SES: Covid-19 aşıları ücretsiz olmalı

haberimzvar.net- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yönetim Kurulu, Covid-19 aşısıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Koronavirüs aşısının toplumsal bağışıklık açısından çok önemli olduğu ve sağlık meslek örgütlerinin sürece dahil edilmesi gerektiği belirtildi.

  

Açıklamada, aşı ile ilgili son günlerde yürütülen tartışmalar gittikçe arttığı belirtilerek, “Hükümetin pandemi sürecinde yaşadığı olumsuz pratik, sağlık emekçileri ve halk nezdinde düştüğü güvensiz durum pandemiyle mücadelede en önemli başlıklardan olan bağışıklama yöntemine yani aşıya karşı da ciddi bir güvensizlik oluşturmaktadır. Sağlık Bakanlığı ve iktidara pandemideki politikalarından doğan güvensizlik nedeniyle aşılamada eksiklikler olmasının, önlenebilecek ölümlerin yaşanmasının muhtemel olduğunu hatırlatmak isteriz” ifadelerine yer verildi.

 

KAPATILAN FABRİKALARI AÇIN

“Sağlık Bakanlığı’nı bir an önce sağlık alanındaki emek ve meslek örgütlerine kulak vermeye davet ediyoruz” denilen açıklamada Covid-19 aşısına ilişkin şu uyarı ve talepler sıralandı:

1- Tüm topluma yetecek kadar aşı tedarik edilmeli ve yapılacak tüm aşılar ücretsiz olmalıdır.

2- Bağışıklamanın öneminin en fazla farkında olan ve virüs yüküne en fazla maruz kalan, en çok hastalanan ve hayatını kaybeden grup olan sağlık emekçilerinin Covid-19’a karşı geliştirilen aşılarla ilgili doğru ve güvenilir bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bunun için de sağlık alanındaki emek meslek örgütlerinin temsilcilerinin içinde yer alacağı yeni bir pandemi ve aşı izlem kurulu kurulmalıdır.

3- Faz 3 çalışmaları tamamlanıp toplumla paylaşılmadan aşı yapılmasına başlanmamalıdır. Şirketler değil bağımsız akademik izlem grupları açıklama yapmalıdır.

4- Aşıların ticari bir meta haline getirilmemesi, şirketlerin kar edeceği bir alana dönüştürülmemesi ve altyapısı uygun olan tüm ülkelerce üretilebilmesi için patente tabi tutulmamalıdır.

5- Ülkemizde yeniden aşı üretilmesi için, kapatılan aşı fabrikaları yeniden açılmalıdır. Aşı üretim merkezleri için bütçe ayrılmalı ve tıp fakültelerinin bu konuda çalışma yürütebilmesi için olanak sağlanmalıdır.