Bu boru göstermeye benzemez

SİYASET 05.02.2020 - 14:32, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Bu boru göstermeye benzemez

İlker Başbuğ’un “FETÖ’nün siyasi ayağı yok dersek gerçeği inkâr olur” sözlerine tepki gösteren Erdoğan, “Bu boru göstermeye benzemez. Parlamentonun hukuku boru ile sindirilemez” dedi. Erdoğan, AKP milletvekillerinin Başbuğ’a dava açmasını istedi.

haberimizvar.net-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AK Partili tüm milletvekillerine, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında dava açmaları çağrısı yaptı. AK Parti’nin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Başbuğ’u sert ifadelerle hedef alan Erdoğan, Meclis’e saygısızlık yapıldığını söyledi. Başbuğ’un sözünü ettiği ve TBMM’den 25 Haziran 2009’da geçen düzenlemenin amacının darbelere zemin hazırlanmasını önlemek olduğunu savunan Erdoğan, “Darbelere zemin hazırlayan hukukun işlemesinin önüne geçen yanlış bir uygulamanın düzeltilmesidir. Suç işleyen kişinin asker kimliğinin ona ayrıcalık tanımasının hukukta yeri olamaz. 15 Temmuz’un ardından askeri mahkemeleri kaldırdık” dedi.   ‘BU MECLİSE SAYGISIZLIKTIR’   Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Zaman zaman yanlış değerlendirmeleriyle kamuoyunun önüne çıkan eski bir genelkurmay başkanı, bu düzenlemeyi bahane ederek Meclisimizi toptan itham eden birtakım açıklamalar yapmıştır. Şimdi ben özellikle kendi grubumuza sesleniyorum: Burada parlamentonun hukukunu korumak üzere süratle hepiniz dava açmalısınız. Meclisin yasama yetkisini dışarıdan birilerinin kalkıp da atıp tutmak suretiyle yere çalmaya hakkı yoktur. Bu parlamentonun hukukunu korumamız lazım bu hukukun gereği neyse yapmamız lazım. Meclis’i ve milletvekillerin aşağılayarak sadece darbe zihniyetine hizmet edilebilir. Bu boru göstermeye benzemez. Parlamentonun hukuku boru ile sindirilemez. Bundan yaklaşık 11 yıl önce tüm partilerin desteği ile çıkarılan bir düzenlemenin üzerine FETÖ gölgesi düşürülmeye çalışılması en hafif tabiriyle Meclis’e saygısızlıktır”.   İLKER BAŞBUĞ NE DEMİŞTİ?   ‘FETÖ’nün siyasi ayağı’ tartışmalarına ilişkin Haziran 2019’da Meclis’ten geçirilen düzenlemeyi hatırlatan Başbuğ, şu açıklamayı yapmıştı: “2008-2010 sürecinde ben, ‘bugün bizsek hedef yarın siz olacaksınız’ dedim. Daha ne diyebilirim ki daha nasıl uyarıda bulunabilirdim. 26 Haziran 2009’da yasalar torba yasa olarak gündeme getiriliyor. Bu TSK ile ilgili bir kanun teklifi. Bu yasa 25 Haziran’ı 26’sına bağlayan gece yarısı oluyor. Bu yasa ile kimsenin haberi yok biz bundan 26 Haziran sabahı 2009’daki toplantıda haberimiz oluyor. Bahsedilen yasa teklifine göre askeri şahıslar askeri mahalde işlediği suçlar da dahil özel yetkili mahkemelerde yargılanacak. Bu bir kere anayasaya aykırı. Bu tamamen ne için Dursun Çiçek için. Bu olay medyada ‘AKP ile cemaati bitirme planı’ algısı olarak yapıldı. Sivil şahıslar her durumda askeri yerlerde yargılanmaz Özel yetkili mahkemelerde yargılanır. 14 Nisan 2009’da ‘FETÖ ile mücadele edeceğim’ dedim. Bu kanun teklifini kim hazırladı? 26 Haziran 2009’daki kanun teklifini getiren siyasiler araştırılsın. FETÖ’nün siyasi ayağı yok dersek gerçeği inkar olur”.    
İlker Başbuğ’un “FETÖ’nün siyasi ayağı yok dersek gerçeği inkâr olur” sözlerine tepki gösteren Erdoğan, “Bu boru göstermeye benzemez. Parlamentonun hukuku boru ile sindirilemez” dedi. Erdoğan, AKP milletvekillerinin Başbuğ’a dava açmasını istedi.

