Bülent Şık uyardı: Hileli ürün teşhiri bir işe yaramıyor

GÜNDEM 14.10.2019 - 15:16, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Bülent Şık uyardı: Hileli ürün teşhiri bir işe yaramıyor

Tarım Bakanlığı’nın 2016 Ağustos, 2018 Ağustos ve 2019 Ekim ayında yayınladığı ‘hileli gıda’ listelerini karşılaştıran Bülent Şık en az 20 firmanın üretime devam ettiğini saptadı. Bakanlığın bir yaptırım uygulamadığını söyleyen Şık, çeşitli uyarılarda bulundu

haberimizvar.net Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türkiye genelinde yürüttüğü gıda kontrol ve denetim çalışmaları sonucunda tespit ettiği çeşitli gıda ürünlerinde yasal mevzuata aykırı üretim yapan firmaların listesinin bir işe yaramadığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, karşılaştırdığı farklı tarihli 3 listede en az 20 firmanın hileli ürün üretmeye devam ettiğini saptadı. Bakanlığın yayınladığı 2016 Ağustos, 2018 Ağustos ve 2019 Ekim ayı listelerini inceleyen Şık, “Bu sınırlı inceleme bile çok sayıda firmanın yasalarca suç kabul edilen bir eylemi tekrar tekrar yaptığını gösteriyor. Listelerdeki mükerrer firma sayısının 20’den fazla olduğunu da belirtmeliyim. Geçtiğimiz beş yıl içinde bakanlık tarafından yayınlanmış bütün listeler firma bazında tek tek kontrol edilerek bir tablo oluşturulsa kim bilir daha neler çıkar” dedi.   BAKANLIĞIN YAPTIRIMI YOK   Türkiye’de gıda kontrol ve denetim hizmetlerinin çöktüğünü belirten Şık, “Ortada bir kamu idaresi yoktur. Mesele tüketicilerin dikkatli olması, önlem alması meselesi odağında görülmemeli. Mesele, kamu idaresinin halk sağlığını koruma sorumluluğunu yerine getirmemesidir. Tarım ve Orman Bakanlığı yasal mevzuata aykırı üretim yapan, tüketicileri maddi açıdan sömüren ve sağlıklarını da tehlikeye atan firmalara karşı neden bir yaptırım uygulayamıyor? Asıl sorun budur” ifadelerini kullandı.   UYARICI MADDE ÖLDÜREBİLİR   Bianet.org’da ‘Mutfaktaki Kimyacı’ adıyla yazılar yazan Bülent Şık, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın  taklit ve tağşiş açısından uygunsuz üretim yapan firmaları teşhir etmesinde tartışılması gereken noktalar olduğunu dile getirdi. Bu tip bir bilgilendirmenin herkese ulaşabilse ve toplum hakkını etkin bir şekilde arayabilse bir işe yarayabileceğini vurgulayan Şık, “Firmalar çekincesiz, korkusuz aynı suçu işlemeye devam ediyor. Gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapılması meselesinin bilinmesi gereken çok sayıda ayrıntısı var. Ve o ayrıntılar bakanlığın açıkladığı teşhir listesinde yer almıyor. Örneğin çikolata, bal ve meyve aromalı gazlı içeceğe uyarıcı madde katmak ölüme sebebiyet verebilir” uyarısında bulundu.   GDO’LU YAĞ İTHAL EDİLİYOR MU?   Şık uyarılarına şöyle sürdürdü: “Ayçiçek yağına ya da zeytinyağına katılan tohum yağı kolza ise mesele sadece taklit ve tağşişle sınırlı kalmaz. Kolza içinde erüsik asit isimli bir toksik kimyasal madde içerir. Erüsik asit çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Kullanılan tohum yağının kolza değil de kanola olması ise başka bir soruna işaret eder: Dünyada üretilen kanola yağlarının büyük bir kısmı GDO’ludur. Bu durumda da ülkemize GDO’lu kanola yağı ithal edilip edilmediği sorusu ortaya çıkar.”
Tarım Bakanlığı’nın 2016 Ağustos, 2018 Ağustos ve 2019 Ekim ayında yayınladığı ‘hileli gıda’ listelerini karşılaştıran Bülent Şık en az 20 firmanın üretime devam ettiğini saptadı. Bakanlığın bir yaptırım uygulamadığını söyleyen Şık, çeşitli uyarılarda bulundu

