Devlet poşetten 222 milyon kazandı

EKONOMİ 04.01.2020 - 17:34, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Devlet poşetten 222 milyon kazandı

Çevre Bakanı Murat Kurum, poşet satışından 221 milyon 681 bin lira pay elde edildiğini açıkladı. Kişi başı 440 poşet kullanıldığını belirten Kurum, belediyelere 527 milyon lira yardım edildiğini ve poşet kullanımının yüzde 78 oranında azaldığını dile getirdi.

haberimizvar.net- CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in plastik poşetle ilgili önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, marketlerde bedava poşet uygulamasına son verilmesinden bu yana poşet kullanımının yüzde 78 azaldığını belirtti. Bakan Kurum, marketlerde bedava poşet uygulamasına son verilmesinden bu yana yaklaşık 1.5 milyar poşet satıldığını ve poşet satışından 221 milyon 681 bin lira Geri Kazanım Katılım Payı elde edildiğini açıkladı.   BELEDİYELERE 527 MİLYON YARDIM CHP’li Ömer Fethi Gürer’in poşetle ilgili sonu önergesini yanıtlayan Bakan Kurum, elde edilen gelirler karşılığında Çevre Kanunu kapsamında yerel yönetimlere çevre projeleri için mali destek sağlandığını belirtti. Kurum, “Bu kapsamda Bakanlığımızca yerel yönetimlere 2019 yılındaki yardım tutarı ise 527 milyon TL’dir. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren poşet kullanımı yüzde 78 oranında azalmıştır” dedi.   KİŞİ BAŞINA 440 POŞET KULLANILIYOR CHP’li Gürer konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Çevre ve Şehircilik Bakanı, ülkemizde yılda 30-35 milyar adet plastik poşet üretildiği, kişi başı poşet kullanım miktarının ise 440 adet olduğunu açıkladı. Ocak 2019’da yürürlüğe giren uygulamayla poşetin ücretli olmasının tüketimi azaltacağı ifade edilerek vatandaştan poşet parası tahsil edilmeye başlandı. Uygulamada çevre için düşünülen bu düzenlemenin yansıması ve genel durumunun araştırılması, bu yolla marketlerin, bakanlığın ve hazinenin poşet bedellerinden sağladığı kazançların ve bunun atık bertarafında kullanılıp kullanılmadığının da araştırılması önemlidir. Bakan Kurum’un vermiş olduğu azalma oranı neye göre ölçümlenmiştir? Bazı marketler poşet boyutunu küçültmüştür. AVM’lerde ve marketlerde poşetlerin küçüldüğüne tanık oluyoruz, bu durumda poşet kullanımının artması gerekir. Çevre bilinci düşünülüyorsa plastik poşetler tamamen kalkmalı farklı alternatifler sepet, file teşvik edilmelidir” dedi.
Çevre Bakanı Murat Kurum, poşet satışından 221 milyon 681 bin lira pay elde edildiğini açıkladı. Kişi başı 440 poşet kullanıldığını belirten Kurum, belediyelere 527 milyon lira yardım edildiğini ve poşet kullanımının yüzde 78 oranında azaldığını dile getirdi.

haberimizvar.net- CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in plastik poşetle ilgili önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, marketlerde bedava poşet uygulamasına son verilmesinden bu yana poşet kullanımının yüzde 78 azaldığını belirtti. Bakan Kurum, marketlerde bedava poşet uygulamasına son verilmesinden bu yana yaklaşık 1.5 milyar poşet satıldığını ve poşet satışından 221 milyon 681 bin lira Geri Kazanım Katılım Payı elde edildiğini açıkladı.

 

BELEDİYELERE 527 MİLYON YARDIM

CHP’li Ömer Fethi Gürer’in poşetle ilgili sonu önergesini yanıtlayan Bakan Kurum, elde edilen gelirler karşılığında Çevre Kanunu kapsamında yerel yönetimlere çevre projeleri için mali destek sağlandığını belirtti. Kurum, “Bu kapsamda Bakanlığımızca yerel yönetimlere 2019 yılındaki yardım tutarı ise 527 milyon TL’dir. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren poşet kullanımı yüzde 78 oranında azalmıştır” dedi.

 

KİŞİ BAŞINA 440 POŞET KULLANILIYOR

CHP’li Gürer konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Çevre ve Şehircilik Bakanı, ülkemizde yılda 30-35 milyar adet plastik poşet üretildiği, kişi başı poşet kullanım miktarının ise 440 adet olduğunu açıkladı. Ocak 2019’da yürürlüğe giren uygulamayla poşetin ücretli olmasının tüketimi azaltacağı ifade edilerek vatandaştan poşet parası tahsil edilmeye başlandı. Uygulamada çevre için düşünülen bu düzenlemenin yansıması ve genel durumunun araştırılması, bu yolla marketlerin, bakanlığın ve hazinenin poşet bedellerinden sağladığı kazançların ve bunun atık bertarafında kullanılıp kullanılmadığının da araştırılması önemlidir. Bakan Kurum’un vermiş olduğu azalma oranı neye göre ölçümlenmiştir? Bazı marketler poşet boyutunu küçültmüştür. AVM’lerde ve marketlerde poşetlerin küçüldüğüne tanık oluyoruz, bu durumda poşet kullanımının artması gerekir. Çevre bilinci düşünülüyorsa plastik poşetler tamamen kalkmalı farklı alternatifler sepet, file teşvik edilmelidir” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.