Türkiye olarak İsrail’e büyükelçi atama kararı aldık

haberimiz var.net-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye olarak İsrail’e büyükelçi atama kararı aldık. Bundan sonra isimlerin belirlenmesi süreci başlıyor" açıklaması yaptı. İsrail Başbakanı Yair Lapid'in ofisinden yapılan açıklamada da İsrail ve Türkiye'nin diplomatik ilişkileri yeniden kurmaya karar verdikleri duyuruldu. İki ülke arasındaki normalleşme sürecinde, Tel Aviv ve Ankara’ya büyükelçilerin geri döneceği belirtildi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Lapid arasındaki telefon görüşmesinde, İsrail ve Türkiye’nin karşılıklı büyükelçilerini geri gönderme kararı aldıkları belirtildi. Açıklamada, “Türkiye ile ilişkilerin yeniden başlaması, bölgesel istikrar için önemli. İsrail’in dünyadaki konumunu güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yaptığı açıklamada "Yeni hükümet göreve geldikten sonra İsrail’de diyalog süreci başlamıştı. Sonuçta ilişkilerin normalleşmesi konusunda atacağımız adımlar içinde büyükelçileri atamak da vardı. Büyükelçilerin atanması konusunda çalışmaları başlattık diye açıklama yapmıştık. İsrail’den de olumlu adım geldi. Türkiye olarak İsrail’e büyükelçi atama kararı aldık. Hayırlısı olsun. Bundan sonra isimlerin belirlenmesi süreci başlıyor." ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, Tel Aviv'e büyükelçi atanmasına karşılık "Filistin'in haklarını savunmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

NE OLMUŞTU?

31 Mayıs 2010 tarihinde Mavi Marmara gemisine İsrail’in düzenlediği ve 10 Türkiye vatandaşının öldürüldüğü olaydan itibaren Türkiye-İsrail ilişkileri gitgelli bir seyir izliyordu. Saldırı sonrasında Türkiye Tel Aviv Büyükelçisini geri çağırmıştı. 2016 yılında ise ilişkilerin normalleştirilmesi için İsrail tazminat ödemeyi kabul etmiş ve büyükelçiler karşılıklı olarak geri dönmüştü. 2018'de İsrail’in Filistin’deki göstericilere aşırı şiddet uygulaması sonrası büyükelçi tekrar geri çağrılmıştı. İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un mart 2022'de Türkiye'ye yaptığı ziyaret İsrail ile ilişkilerde yeni bir sayfa olarak değerlendirilmişti. 

Bir önceki ABD Başkanı Donald Trump 2018’in sonlarında; nüfuzunu arttıran bölgesel aktör İran’ın etkinliğini kırmak için 6 Körfez ülkesi, Mısır ve Ürdün’ün katılımıyla “Arap NATO’su” veya “Sünni NATO” olarak da isimlendirilen MESA (Ortadoğu Stratejik İttifakı) adıyla bir ittifak kurma girişiminde bulundu.

Trump Yönetimi, 2019 yılında İsrail-Filistin barışını sağlamak iddiasıyla “Yüzyılın Anlaşması” adını verdiği bir plan açıkladı. Bu plana göre işgal altındaki Batı Şeria’nın Yahudi yerleşim yerleri dışında kalan toprakları ile Gazze Şeridi’nde “Yeni Filistin” adı altında bir “devlet” kurulacaktı. Kudüs, her iki ülkenin (İsrail ve Filistin) başkenti olarak kabul edilecek ama İsrail’in elinde kalmaya devam edecekti. Bu plan birçok çevre tarafından “Yüzyılın İhaneti” olarak nitelendirildi.

Reklam  

BAE, İsrail’le gizliden devam eden görüşmeleri tamamen aleni hale getiren ve “İbrahim Mutabakatı” (Abraham Accords) anlaşmasını imzaladı ve daha sonra birçok Arap devleti bu kervana katıldı.