haberimizvar.net Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türkiye genelinde yürüttüğü gıda kontrol ve denetim çalışmaları sonucunda tespit ettiği çeşitli gıda ürünlerinde yasal mevzuata aykırı üretim yapan firmaların listesinin bir işe yaramadığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, karşılaştırdığı farklı tarihli 3 listede en az 20 firmanın hileli ürün üretmeye devam ettiğini saptadı. Bakanlığın yayınladığı 2016 Ağustos, 2018 Ağustos ve 2019 Ekim ayı listelerini inceleyen Şık, “Bu sınırlı inceleme bile çok sayıda firmanın yasalarca suç kabul edilen bir eylemi tekrar tekrar yaptığını gösteriyor. Listelerdeki mükerrer firma sayısının 20’den fazla olduğunu da belirtmeliyim. Geçtiğimiz beş yıl içinde bakanlık tarafından yayınlanmış bütün listeler firma bazında tek tek kontrol edilerek bir tablo oluşturulsa kim bilir daha neler çıkar” dedi.

 

BAKANLIĞIN YAPTIRIMI YOK

 

Türkiye’de gıda kontrol ve denetim hizmetlerinin çöktüğünü belirten Şık, “Ortada bir kamu idaresi yoktur. Mesele tüketicilerin dikkatli olması, önlem alması meselesi odağında görülmemeli. Mesele, kamu idaresinin halk sağlığını koruma sorumluluğunu yerine getirmemesidir. Tarım ve Orman Bakanlığı yasal mevzuata aykırı üretim yapan, tüketicileri maddi açıdan sömüren ve sağlıklarını da tehlikeye atan firmalara karşı neden bir yaptırım uygulayamıyor? Asıl sorun budur” ifadelerini kullandı.

 

UYARICI MADDE ÖLDÜREBİLİR

 

Bianet.org’da ‘Mutfaktaki Kimyacı’ adıyla yazılar yazan Bülent Şık, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın  taklit ve tağşiş açısından uygunsuz üretim yapan firmaları teşhir etmesinde tartışılması gereken noktalar olduğunu dile getirdi. Bu tip bir bilgilendirmenin herkese ulaşabilse ve toplum hakkını etkin bir şekilde arayabilse bir işe yarayabileceğini vurgulayan Şık, “Firmalar çekincesiz, korkusuz aynı suçu işlemeye devam ediyor. Gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapılması meselesinin bilinmesi gereken çok sayıda ayrıntısı var. Ve o ayrıntılar bakanlığın açıkladığı teşhir listesinde yer almıyor. Örneğin çikolata, bal ve meyve aromalı gazlı içeceğe uyarıcı madde katmak ölüme sebebiyet verebilir” uyarısında bulundu.

 

GDO’LU YAĞ İTHAL EDİLİYOR MU?

 

Şık uyarılarına şöyle sürdürdü: “Ayçiçek yağına ya da zeytinyağına katılan tohum yağı kolza ise mesele sadece taklit ve tağşişle sınırlı kalmaz. Kolza içinde erüsik asit isimli bir toksik kimyasal madde içerir. Erüsik asit çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Kullanılan tohum yağının kolza değil de kanola olması ise başka bir soruna işaret eder: Dünyada üretilen kanola yağlarının büyük bir kısmı GDO’ludur. Bu durumda da ülkemize GDO’lu kanola yağı ithal edilip edilmediği sorusu ortaya çıkar.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.