Çin aşısının etkisi yüzde kaç?

GÜNDEM 03.03.2021 - 12:53, Güncelleme: 03.03.2021 - 12:53
 

Çin aşısının etkisi yüzde kaç?

Türkiye'de yapılan Sinovac firmasina ait Coronavac aşının etkisii yüzde 83,5 olarak hesaplandı. Hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 olarak açıklandı.

haberimizvar.net- Hacettepe Üniversitesi, Türkiye'de uygulanan Çin'in Sinovac aşısının Faz-3 çalışmalarının sonucunu açıkladı. HASTANEYE YATIŞI YÜZDE 100 ENGELLİYOR   Çin'in Sinovac aşısının Faz-3 çalışmalarına Ekim ayında başlamıştı. Faz-3 çalışmalarının sonucuna göre, aşının etkinlik oranı yüzde 83,5 olarak bildirildi. Hastaneye yatışı engelleme oranı yüzde 100 olarak açıklanan aşıya ilişkin çalışmalarda her iki koldan da ölüm yaşanmadığı belirtildi.   YAN ETKİLERİ DE BELLİ OLDU Açıklamada aşı sonrası görünen yan etkilere de yer verildi. Türkiye'de 14 Ocak'ta uygulanmaya başlanan aşının en belirgin yan etkileri yüzde 9,8 ile yorgunluk oldu. En sık görülen yan etkiler şu şekilde: Baş ağırısı (yüzde 7,6) Kas ağrısı (yüzde 3,8)  Ateş (yüzde 2,5) Titreme (yüzde 2,4) Lokal yan etkilerinden en sık görüleninse enjeksiyon yerindeki ağrılar olduğu belirtildi.   FARKLI SONUÇLAR ENDİŞE YARATMIŞTI Sinovac'ın Brezilya'daki üretim ve araştırma ortağı Butantan Enstitüsü, klinik çalışmalarda 14 gün arayla verilen iki doz Sinovac aşısının korona virüse karşı koruma etkisinin yüzde 50,4 olduğunu duyurmuştu. Enstitü daha önce yapılan açıklamada ise aşının hafif geçen vakalarda etkinliğini yüzde 78 olarak belirlendiği aktarılmıştı. Çin'in Sinovac firması tarafından geliştirilen koron avirüs aşısının etkinlik oranında farklı sonuçların ortaya çıkması, aşının güvenilirliği konusunda endişeye sebep olmuştu. Aşıyı alan ülkelerden Endenozya aşının etkinlik oranını yüzde 63,5 olduğunu bildirirken, farklı sonuçların bildirilmesi sebebiyle Singapur, aşıya onay vermeden önce resmi verilerin açıklanmasını bekleyeceğini belirtmişti.  
Türkiye'de yapılan Sinovac firmasina ait Coronavac aşının etkisii yüzde 83,5 olarak hesaplandı. Hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 olarak açıklandı.

haberimizvar.net- Hacettepe Üniversitesi, Türkiye'de uygulanan Çin'in Sinovac aşısının Faz-3 çalışmalarının sonucunu açıkladı.

HASTANEYE YATIŞI YÜZDE 100 ENGELLİYOR
 
Çin'in Sinovac aşısının Faz-3 çalışmalarına Ekim ayında başlamıştı. Faz-3 çalışmalarının sonucuna göre, aşının etkinlik oranı yüzde 83,5 olarak bildirildi. Hastaneye yatışı engelleme oranı yüzde 100 olarak açıklanan aşıya ilişkin çalışmalarda her iki koldan da ölüm yaşanmadığı belirtildi. 

 YAN ETKİLERİ DE BELLİ OLDU

Açıklamada aşı sonrası görünen yan etkilere de yer verildi. Türkiye'de 14 Ocak'ta uygulanmaya başlanan aşının en belirgin yan etkileri yüzde 9,8 ile yorgunluk oldu. En sık görülen yan etkiler şu şekilde:

Baş ağırısı (yüzde 7,6) Kas ağrısı (yüzde 3,8) 

Ateş (yüzde 2,5) Titreme (yüzde 2,4)

Lokal yan etkilerinden en sık görüleninse enjeksiyon yerindeki ağrılar olduğu belirtildi.  

FARKLI SONUÇLAR ENDİŞE YARATMIŞTI

Sinovac'ın Brezilya'daki üretim ve araştırma ortağı Butantan Enstitüsü, klinik çalışmalarda 14 gün arayla verilen iki doz Sinovac aşısının korona virüse karşı koruma etkisinin yüzde 50,4 olduğunu duyurmuştu. Enstitü daha önce yapılan açıklamada ise aşının hafif geçen vakalarda etkinliğini yüzde 78 olarak belirlendiği aktarılmıştı.

Çin'in Sinovac firması tarafından geliştirilen koron avirüs aşısının etkinlik oranında farklı sonuçların ortaya çıkması, aşının güvenilirliği konusunda endişeye sebep olmuştu. Aşıyı alan ülkelerden Endenozya aşının etkinlik oranını yüzde 63,5 olduğunu bildirirken, farklı sonuçların bildirilmesi sebebiyle Singapur, aşıya onay vermeden önce resmi verilerin açıklanmasını bekleyeceğini belirtmişti.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.