CHP’li Zeybek’ten Libya yorumu: Evlatlarımız maceraya sürükleniyor

GÜNDEM 03.01.2020 - 12:39, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

CHP’li Zeybek’ten Libya yorumu: Evlatlarımız maceraya sürükleniyor

TBMM’den geçen Libya tezkeresinin içeriğinin net olmadığını belirten CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, “Evlatlarımız sonu belirsiz bir maceraya sürüklenecek. AKP’nin hesapsız dış politikasının kurbanı Mehmetçik olmamalıdır” dedi.

haberimizvar.net-Türkiye Büyük Millete Meclisi (TBMM) genel kurulunda görüşülen Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi 325 ‘evet’, 184 ‘hayır’ oyu ile kabul edildi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Libya’ya asker gönderilmesine en başından itibaren ret oyu vereceğini açıklamıştı. CHP Antalya Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek tezkere görüşmeleri sonrası değerlendirmelerde bulundu. ‘SONU BELİRSİZ BİR MACERA’ CHP’li Zeybek Türkiye’nin adaletten güvenliğe, ekonomiden işsizliğe onlarca çözüm bekleyen sorunu varken Libya’ya asker gönderilmesi için TBMM’nin olağanüstü toplanmasını eleştirdi. Meclisin AKP’nin yanlış dış politikasını bir başka yanlış ile onarmak için toplandığını belirten CHP’li Zeybek “CHP olarak başta genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, partimizin yetkili isimleri, grup başkanvekillerimiz Libya Tezkeresi’nin yanlış olduğunu kamuoyuna açıkladılar. Libya’ya Mehmetçik gönderilmesi ve askerlerimizin orada sıcak çatışmalarda görev alma riski düşünüldüğünde, bu karar evlatlarımızı sonu belirsiz bir maceraya göndermekten farksızdır” açıklamasında bulundu. ‘TEZKERE İÇERİĞİ NET DEĞİL’ Tüm savaşların kötü, iç savaşın ise bu kötüler arasında birinci olduğunu belirten Rafet Zeybek, Libya’daki iç savaşın tarafı olmamız bizi bir başka çıkmaza sürükleyeceğini ifade etti. Zeybek açıklamasının devamında, “Libya’ya asker gönderdiğimiz Cumhurbaşkanlığı tezkeresi net değil. Askerlerimiz orada muharip güç mü olacak, eğitim ve danışmanlık mı verecek, insani yardım çalışması mı yapacak, yoksa hepsini mi kapsayacak, bunların kesin cevapları mevcut olmadığı gibi, gidecek asker sayısı ve hangi kuvvetleri kapsayacağı net değildir. Terörle mücadelede iç güvenlik operasyonları sürerken, Irak’ın kuzeyinde ve Suriye’de devam eden operasyonlar düşünüldüğünde Libya’ya gidecek askerlerimizin diğer operasyonlarda zafiyete yol açma olasılıklarına dair şüpheler giderilmemiştir” ifadelerini kullandı. ‘BARIŞ DİPLOMASİYLE SAĞLANIR’ CHP’li Zeybek açıklamasına şunları ekledi: “Yemen çöllerinde şehit olan vatan evlatlarının anne ve babalarının yaktıkları türküler hala yürekleri sızlatmaktadır. Tarihimizdeki bu acı olaylara rağmen Libya’da verilecek şehitlerin hesabını kim verecektir? AKP’nin hesapsız dış politikasının kurbanı Mehmetçik olmamalıdır, tezkere kabul edilmiş olabilir; ama hala askerimizin gitmesine gerek kalmadan tüm diplomatik kanallar kullanılarak Libya’da bir barış sağlanabilir. CHP olarak tek amacımız ve gayemiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere öğrettiği “yurtta barış, dünyada barış” şiarının hem bölgemizde hem dünyada egemen olmasıdır”.  
TBMM’den geçen Libya tezkeresinin içeriğinin net olmadığını belirten CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, “Evlatlarımız sonu belirsiz bir maceraya sürüklenecek. AKP’nin hesapsız dış politikasının kurbanı Mehmetçik olmamalıdır” dedi.

haberimizvar.net-Türkiye Büyük Millete Meclisi (TBMM) genel kurulunda görüşülen Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi 325 ‘evet’, 184 ‘hayır’ oyu ile kabul edildi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Libya’ya asker gönderilmesine en başından itibaren ret oyu vereceğini açıklamıştı. CHP Antalya Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek tezkere görüşmeleri sonrası değerlendirmelerde bulundu.

‘SONU BELİRSİZ BİR MACERA’

CHP’li Zeybek Türkiye’nin adaletten güvenliğe, ekonomiden işsizliğe onlarca çözüm bekleyen sorunu varken Libya’ya asker gönderilmesi için TBMM’nin olağanüstü toplanmasını eleştirdi. Meclisin AKP’nin yanlış dış politikasını bir başka yanlış ile onarmak için toplandığını belirten CHP’li Zeybek “CHP olarak başta genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, partimizin yetkili isimleri, grup başkanvekillerimiz Libya Tezkeresi’nin yanlış olduğunu kamuoyuna açıkladılar. Libya’ya Mehmetçik gönderilmesi ve askerlerimizin orada sıcak çatışmalarda görev alma riski düşünüldüğünde, bu karar evlatlarımızı sonu belirsiz bir maceraya göndermekten farksızdır” açıklamasında bulundu.

‘TEZKERE İÇERİĞİ NET DEĞİL’

Tüm savaşların kötü, iç savaşın ise bu kötüler arasında birinci olduğunu belirten Rafet Zeybek, Libya’daki iç savaşın tarafı olmamız bizi bir başka çıkmaza sürükleyeceğini ifade etti. Zeybek açıklamasının devamında, “Libya’ya asker gönderdiğimiz Cumhurbaşkanlığı tezkeresi net değil. Askerlerimiz orada muharip güç mü olacak, eğitim ve danışmanlık mı verecek, insani yardım çalışması mı yapacak, yoksa hepsini mi kapsayacak, bunların kesin cevapları mevcut olmadığı gibi, gidecek asker sayısı ve hangi kuvvetleri kapsayacağı net değildir. Terörle mücadelede iç güvenlik operasyonları sürerken, Irak’ın kuzeyinde ve Suriye’de devam eden operasyonlar düşünüldüğünde Libya’ya gidecek askerlerimizin diğer operasyonlarda zafiyete yol açma olasılıklarına dair şüpheler giderilmemiştir” ifadelerini kullandı.

‘BARIŞ DİPLOMASİYLE SAĞLANIR’

CHP’li Zeybek açıklamasına şunları ekledi: “Yemen çöllerinde şehit olan vatan evlatlarının anne ve babalarının yaktıkları türküler hala yürekleri sızlatmaktadır. Tarihimizdeki bu acı olaylara rağmen Libya’da verilecek şehitlerin hesabını kim verecektir? AKP’nin hesapsız dış politikasının kurbanı Mehmetçik olmamalıdır, tezkere kabul edilmiş olabilir; ama hala askerimizin gitmesine gerek kalmadan tüm diplomatik kanallar kullanılarak Libya’da bir barış sağlanabilir. CHP olarak tek amacımız ve gayemiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere öğrettiği “yurtta barış, dünyada barış” şiarının hem bölgemizde hem dünyada egemen olmasıdır”.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.