkurt Ezine Çayı üzerinde faaliyet gösteren hidroelektrik santraline ilişkin bazı medya kuruluşlarında haberler yayınlanmıştır. Bilgiye değil varsayımlara dayandırılan bu haberler üzerine kamuoyunu doğru bilgilendirme ihtiyacı hâsıl olmuştur” denildi.

PATLAYACAK BİR KAPAK BULUNMUYOR

Açıklamada şunlar kaydedildi: “Bölgede gerçekleşen aşırı yağışlar sonucu hidroelektrik santralinin kapağının patlayarak sele yol açtığının belirtilmesi hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Bozkurt’taki santral su depolaması olmayan regülatör tipi bir hidroelektrik santraldir. Özetle açılabilecek veya ani gelen suyun şiddetiyle patlayacak bir kapağı bulunmamaktadır. 4 metre yüksekliği ve 12 metre uzunluğuyla savaklı bir yapıya sahip olan santralin ardında tutulan suyun miktarı ise sadece 45 bin metreküp kadardır. Bu miktar Bozkurt ilçe merkezinden yüksek debi ile uzun süre akan suyun tahminen 10 binde birine tekabül etmektedir”.

BİLGİLERİ DÜZENLİ OLARAK PAYLAŞTIK

“Eşine tarihte az rastlanır şiddette yağışlara bağlı olarak gerçekleşen doğal afet sonrasında saha ekiplerimizden gelen bilgiler DSİ, Kastamonu Valiliği ve Enerji Bakanlığı ile düzenli olarak paylaşılmıştır. Acımız büyük. Yaşanan sel felaketinden dolayı hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet ve yakınlarına baş sağlığı dileriz”.