Fuarın gözdesi 'Bozo' oldu

YEREL 24.10.2019 - 16:22, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Fuarın gözdesi 'Bozo' oldu

Sivas'ın Kangal İlçesi’nden Türkiye ve dünyanın birçok noktasına yayılan Kangal cinsi köpeklerin geçen yıllarda tescili alındı. Böylelikle Kangal köpeğinin yurt dışına kaçırılmasının önüne geçildi. Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, "Eskisi gibi gelişigüzel götürme olayı olmayacak. Yani Kangal olduğunu, izinli olduğunu ve çoban köpeği olduğunu herkes bilecek" dedi. Antalya'da düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı'na (YÖREX) getirilen Kangal köpeği, ilgi odağı oldu

haberimizvar.net Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteğiyle düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı'na (YÖREX) önceki yıllarda da birkaç kez katılan Sivas'ın dünyaca ünlü Kangal köpeği, bu yıl da fuarın maskotu oldu. 3 yaşındaki 'Bozo' adlı dişi Kangal, Sivas standında ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. Zaman zaman stanttaki görevlilerce fuar alanında gezdirilen 'Bozo'yu en çok da çocuklar sevdi. ARTIK KİMSE ÇALAMAZ Uysal yapısı ve korumacılığıyla bilinen kangallar, Sivas'ın Kangal ilçesine tescillenerek bu ırkın özellikleri koruma altına alındı. Önceki yıllarda Kangal cinsi köpeklerin farklı yollarla hem Sivas dışına hem de Türkiye dışına kaçırıldığını belirten Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, “Devlet koruması altına alınan Sivas Kangal köpeğinin eskiden şehir ve yurt dışına kaçırma, yani izinsiz götürme olayları çok yaşanırdı. Artık koruma altında olduğu için izin alınması gerekiyor. Eskisi gibi gelişigüzel götürme olayı olmayacak. Yani Kangal olduğunu, izinli olduğunu ve çoban köpeği olduğunu herkes bilecek. Sorumluluk Kangal Kaymakamlığı'ndadır. Hatta Kangal Kaymakamlığı'nın, Sivas Valiliği ve Özel İdaresi'ne ait özel çiftlikler kuruldu. Bu köpeklerimize sahip çıkmamız lazım. Bu Türkiye'nin değeri" diye konuştu. Sivas'ta özel çiftliklerde de yavru yetiştirme ve ıslah çalışmaları yapanlar olduğunu dile getiren Hastaoğlu, eskiden sadece çoban köpeği olarak bilinen Sivas kangalının son yıllarda uysallığı ve ailesi, sahibine sadakati dolayısıyla evlerin bahçelerinde, askeri ve narkotik birimlerde de kullanılmaya başlandığını ifade etti. Kangal köpeğini Aksaray malaklı cinsiyle karıştıranlar olduğunu da aktaran Hastaoğlu, “Malaklı, Kangal'dan biraz daha yüksek olur ve ağız yapısı biraz daha sarkıktır. Görüntü itibarıyla o belki biraz daha hoş gözükebilir. Kangal köpeğinin ağız yapısı biraz sivri, patileri çok geniş, kuyruk kıvrımdır, ırkımız tam bu şekildedir" dedi.
Sivas'ın Kangal İlçesi’nden Türkiye ve dünyanın birçok noktasına yayılan Kangal cinsi köpeklerin geçen yıllarda tescili alındı. Böylelikle Kangal köpeğinin yurt dışına kaçırılmasının önüne geçildi. Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, "Eskisi gibi gelişigüzel götürme olayı olmayacak. Yani Kangal olduğunu, izinli olduğunu ve çoban köpeği olduğunu herkes bilecek" dedi. Antalya'da düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı'na (YÖREX) getirilen Kangal köpeği, ilgi odağı oldu

haberimizvar.net Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteğiyle düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı'na (YÖREX) önceki yıllarda da birkaç kez katılan Sivas'ın dünyaca ünlü Kangal köpeği, bu yıl da fuarın maskotu oldu. 3 yaşındaki 'Bozo' adlı dişi Kangal, Sivas standında ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. Zaman zaman stanttaki görevlilerce fuar alanında gezdirilen 'Bozo'yu en çok da çocuklar sevdi.

ARTIK KİMSE ÇALAMAZ

Uysal yapısı ve korumacılığıyla bilinen kangallar, Sivas'ın Kangal ilçesine tescillenerek bu ırkın özellikleri koruma altına alındı. Önceki yıllarda Kangal cinsi köpeklerin farklı yollarla hem Sivas dışına hem de Türkiye dışına kaçırıldığını belirten Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, “Devlet koruması altına alınan Sivas Kangal köpeğinin eskiden şehir ve yurt dışına kaçırma, yani izinsiz götürme olayları çok yaşanırdı. Artık koruma altında olduğu için izin alınması gerekiyor. Eskisi gibi gelişigüzel götürme olayı olmayacak. Yani Kangal olduğunu, izinli olduğunu ve çoban köpeği olduğunu herkes bilecek. Sorumluluk Kangal Kaymakamlığı'ndadır. Hatta Kangal Kaymakamlığı'nın, Sivas Valiliği ve Özel İdaresi'ne ait özel çiftlikler kuruldu. Bu köpeklerimize sahip çıkmamız lazım. Bu Türkiye'nin değeri" diye konuştu.

Sivas'ta özel çiftliklerde de yavru yetiştirme ve ıslah çalışmaları yapanlar olduğunu dile getiren Hastaoğlu, eskiden sadece çoban köpeği olarak bilinen Sivas kangalının son yıllarda uysallığı ve ailesi, sahibine sadakati dolayısıyla evlerin bahçelerinde, askeri ve narkotik birimlerde de kullanılmaya başlandığını ifade etti. Kangal köpeğini Aksaray malaklı cinsiyle karıştıranlar olduğunu da aktaran Hastaoğlu, “Malaklı, Kangal'dan biraz daha yüksek olur ve ağız yapısı biraz daha sarkıktır. Görüntü itibarıyla o belki biraz daha hoş gözükebilir. Kangal köpeğinin ağız yapısı biraz sivri, patileri çok geniş, kuyruk kıvrımdır, ırkımız tam bu şekildedir" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.