Aşının Delta varyantına etkisi düşük

SAĞLIK 26.07.2021 - 11:11, Güncelleme: 26.07.2021 - 11:11
 

Aşının Delta varyantına etkisi düşük

İsrail’de yapılan bir araştırmada BioNTech aşısının Delta varyantına etkisinin düşük olduğu belirlendi. Uğur Şahin “Antikor seviyeleri düşüyor. Fakat henüz hücrelerin bağışıklığının düştüğüne dair bir kanıt yok” diyerek üçüncü doz ile ilgili planlarını açıkladı.

haberimizvar.net- Delta varyantına karşı BioNTech aşısının etkisinin düştüğünü belirten Uğur Şahin üçüncü doz ile ilgili yeni çalışma yaptıklarını açıkladı. Wall Street Journal’a özel bir demeç veren Uğur Şahin, “Aşının yarattığı Kovid-19 bağışıklığı düşüyor, fakat şu an üçüncü bir doz aşıya nadiren ihtiyaç var” dedi. Her ülke hükümetinin bu konuda kendi kararını vermesi gerektiğini dile getiren Şahin, “Ülkeler, kırılgan ve riskli gruptaki insanlara ekstra doz aşı verip vermeme konusunda kararı kendileri almalı” diye konuştu. DELTA VARYANTINA ETKİSİ DAHA DÜŞÜK İsrail’de geçen hafta yapılan bir araştırmada BioNTech/Pfizer’ın geliştirdiği korona virüsü aşısının Delta varyantına karşı etkisinin orijinal korona virüsüne karşı daha düşük olduğu ortaya çıkmıştı. Şahin, bu araştırma sonuçlarını doğrularken, buna karşılık aşının 7 ay sonra bile koruma sağladığının altını çizdi. Şahin, henüz bir üçüncü doz aşıya ihtiyaç olmadığını da vurguladı. Şahin, “Antikor seviyeleri azalıyor. Aşının yeni varyantlara karşı sağladığı koruma daha düşük. Antikor seviyelerinin düşmesi demek insanların hastalanması anlamına gelebilir. Fakat henüz hücrelerin bağışıklığının düştüğüne dair bir kanıt yok. Çünkü hastalık bulaşanlar, bu rahatsızlığı ağır atlatmıyor” ifadelerini kullandı. İSRAİL’DEKİ ARAŞTIRMADA ÇIKAN SONUÇ Korona virüs salgınına karşı aşılamayı çok sıkı yapan İsrail Sağlık Bakanlığı, iki doz aşının Delta varyantına karşı yüzde 39 oranında koruma sağladığını açıklarken, semptom gösteren vakalarda riskin yüzde 40 oranında azalttığını açıklamıştı. İsrail’deki verilere göre aşı, hastalığı ağır geçirme oranını ise yüzde 91 oranında engelliyor. İsrail bu araştırmanın ardından bazı gruplara üçüncü doz aşı vermeye başladı. ÜÇÜNCÜ DOZ AÇIKLAMASI YAPILMIŞTI Korona virüs aşısını BioNTech ile geliştiren Pfizer, üçüncü doz aşı yapılması gerektiğini daha önce duyurmuştu. Fakat Uğur Şahin, “Ben ülkelere ve toplumlara üçüncü aşı olmalarına dair bir tavsiye veremem. Ben İsrail’deki gibi gerçek yaşam verilerini inceleyerek onlara göre yorum yapabilirim. Bu tartışma bizden bağımsız olmalı. Biz veri sunuyoruz ve hükümetler de neye ihtiyaç duyduklarını söylemeli” dedi. BİREYSEL AŞI İÇİN KULLANIM İZNİ YOK Aşıların şu an sadece hükümetlere satıldığını hatırlatan Şahin, “İdeal olanı, aşının daha geniş kitlelere satılması ve bireysel kullanıcılar için kullanım izninin çıkmasıdır. Aşı şu an Batı’daki ülkelerde acil kullanım onayı almış durumda. Hükümetler üçüncü doz için kendileri karar vermeli. Fakat eğer aşı serbest pazara çıkarsa o zaman herkes kendi kararını kendi verecek” ifadesini kullandı. 
İsrail’de yapılan bir araştırmada BioNTech aşısının Delta varyantına etkisinin düşük olduğu belirlendi. Uğur Şahin “Antikor seviyeleri düşüyor. Fakat henüz hücrelerin bağışıklığının düştüğüne dair bir kanıt yok” diyerek üçüncü doz ile ilgili planlarını açıkladı.

