Antalya yardım istiyor: Turist gelmedi, destek verin

GÜNDEM 13.11.2020 - 15:44, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:06
 

Antalya yardım istiyor: Turist gelmedi, destek verin

Ülkeye gelen turist sayısındaki düşüş nedeniyle esnafın zor durumda kaldığını belirten Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, “Türkiye genelinde yüzde 12 artan borçlanma, kentimizde yüzde 30 artmıştır” dedi. AESOB Başkanı Adlıhan Dere de esnafa yeni ve kapsayıcı destekler verilmesi gerektiğini söyledi.

haberimizvar.net- Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 1 Ocak-31 Ekim tarihleri arasında kente gelen turist rakamlarını açıkladı. Her yıl milyonlarca turistin geldiği Antalya, korona virüsü salgınının etkili olduğu bu yıl 3 milyon 276 bin 627 turist ağırladı. Turistlerin milletlere göre dağılımında ilk sırada 1 milyon 402 bin 578 kişi ile Ruslar yer aldı. Geçtiğimiz turizm sezonunun aynı döneminde ise kente sadece Rusya'dan 5 milyon 414 bin 606 turist gelmişti. ‘HAYATTA KALMAK İÇİN BORÇLANDIK’ Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye genelinde yüzde 12 artan borçlanmanın, Antalya’da yüzde 30 arttığına dikkat çekti. Antalya ekonomisi için yaşananların diğer illere göre iki açıdan daha ağır seyredeceğini söyleyen Çandır, “Bunlardan biri borçlanma yükümüzdeki nispi ağırlığımızdır. Diğeri ise başta turizm olmak üzere kentimiz ekonomisinin hizmet sektörü ağırlığıdır” dedi. Çandır, yılın ilk yarısında Antalya’nın ticari kredi büyümesi yıllık yüzde 35 olurken, Türkiye geneli kredi büyümesinin yüzde 28 olduğunu belirterek, “Antalya iş dünyasının bu derece krediye yönelmesinin birincil nedeni, hayatta kalabilmek olmuştur” şeklinde konuştu. ‘KREDİ BORÇLARI FAİZSİZ ERTELENMELİ, ESNAFA NAKİT DESTEĞİ SAĞLANMALI’  Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere de pandemi sürecinde kredi çekmek zorunda kalan esnaf ve sanatkarların çektikleri kredileri ödeyemez durumda olduklarını söyledi. Esnafın ayakta kalması için kredi borçlarının faizsiz ertelenmesi ve esnafa nakit desteği sağlanması gerektiğini belirten Dere, “Borçlarını ödeyebilmek, sezona hazırlanmak ve pandemi sürecinde ayakta kalabilmek için bankalardan kredi alan esnafımız kredilerini ödeyemedi, kredi notları düştü, sicilleri bozuldu. Kredi ve Kefalet Kooperatiflerimiz aracılığıyla esnaf kredisine başvuran esnafımız daha önce özel bankalardan çektikleri kredileri ödeyemedikleri için yeni kredi çekemiyorlar" ifadelerini kullandı.  ‘YAPISAL REFORMLAR BEKLİYORUZ’ Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin ise haziran ayından bu yana Antalya’nın turizm geliri kaybını öngörerek, kredi ve diğer desteklerin seçici olarak verilmesi konusunda uyarılarda bulunduklarını hatırlattı. Çetin, “Kredi desteklerinin il ve sektör bazında seçici olmaması, bugün bir yandan kur ve enflasyon artışı, diğer yandan ihtiyacı olan sektörlere yeterli destek verilememesi sonuçlarını doğurdu. Bu noktadan sonra hem yapısal reformlar hem de halen zor durumdaki sektörlerimize destek yönünde kararlı adımlar atılmasını ümitle bekliyoruz” diye konuştu.
Ülkeye gelen turist sayısındaki düşüş nedeniyle esnafın zor durumda kaldığını belirten Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, “Türkiye genelinde yüzde 12 artan borçlanma, kentimizde yüzde 30 artmıştır” dedi. AESOB Başkanı Adlıhan Dere de esnafa yeni ve kapsayıcı destekler verilmesi gerektiğini söyledi.

haberimizvar.net- Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 1 Ocak-31 Ekim tarihleri arasında kente gelen turist rakamlarını açıkladı. Her yıl milyonlarca turistin geldiği Antalya, korona virüsü salgınının etkili olduğu bu yıl 3 milyon 276 bin 627 turist ağırladı. Turistlerin milletlere göre dağılımında ilk sırada 1 milyon 402 bin 578 kişi ile Ruslar yer aldı. Geçtiğimiz turizm sezonunun aynı döneminde ise kente sadece Rusya'dan 5 milyon 414 bin 606 turist gelmişti.

‘HAYATTA KALMAK İÇİN BORÇLANDIK’

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye genelinde yüzde 12 artan borçlanmanın, Antalya’da yüzde 30 arttığına dikkat çekti. Antalya ekonomisi için yaşananların diğer illere göre iki açıdan daha ağır seyredeceğini söyleyen Çandır, “Bunlardan biri borçlanma yükümüzdeki nispi ağırlığımızdır. Diğeri ise başta turizm olmak üzere kentimiz ekonomisinin hizmet sektörü ağırlığıdır” dedi. Çandır, yılın ilk yarısında Antalya’nın ticari kredi büyümesi yıllık yüzde 35 olurken, Türkiye geneli kredi büyümesinin yüzde 28 olduğunu belirterek, “Antalya iş dünyasının bu derece krediye yönelmesinin birincil nedeni, hayatta kalabilmek olmuştur” şeklinde konuştu.

‘KREDİ BORÇLARI FAİZSİZ ERTELENMELİ, ESNAFA NAKİT DESTEĞİ SAĞLANMALI’

 Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere de pandemi sürecinde kredi çekmek zorunda kalan esnaf ve sanatkarların çektikleri kredileri ödeyemez durumda olduklarını söyledi. Esnafın ayakta kalması için kredi borçlarının faizsiz ertelenmesi ve esnafa nakit desteği sağlanması gerektiğini belirten Dere, “Borçlarını ödeyebilmek, sezona hazırlanmak ve pandemi sürecinde ayakta kalabilmek için bankalardan kredi alan esnafımız kredilerini ödeyemedi, kredi notları düştü, sicilleri bozuldu. Kredi ve Kefalet Kooperatiflerimiz aracılığıyla esnaf kredisine başvuran esnafımız daha önce özel bankalardan çektikleri kredileri ödeyemedikleri için yeni kredi çekemiyorlar" ifadelerini kullandı.

 ‘YAPISAL REFORMLAR BEKLİYORUZ’

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin ise haziran ayından bu yana Antalya’nın turizm geliri kaybını öngörerek, kredi ve diğer desteklerin seçici olarak verilmesi konusunda uyarılarda bulunduklarını hatırlattı. Çetin, “Kredi desteklerinin il ve sektör bazında seçici olmaması, bugün bir yandan kur ve enflasyon artışı, diğer yandan ihtiyacı olan sektörlere yeterli destek verilememesi sonuçlarını doğurdu. Bu noktadan sonra hem yapısal reformlar hem de halen zor durumdaki sektörlerimize destek yönünde kararlı adımlar atılmasını ümitle bekliyoruz” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.