Antalya'da öğrencinin barınma sorunu var!

EĞİTİM 09.09.2022 - 17:25, Güncelleme: 09.09.2022 - 17:25
 

Antalya'da öğrencinin barınma sorunu var!

Üniversitelerin açılmasına az bir süre kalmasına rağmen, kalacak yer bulamayan öğrenciler isyanda. Ev kirasına gücü yetmeyen, KYK yurtlarında yer bulamayan öğrenciler için tek çıkış yolu özel yurtlar. Ancak fiyatlar geçen seneye göre iki kat arttı. Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Ne yazık ki 20 yıldır ülkeyi yöneten iktidar, öğrencilerin barınma sorununu ne çözmüyor. Bu da yoksul halk çocuklarının bir şekilde tarikat yurtlarına yönlenmesine neden oluyor” dedi

haberimizvar.net- Üniversitelerin açılmasına kısa bir süre kala çok sayıda öğrenci, barınma sorununu çözemedi. Ev kirasına gücü yetmeyen, KYK yurtlarında yer bulamayan öğrenciler için tek çıkış yolu, özel yurtlar. Ancak özel yurt fiyatları da geçtiğimiz yıla oranla iki katına çıktı. Araştırmalara göre özel yurtların ortalama fiyatları yıllık 45-80 bin lira arasında değişiyor. Devletin kasıtlı olarak öğrencilerin barınma sorununu çözmediklerini ileri süren Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Yıllardır Eğitim-Sen olarak talep ediyoruz. Özellikle yüksek öğretimde bütün öğrencilerin barıma sorununun kamusal olarak devlet eliyle çözülmüş olması gerekiyor. Bundan önceki iktidarlarda dahil olmak üzere ne yazık ki 20 yıldır ülkeyi yöneten iktidar, öğrencilerin barınma sorununu ne yazık ki çözmüyor. Büyük oranda bilinçli olarak çözülmedi. Çünkü tarikatların en çok alan bulduğu yerler üniversiteler ve öğrencilerdir. Bu da yoksul halk çocuklarının bir şekilde tarikat yurtlarına ikna edilerek devletin el uzatmadığı yerde tarikatlar onları bir şekliyle kendi yurtlarına yönlendirerek yıllardır yürütmeye çalıştılar. FETÖ dediğimiz yapının da aslında palazlandığı, güçlendiği ve kendini gösterdiği bu alanlarda oldu. Ama hala ne yazık ki üniversite öğrencilerinin yurt sorunları kalıcı olarak ve yeterli olarak çözülmüş değil. Üniversiteler, Milli Eğitim Bakanlığı ve iktidar öğrencilerin barınma sorununu önlemek için bütçeden yeterli kaynak ayırmıyor. Yine birçok cemaatlerin, vakıf yurtları var. Kimisi izinli, kimisi izinsiz ama bir şekilde çalışıyor ve merdiven altı dediğimiz bu yurtlar işletiliyor. Öğrencilerin barınma sorunu ülkedeki en önemli sorunlardan birisidir” şeklinde konuştu. “KASITLI OLARAK” Türkiye’de 4 milyona yakın üniversite öğrencisi olduğunu ancak devlet yurtlarının tüm ülke genelinde sadece yüzde 18’ine barınma imkanı sağladığını belirten Başkan Sönmez, “Bütün bunlar düşünüldüğünde aslında gelecekte sağlıklı bir toplum oluşturabilmek için özellikle üniversite öğrencilerinin barınma sorununu, kamusal olarak çözülmüş olması gerekir diye düşünüyorum. Bu sorun çözülmediği sürece eğitimde eşitliğini konuşmak mümkün değildir. İmkanı olmayan öğrencilere, devlet çözüm üretmediğinde ya tarikat yurtlarına mahkum olacaklar, ya da bir şekilde üniversite okuyamayacaklar.  Çünkü ev kiraları ve özel yurt fiyatları çok arttı. Bu eğitimin en temel sorunlarından birisidir. 4 milyona yakın üniversite öğrencisi var ama devlet sadece yüzde 18’ine barınma imkanı sağlıyor. Yani devlet kasıtlı olarak öğrencilerin elinden tutmuyor” dedi.
Üniversitelerin açılmasına az bir süre kalmasına rağmen, kalacak yer bulamayan öğrenciler isyanda. Ev kirasına gücü yetmeyen, KYK yurtlarında yer bulamayan öğrenciler için tek çıkış yolu özel yurtlar. Ancak fiyatlar geçen seneye göre iki kat arttı. Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Ne yazık ki 20 yıldır ülkeyi yöneten iktidar, öğrencilerin barınma sorununu ne çözmüyor. Bu da yoksul halk çocuklarının bir şekilde tarikat yurtlarına yönlenmesine neden oluyor” dedi