haberimizvar.net- Delta varyantına karşı BioNTech aşısının etkisinin düştüğünü belirten Uğur Şahin üçüncü doz ile ilgili yeni çalışma yaptıklarını açıkladı. Wall Street Journal’a özel bir demeç veren Uğur Şahin, “Aşının yarattığı Kovid-19 bağışıklığı düşüyor, fakat şu an üçüncü bir doz aşıya nadiren ihtiyaç var” dedi. Her ülke hükümetinin bu konuda kendi kararını vermesi gerektiğini dile getiren Şahin, “Ülkeler, kırılgan ve riskli gruptaki insanlara ekstra doz aşı verip vermeme konusunda kararı kendileri almalı” diye konuştu.

DELTA VARYANTINA ETKİSİ DAHA DÜŞÜK

İsrail’de geçen hafta yapılan bir araştırmada BioNTech/Pfizer’ın geliştirdiği korona virüsü aşısının Delta varyantına karşı etkisinin orijinal korona virüsüne karşı daha düşük olduğu ortaya çıkmıştı. Şahin, bu araştırma sonuçlarını doğrularken, buna karşılık aşının 7 ay sonra bile koruma sağladığının altını çizdi. Şahin, henüz bir üçüncü doz aşıya ihtiyaç olmadığını da vurguladı. Şahin, “Antikor seviyeleri azalıyor. Aşının yeni varyantlara karşı sağladığı koruma daha düşük.

Antikor seviyelerinin düşmesi demek insanların hastalanması anlamına gelebilir. Fakat henüz hücrelerin bağışıklığının düştüğüne dair bir kanıt yok. Çünkü hastalık bulaşanlar, bu rahatsızlığı ağır atlatmıyor” ifadelerini kullandı.

İSRAİL’DEKİ ARAŞTIRMADA ÇIKAN SONUÇ

Korona virüs salgınına karşı aşılamayı çok sıkı yapan İsrail Sağlık Bakanlığı, iki doz aşının Delta varyantına karşı yüzde 39 oranında koruma sağladığını açıklarken, semptom gösteren vakalarda riskin yüzde 40 oranında azalttığını açıklamıştı. İsrail’deki verilere göre aşı, hastalığı ağır geçirme oranını ise yüzde 91 oranında engelliyor. İsrail bu araştırmanın ardından bazı gruplara üçüncü doz aşı vermeye başladı.

ÜÇÜNCÜ DOZ AÇIKLAMASI YAPILMIŞTI

Korona virüs aşısını BioNTech ile geliştiren Pfizer, üçüncü doz aşı yapılması gerektiğini daha önce duyurmuştu. Fakat Uğur Şahin, “Ben ülkelere ve toplumlara üçüncü aşı olmalarına dair bir tavsiye veremem. Ben İsrail’deki gibi gerçek yaşam verilerini inceleyerek onlara göre yorum yapabilirim. Bu tartışma bizden bağımsız olmalı. Biz veri sunuyoruz ve hükümetler de neye ihtiyaç duyduklarını söylemeli” dedi.

BİREYSEL AŞI İÇİN KULLANIM İZNİ YOK

Aşıların şu an sadece hükümetlere satıldığını hatırlatan Şahin, “İdeal olanı, aşının daha geniş kitlelere satılması ve bireysel kullanıcılar için kullanım izninin çıkmasıdır. Aşı şu an Batı’daki ülkelerde acil kullanım onayı almış durumda. Hükümetler üçüncü doz için kendileri karar vermeli. Fakat eğer aşı serbest pazara çıkarsa o zaman herkes kendi kararını kendi verecek” ifadesini kullandı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.