Belediyenin malını vakıf ve DERNEKLERE DAĞITMIŞ

GÜNDEM 03.02.2020 - 12:36, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Belediyenin malını vakıf ve DERNEKLERE DAĞITMIŞ

2017 yılı denetiminde uyarı almasına karşın Kemer Belediyesi’nin 2018 yılı Sayıştay raporunda, belediyeye ait arazi ve işletmelerin mevzuata aykırı olarak ihale yapılmadan süreli ve süresiz dernek ile vakıflara tahsis edildiği ortaya çıktı.

haberimizvar.net-Sayıştay raporunda, “Dernek ve vakıflara belediye kanununa aykırı taşınmaz tahsisi yapılması mülkiyeti belediyeye ait taşınmaz malların bazılarının 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 75’inci maddesi hükümlerine aykırı olarak bazı dernek ve vakıflara belirli sürelerle tahsis edildiği görülmüştür.“ denildi. 2017 YILINDA DA UYARILDI Raporda şu ifadelere yer verildi; Söz konusu husus 2017 yılı Sayıştay Denetim Raporunda da yer almaktadır.Yapılan incelemede; mülkiyeti belediyeye ait aşağıdaki tabloda yer alan taşınmazların kamu kurum ve kuruluşu statüsünde olmayan dernek ve vakıflara süresiz / belirli sürelerle tahsis edildiği görülmüştür. İŞTE TAHSİS EDİLEN YERLER     İHALE YAPMAK ZORUNDA Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri ve Sayıştay Genel Kurulu İçtihadı Birleştirme Kararı çerçevesinde değerlendirildiğinde; mülkiyeti belediyeye ait taşınmazların tabloda adı geçen vakıf ve derneklere süresiz / belirli süreli ve bedelli / bedelsiz olarak tahsisi mümkün değildir. Söz konusu taşınmazların, ancak 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre yapılacak bir ihale kapsamında kiralanması mümkündür. 2018 YILINDA GEÇERLİ DEĞİL Sonuç olarak idare cevabında; daha önce tahsisi yapılan taşınmazlardan tahsis süresi dolanların, Sayıştay Genel Kurul İçtihadı Birleştirme Kararı gereğince sürelerinin yenilenmeyerek tahliyesi yoluna gidilmekte iken Belediye Meclisi’nin aldığı 02.05.2019 tarih ve 31 sayılı karar ile tahsis süresi dolan taşınmazlar dışındaki tüm taşınmaz tahsis işlemlerinin de iptal edildiği, taşınmazların tahliye edilerek idareye teslimi için ilgili dernek ve vakıflara gerekli bildirimlerin yapıldığı, bu taşınmazların 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre ihale edilerek kiralanması yoluna gidileceğine karar verildiği ifade edilmiş, tahsisli taşınmazların tahliyesi için muhataplarına yazılan yazılar cevap ekinde gönderilmiştir. MEVZUATA AYKIRI Bulgu konusu mevzuata aykırı taşınmaz tahsis işlemlerinin idarece 2019 yılında iptal edildiği idare cevabı ve eki belgelerden anlaşılmış olup 2018 yılına ilişkin tespitimiz ise geçerliliğini korumaktadır.  
2017 yılı denetiminde uyarı almasına karşın Kemer Belediyesi’nin 2018 yılı Sayıştay raporunda, belediyeye ait arazi ve işletmelerin mevzuata aykırı olarak ihale yapılmadan süreli ve süresiz dernek ile vakıflara tahsis edildiği ortaya çıktı.

haberimizvar.net-Sayıştay raporunda, “Dernek ve vakıflara belediye kanununa aykırı taşınmaz tahsisi yapılması mülkiyeti belediyeye ait taşınmaz malların bazılarının 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 75’inci maddesi hükümlerine aykırı olarak bazı dernek ve vakıflara belirli sürelerle tahsis edildiği görülmüştür.“ denildi.

2017 YILINDA DA UYARILDI

Raporda şu ifadelere yer verildi; Söz konusu husus 2017 yılı Sayıştay Denetim Raporunda da yer almaktadır.Yapılan incelemede; mülkiyeti belediyeye ait aşağıdaki tabloda yer alan taşınmazların kamu kurum ve kuruluşu statüsünde olmayan dernek ve vakıflara süresiz / belirli sürelerle tahsis edildiği görülmüştür.

İŞTE TAHSİS EDİLEN YERLER

 

 

İHALE YAPMAK ZORUNDA

Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri ve Sayıştay Genel Kurulu İçtihadı Birleştirme Kararı çerçevesinde değerlendirildiğinde; mülkiyeti belediyeye ait taşınmazların tabloda adı geçen vakıf ve derneklere süresiz / belirli süreli ve bedelli / bedelsiz olarak tahsisi mümkün değildir. Söz konusu taşınmazların, ancak 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre yapılacak bir ihale kapsamında kiralanması mümkündür.

2018 YILINDA GEÇERLİ DEĞİL

Sonuç olarak idare cevabında; daha önce tahsisi yapılan taşınmazlardan tahsis süresi dolanların, Sayıştay Genel Kurul İçtihadı Birleştirme Kararı gereğince sürelerinin yenilenmeyerek tahliyesi yoluna gidilmekte iken Belediye Meclisi’nin aldığı 02.05.2019 tarih ve 31 sayılı karar ile tahsis süresi dolan taşınmazlar dışındaki tüm taşınmaz tahsis işlemlerinin de iptal edildiği, taşınmazların tahliye edilerek idareye teslimi için ilgili dernek ve vakıflara gerekli bildirimlerin yapıldığı, bu taşınmazların 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre ihale edilerek kiralanması yoluna gidileceğine karar verildiği ifade edilmiş, tahsisli taşınmazların tahliyesi için muhataplarına yazılan yazılar cevap ekinde gönderilmiştir.

MEVZUATA AYKIRI

Bulgu konusu mevzuata aykırı taşınmaz tahsis işlemlerinin idarece 2019 yılında iptal edildiği idare cevabı ve eki belgelerden anlaşılmış olup 2018 yılına ilişkin tespitimiz ise geçerliliğini korumaktadır.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.