Emek Partisi yangınla mücadele bütçesini sordu

GÜNDEM 30.07.2022 - 11:32, Güncelleme: 30.07.2022 - 11:32
 

Emek Partisi yangınla mücadele bütçesini sordu

Manavgat yangınının yıldönümünde açıklama yapan Emek Partisi İl Başkanı Hasan Alkan, yangınla mücadele için Orman Genel Müdürlüğü'ne ayrılan bütçenin 2017-2018 bütçelerinden daha az olduğunu söyledi.

haberimizvar.net- Alkan, "2022 yılında yangınla mücadele için OGM’nin kullanacağı bütçe 107 milyon TL. Bu rakam 2017 ve 2018 bütçelerinde ayrılan payların altında. Orman Genel Müdürlüğü özel bütçesinden orman yangınlarıyla mücadeleye 2017 yılında 152 milyon TL ayrılmışken, bu miktar 2018’de 191 milyon TL’ye çıkarılmıştır. Fakat zaman içinde ülkede yaşanan ekonomik krize bağlı olarak bu bütçe önemli miktarda azaltılmış, 2019 yılında 28 milyon TL, 2020’de 56 milyon TL ve 2021 yılında da 67 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Yaşadığımız yüksek enflasyon da hesaba katıldığında, orman yangınlarıyla mücadeleye ayrılan payın her geçen yıl ciddi oranda azaldığı anlaşılmaktadır. 2021 yılında yaşanan büyük yangınlardan sonra yükselen tepkilerle OGM özel bütçesine 400 milyon TL, döner sermaye bütçesine de uçak ve helikopter alımı için 2 milyar TL  eklenmiştir. Böylece OGM yangınla mücadele yatırım bütçesi toplamda 2,5 milyar liraya ulaşmıştır. Fakat bu uçak ve helikopterlerin alınması işinin Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından yapılacağı ilan edilmiştir. Bu durumda helikopter ve uçak için ayrılan miktarları düşünce 2022 yılında yangınla mücadele için OGM’nin kullanacağı bütçe 107 milyon TL olacaktır. Ne yazık ki bu miktar 2017 ve 2018 bütçelerinde ayrılan payların altında kalmaktadır'' dedi.   YANGINA HAZIR MIYIZ? Türkiye'nin orman yangınlara hazır olmadığını söyleyen Alkan, "Hava sıcaklarının giderek yükselmesi ve nem oranının düşmesi ,poyraz riskinin artması olası yangınlara davetiye çıkarıyor. Peki yerel ve merkezi iktidarın hazırlıkları gerçekten de yeterli mi ? Bugün Antalya’ da yaşayan yurttaşların kaygılarını giderecek bir hazırlık var mı? . Ya da aynı kaygı ve endişeyi taşıyan yetkililer var mı, varsa ne gibi bir hazırlık yapıyorlar? Yerel ve merkezi iktidarı yeni Manavgat yangınları çıkmasın diye bugünden önlemler almaya ve hazırlık yapmaya çağırıyoruz. Emek Partisi Antalya İl Örgütü olarak , yangınlarda hayatını kaybeden yurttaşlarımıza başsağlığı diliyor, yeni acılar ve yeni kayıplar yaşamamak için bir an önce kalıcı bir ormancılık politikasını hayata geçirmek üzere çağrıda bulunuyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.   
Manavgat yangınının yıldönümünde açıklama yapan Emek Partisi İl Başkanı Hasan Alkan, yangınla mücadele için Orman Genel Müdürlüğü'ne ayrılan bütçenin 2017-2018 bütçelerinden daha az olduğunu söyledi.

haberimizvar.net- Alkan, "2022 yılında yangınla mücadele için OGM’nin kullanacağı bütçe 107 milyon TL. Bu rakam 2017 ve 2018 bütçelerinde ayrılan payların altında. Orman Genel Müdürlüğü özel bütçesinden orman yangınlarıyla mücadeleye 2017 yılında 152 milyon TL ayrılmışken, bu miktar 2018’de 191 milyon TL’ye çıkarılmıştır. Fakat zaman içinde ülkede yaşanan ekonomik krize bağlı olarak bu bütçe önemli miktarda azaltılmış, 2019 yılında 28 milyon TL, 2020’de 56 milyon TL ve 2021 yılında da 67 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Yaşadığımız yüksek enflasyon da hesaba katıldığında, orman yangınlarıyla mücadeleye ayrılan payın her geçen yıl ciddi oranda azaldığı anlaşılmaktadır. 2021 yılında yaşanan büyük yangınlardan sonra yükselen tepkilerle OGM özel bütçesine 400 milyon TL, döner sermaye bütçesine de uçak ve helikopter alımı için 2 milyar TL  eklenmiştir. Böylece OGM yangınla mücadele yatırım bütçesi toplamda 2,5 milyar liraya ulaşmıştır. Fakat bu uçak ve helikopterlerin alınması işinin Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından yapılacağı ilan edilmiştir. Bu durumda helikopter ve uçak için ayrılan miktarları düşünce 2022 yılında yangınla mücadele için OGM’nin kullanacağı bütçe 107 milyon TL olacaktır. Ne yazık ki bu miktar 2017 ve 2018 bütçelerinde ayrılan payların altında kalmaktadır'' dedi.

 

YANGINA HAZIR MIYIZ?

Türkiye'nin orman yangınlara hazır olmadığını söyleyen Alkan, "Hava sıcaklarının giderek yükselmesi ve nem oranının düşmesi ,poyraz riskinin artması olası yangınlara davetiye çıkarıyor. Peki yerel ve merkezi iktidarın hazırlıkları gerçekten de yeterli mi ? Bugün Antalya’ da yaşayan yurttaşların kaygılarını giderecek bir hazırlık var mı? . Ya da aynı kaygı ve endişeyi taşıyan yetkililer var mı, varsa ne gibi bir hazırlık yapıyorlar? Yerel ve merkezi iktidarı yeni Manavgat yangınları çıkmasın diye bugünden önlemler almaya ve hazırlık yapmaya çağırıyoruz. Emek Partisi Antalya İl Örgütü olarak , yangınlarda hayatını kaybeden yurttaşlarımıza başsağlığı diliyor, yeni acılar ve yeni kayıplar yaşamamak için bir an önce kalıcı bir ormancılık politikasını hayata geçirmek üzere çağrıda bulunuyoruz" diyerek sözlerini tamamladı. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.