haberimizvar.net-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AK Partili tüm milletvekillerine, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında dava açmaları çağrısı yaptı. AK Parti’nin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Başbuğ’u sert ifadelerle hedef alan Erdoğan, Meclis’e saygısızlık yapıldığını söyledi. Başbuğ’un sözünü ettiği ve TBMM’den 25 Haziran 2009’da geçen düzenlemenin amacının darbelere zemin hazırlanmasını önlemek olduğunu savunan Erdoğan, “Darbelere zemin hazırlayan hukukun işlemesinin önüne geçen yanlış bir uygulamanın düzeltilmesidir. Suç işleyen kişinin asker kimliğinin ona ayrıcalık tanımasının hukukta yeri olamaz. 15 Temmuz’un ardından askeri mahkemeleri kaldırdık” dedi.

 

‘BU MECLİSE SAYGISIZLIKTIR’

 

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Zaman zaman yanlış değerlendirmeleriyle kamuoyunun önüne çıkan eski bir genelkurmay başkanı, bu düzenlemeyi bahane ederek Meclisimizi toptan itham eden birtakım açıklamalar yapmıştır. Şimdi ben özellikle kendi grubumuza sesleniyorum: Burada parlamentonun hukukunu korumak üzere süratle hepiniz dava açmalısınız. Meclisin yasama yetkisini dışarıdan birilerinin kalkıp da atıp tutmak suretiyle yere çalmaya hakkı yoktur. Bu parlamentonun hukukunu korumamız lazım bu hukukun gereği neyse yapmamız lazım. Meclis’i ve milletvekillerin aşağılayarak sadece darbe zihniyetine hizmet edilebilir. Bu boru göstermeye benzemez. Parlamentonun hukuku boru ile sindirilemez. Bundan yaklaşık 11 yıl önce tüm partilerin desteği ile çıkarılan bir düzenlemenin üzerine FETÖ gölgesi düşürülmeye çalışılması en hafif tabiriyle Meclis’e saygısızlıktır”.

 

İLKER BAŞBUĞ NE DEMİŞTİ?

 

‘FETÖ’nün siyasi ayağı’ tartışmalarına ilişkin Haziran 2019’da Meclis’ten geçirilen düzenlemeyi hatırlatan Başbuğ, şu açıklamayı yapmıştı: “2008-2010 sürecinde ben, ‘bugün bizsek hedef yarın siz olacaksınız’ dedim. Daha ne diyebilirim ki daha nasıl uyarıda bulunabilirdim. 26 Haziran 2009’da yasalar torba yasa olarak gündeme getiriliyor. Bu TSK ile ilgili bir kanun teklifi. Bu yasa 25 Haziran’ı 26’sına bağlayan gece yarısı oluyor. Bu yasa ile kimsenin haberi yok biz bundan 26 Haziran sabahı 2009’daki toplantıda haberimiz oluyor. Bahsedilen yasa teklifine göre askeri şahıslar askeri mahalde işlediği suçlar da dahil özel yetkili mahkemelerde yargılanacak. Bu bir kere anayasaya aykırı. Bu tamamen ne için Dursun Çiçek için. Bu olay medyada ‘AKP ile cemaati bitirme planı’ algısı olarak yapıldı. Sivil şahıslar her durumda askeri yerlerde yargılanmaz Özel yetkili mahkemelerde yargılanır. 14 Nisan 2009’da ‘FETÖ ile mücadele edeceğim’ dedim. Bu kanun teklifini kim hazırladı? 26 Haziran 2009’daki kanun teklifini getiren siyasiler araştırılsın. FETÖ’nün siyasi ayağı yok dersek gerçeği inkar olur”.  

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.