Sahilde geri dönülemez hasarlara yol açmayın!

haberimizvar.net-CHP Antalya Milletvekili Avukat Cavit Arı, konuya ilişkin soru önergeleriyle ilgili şu açıklamada bulundu: “10.02.2020 tarihinde Alanya Kültür Merkezi’nde Alanya Belediyesi tarafından bir tanıtım toplantısı düzenlenmiştir. Her kesimden çok sayıda izleyicinin katıldığı toplantıya söz konusu projenin yapılması için rapor hazırlayan Alanya Keykubat Üniversitesi akademisyenleri de katılmıştır. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ve akademisyenler yaptıkları konuşmada, bilimsel çalışmalar ve ölçümler yaparak bu projenin hazırlandığı ve T-Mahmuzların yapılmasının bir şart olduğunu söylemişlerdir.

YÖRE HALKI SORUYOR

Ancak aynı toplantıya katılan Alanya Belediyesi’nin bazı meclis üyeleri, çevre derneklerinin üye ve temsilcileri ve yöre halkının sordukları; Mahmuz projesi yüzde yüz fayda sağlayacak mı? Bu projenin maliyeti nedir? Fayda sağlarsa ne kadar zamanda sağlayacak? Alanya plajlarının geleceği bu proje ile kurtulacak mı? Neden sadece bir akademik kuruma rapor hazırlatıldı? Böylesi önemli bir proje için farklı akademik kurumlardan da görüş veya rapor neden istenmedi? Beton dökme çalışmalarına projeye yetkili mercilerden onay alınmadan neden başlandı? soruları yanıtsız kalmış veya verilen cevaplar tatmin edici olmamıştır.

PROBLEM ARTABİLİR

Bu projeye sadece tek bir akademik kurum tarafından hazırlanan raporla başlanmasına hem farklı akademik çevrelerden hem de yörenin ilgili sivil toplum kuruluşları ile halkından ciddi tepkiler vardır. Erozyona maruz kalan kıyılara yapılacak yapıların kumsal yapıya sahip kıyı alanlarına etkisinin detaylı şekilde incelenmesi gerektiği, sadece T-Mahmuz gibi yapısal önlemin kıyılarda problemin daha da artmasına neden olacağı ve ülkemizde de kötü örneklerinin olduğu, geriye dönülemez hasarlara yol açacağına dair ciddi bilimsel öngörüler vardır. Bunun gibi önemli projelere karar verilmeden önce tarafsız akademik kurumlarca hazırlanacak bilimsel raporlar ışığında aceleye getirilmeden tartışılması ve bir sonuca varılması gerekliliği çok önemlidir.”

TBMM’YE TAŞIDI

Sözlerine “Bakanlığınızın 2020 yılı Bütçe sunumunda 2002 yılında 151 olan mavi bayraklı plaj sayınının 463’e ulaştığını, şu anda dünya üçüncü olduğumuz bu alanda mavi bayrak sayısını arttırarak birinci olmak ve dünya turizm sektöründe hak ettiğimiz payı alma hedefinize yönelik çalışmalarınızın da devam ettiğini ifade etmiş bulunmaktasınız.” diyerek devam eden Arı, “Keykubat plajına yapılması projelendirilen T-Mahmuzlarına yetkili mercilerden onay alınmadan başlandığı bilgisi doğru mudur? Dünya ölçeğinde doğal güzellikleri içinde barından Alanya ilçemizin kıyı ve deniz alanlarından olan Keykubat plajına geri dönülemez hasarlara yol açacağı söylenen bu projeye ilişkin Bakanlığınızca bir inceleme başlatacak mıdır? Konu projenin yapılması ile Bakanlığınızın mavi bayraklı plaj sayısında dünya birincisi olma ve turizmde hakettiğimiz yeri alam hedeflerinizle sizce ne kadar örtüşmektedir?” sorularını yönelterek konuyu meclis gündemine taşıdı.