Ayasofya ve Kariye listeden çıkarılabilir

GÜNDEM 23.07.2021 - 23:38, Güncelleme: 23.07.2021 - 23:38
 

Ayasofya ve Kariye listeden çıkarılabilir

UNESCO Dünya Mirası Komitesi, geçen yıl camiye çevrilen Ayasofya ve Kariye’de yapılan değişiklikleri bildirmesi için Türkiye’ye 1 Şubat’a kadar süre verdi.

haberimizvar.net  UNESCO’ya bağlı Dünya Mirası Komitesi, Türkiye’nin Ayasofya ve Kariye’de yapılan değişikliklerle ilgili güncellenmiş rapor sunması için 1 Şubat 2022 tarihine kadar süre tanıdı. Ayasofya’nın camiye çevrilmesinin etkileri konusunda ‘derin endişe’ taşındığı belirtilen açıklamada, Türkiye’nin Ayasofya ve Kariye müzelerinin statüsünü değiştirme niyeti hakkında bilgi vermemesi ve diyalog kurmamasından üzüntü duyulduğunu da ifade edildi.   ULUSLARARASI DİYALOG ÇAĞRISI   DW Türkçe’de yer alan habere göre, Çin’de düzenlenen yıllık toplantısında Dünya Mirası listesini gözden geçiren Komite, Ayasofya ve Kariye’deki değişikliklerin, bu varlıkların Üstün Evrensel Değeri üzerinde potansiyel etkileri olabileceği uyarısı yaparak Türkiye’yi bu varlıklar üzerinde önemli değişiklikler yapmadan önce uluslararası diyalog ve işbirliğine çağırdı.   GEÇEN YIL CAMİYE ÇEVRİLDİLER   Doğal ya da kültürel bir varlığın Dünya Mirası listesine alınabilmesi için Üstün Evrensel Değer ölçütünü karşılaması gerekiyor. Komite’nin, bu niteliğinin korunmadığını düşündüğü varlıkları ‘Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’ne alma, hatta tamamen Dünya Mirası listesinden çıkarma yetkisi bulunuyor. Son olarak İngiltere’nin kenti, yeni inşa edilen modern binaların kentin özgünlüğünü ve bütünlüğünü bozduğu gerekçesiyle listeden çıkarılmıştı. Türkiye, 1985 yılından beri Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Ayasofya’yı, hemen ardından da Kariye’yi geçen yıl camiye çevirdi.
UNESCO Dünya Mirası Komitesi, geçen yıl camiye çevrilen Ayasofya ve Kariye’de yapılan değişiklikleri bildirmesi için Türkiye’ye 1 Şubat’a kadar süre verdi.

haberimizvar.net

 UNESCO’ya bağlı Dünya Mirası Komitesi, Türkiye’nin Ayasofya ve Kariye’de yapılan değişikliklerle ilgili güncellenmiş rapor sunması için 1 Şubat 2022 tarihine kadar süre tanıdı. Ayasofya’nın camiye çevrilmesinin etkileri konusunda ‘derin endişe’ taşındığı belirtilen açıklamada, Türkiye’nin Ayasofya ve Kariye müzelerinin statüsünü değiştirme niyeti hakkında bilgi vermemesi ve diyalog kurmamasından üzüntü duyulduğunu da ifade edildi.

 

ULUSLARARASI DİYALOG ÇAĞRISI

 

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Çin’de düzenlenen yıllık toplantısında Dünya Mirası listesini gözden geçiren Komite, Ayasofya ve Kariye’deki değişikliklerin, bu varlıkların Üstün Evrensel Değeri üzerinde potansiyel etkileri olabileceği uyarısı yaparak Türkiye’yi bu varlıklar üzerinde önemli değişiklikler yapmadan önce uluslararası diyalog ve işbirliğine çağırdı.

 

GEÇEN YIL CAMİYE ÇEVRİLDİLER

 

Doğal ya da kültürel bir varlığın Dünya Mirası listesine alınabilmesi için Üstün Evrensel Değer ölçütünü karşılaması gerekiyor. Komite’nin, bu niteliğinin korunmadığını düşündüğü varlıkları ‘Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’ne alma, hatta tamamen Dünya Mirası listesinden çıkarma yetkisi bulunuyor. Son olarak İngiltere’nin kenti, yeni inşa edilen modern binaların kentin özgünlüğünü ve bütünlüğünü bozduğu gerekçesiyle listeden çıkarılmıştı. Türkiye, 1985 yılından beri Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Ayasofya’yı, hemen ardından da Kariye’yi geçen yıl camiye çevirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.