Anayasa Mahkemesi’nden Wikipedia’ya özgürlük

GÜNDEM 26.12.2019 - 16:17, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Anayasa Mahkemesi’nden Wikipedia’ya özgürlük

Anayasa Mahkemesi, 2.5 yıldır yasaklı olan Wikipedia’ya erişimin engellenmesine ilişkin ihlal kararı verirken, kararı veren sulh ceza hakimliğinden yasağın kaldırılmasını istedi.

haberimizvar.net- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internetin en büyük ansiklopedisi konumunda olan Wikipedia’ya 29 Nisan 2017’de erişimin engellenmesine karar verdi. Gerekçe olarak Wikipedia’da yer alan ve Türkiye’yi terör örgütleriyle işbirliği içinde göstermeye çalışan içeriklerin kaldırılmaması gösterildi. Karar, 5651 Sayılı Kanun’un 8/A maddesine göre alındı. Erişim engeli tedbiri daha sonra Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararıyla onandı. ERİŞİM ENGELİ AÇIKLAMASI BTK, o dönem konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şu değerlendirmede bulundu: “Erişim engelleme tedbiri uygulanmadan önce Wikipedia, Türkiye’nin terör örgütlerine destek verdiği şeklindeki iftiralara yer veren makalelerde yer alan içerikleri kaldırması konusunda yasaya ve uluslararası uygulamalara uygun bir şekilde uyar-kaldır yöntemi uygulanarak resmi iletişim kanalları üzerinden uyarılmış, ancak bu konuda bir cevap alınamaması nedeniyle erişim engelleme tedbiri uygulanmak zorunda kalınmıştır”. KARAR OY BİRLİĞİYLE ALINDI Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, Wikipedia’nın avukatları, karara karşı itirazda bulundu; ancak yasak kararı kaldırılmadı. Hukuki yolların tüketilmesinin ardından Wikipedia’nın hukukçuları, 2017’de Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bugün yaptığı görüşme sonucunda erişime engelleme kararı nedeniyle Wikipedia’nın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Oy çokluğuyla alınan karar, yasağın kaldırılması için sulh ceza hakimliğine gönderildi. (Kaynak: Cumhuriyet)
Anayasa Mahkemesi, 2.5 yıldır yasaklı olan Wikipedia’ya erişimin engellenmesine ilişkin ihlal kararı verirken, kararı veren sulh ceza hakimliğinden yasağın kaldırılmasını istedi.

haberimizvar.net- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internetin en büyük ansiklopedisi konumunda olan Wikipedia’ya 29 Nisan 2017’de erişimin engellenmesine karar verdi. Gerekçe olarak Wikipedia’da yer alan ve Türkiye’yi terör örgütleriyle işbirliği içinde göstermeye çalışan içeriklerin kaldırılmaması gösterildi. Karar, 5651 Sayılı Kanun’un 8/A maddesine göre alındı. Erişim engeli tedbiri daha sonra Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararıyla onandı.

ERİŞİM ENGELİ AÇIKLAMASI

BTK, o dönem konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şu değerlendirmede bulundu: “Erişim engelleme tedbiri uygulanmadan önce Wikipedia, Türkiye’nin terör örgütlerine destek verdiği şeklindeki iftiralara yer veren makalelerde yer alan içerikleri kaldırması konusunda yasaya ve uluslararası uygulamalara uygun bir şekilde uyar-kaldır yöntemi uygulanarak resmi iletişim kanalları üzerinden uyarılmış, ancak bu konuda bir cevap alınamaması nedeniyle erişim engelleme tedbiri uygulanmak zorunda kalınmıştır”.

KARAR OY BİRLİĞİYLE ALINDI

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, Wikipedia’nın avukatları, karara karşı itirazda bulundu; ancak yasak kararı kaldırılmadı. Hukuki yolların tüketilmesinin ardından Wikipedia’nın hukukçuları, 2017’de Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bugün yaptığı görüşme sonucunda erişime engelleme kararı nedeniyle Wikipedia’nın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Oy çokluğuyla alınan karar, yasağın kaldırılması için sulh ceza hakimliğine gönderildi. (Kaynak: Cumhuriyet)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.