haberimizvar.net- Üniversitelerin açılmasına kısa bir süre kala çok sayıda öğrenci, barınma sorununu çözemedi. Ev kirasına gücü yetmeyen, KYK yurtlarında yer bulamayan öğrenciler için tek çıkış yolu, özel yurtlar. Ancak özel yurt fiyatları da geçtiğimiz yıla oranla iki katına çıktı. Araştırmalara göre özel yurtların ortalama fiyatları yıllık 45-80 bin lira arasında değişiyor. Devletin kasıtlı olarak öğrencilerin barınma sorununu çözmediklerini ileri süren Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Yıllardır Eğitim-Sen olarak talep ediyoruz. Özellikle yüksek öğretimde bütün öğrencilerin barıma sorununun kamusal olarak devlet eliyle çözülmüş olması gerekiyor. Bundan önceki iktidarlarda dahil olmak üzere ne yazık ki 20 yıldır ülkeyi yöneten iktidar, öğrencilerin barınma sorununu ne yazık ki çözmüyor. Büyük oranda bilinçli olarak çözülmedi. Çünkü tarikatların en çok alan bulduğu yerler üniversiteler ve öğrencilerdir. Bu da yoksul halk çocuklarının bir şekilde tarikat yurtlarına ikna edilerek devletin el uzatmadığı yerde tarikatlar onları bir şekliyle kendi yurtlarına yönlendirerek yıllardır yürütmeye çalıştılar. FETÖ dediğimiz yapının da aslında palazlandığı, güçlendiği ve kendini gösterdiği bu alanlarda oldu. Ama hala ne yazık ki üniversite öğrencilerinin yurt sorunları kalıcı olarak ve yeterli olarak çözülmüş değil. Üniversiteler, Milli Eğitim Bakanlığı ve iktidar öğrencilerin barınma sorununu önlemek için bütçeden yeterli kaynak ayırmıyor. Yine birçok cemaatlerin, vakıf yurtları var. Kimisi izinli, kimisi izinsiz ama bir şekilde çalışıyor ve merdiven altı dediğimiz bu yurtlar işletiliyor. Öğrencilerin barınma sorunu ülkedeki en önemli sorunlardan birisidir” şeklinde konuştu.

“KASITLI OLARAK”

Türkiye’de 4 milyona yakın üniversite öğrencisi olduğunu ancak devlet yurtlarının tüm ülke genelinde sadece yüzde 18’ine barınma imkanı sağladığını belirten Başkan Sönmez, “Bütün bunlar düşünüldüğünde aslında gelecekte sağlıklı bir toplum oluşturabilmek için özellikle üniversite öğrencilerinin barınma sorununu, kamusal olarak çözülmüş olması gerekir diye düşünüyorum. Bu sorun çözülmediği sürece eğitimde eşitliğini konuşmak mümkün değildir. İmkanı olmayan öğrencilere, devlet çözüm üretmediğinde ya tarikat yurtlarına mahkum olacaklar, ya da bir şekilde üniversite okuyamayacaklar.  Çünkü ev kiraları ve özel yurt fiyatları çok arttı. Bu eğitimin en temel sorunlarından birisidir. 4 milyona yakın üniversite öğrencisi var ama devlet sadece yüzde 18’ine barınma imkanı sağlıyor. Yani devlet kasıtlı olarak öğrencilerin elinden tutmuyor” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.