Aile hekimleri sağlık raporu düzenlemesi istiyor

SAĞLIK 18.08.2019 - 13:55, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Aile hekimleri sağlık raporu düzenlemesi istiyor

Antalya Aile Hekimleri Derneği (ANTAHED) Başkanı Dr. İbrahim Çelik, aile hekimlerine sağlık raporu verme sorumluluğu yüklendiğini belirterek, "Bir insanın sağlıklı olduğunu saptamak, hasta olduğunu öğrenmekten daha zordur" dedi

haberimizvar.net ANTAHED Başkanı Dr. İbrahim Çelik, askerlik muayenesinden yaz okullarına, spor branşlarından ehliyet almaya kadar istenilen sağlık raporlarının aile hekimlikleri tarafından verildiğini söyledi. Raporlara bir kriter getirilmesi gerektiğini belirten Dr. İbrahim Çelik, "Belirli bir yönetmelik olmamasına rağmen bizden rapor vermemiz isteniyor. Rapor yükünün üstümüzden alınmasını istiyoruz. Bir insanın sağlıklı olduğunu saptamak, hasta olduğunu öğrenmekten daha zor" dedi. DÜZENLEME İSTİYORUZ Askere alınmayla ilgili muayenelerinin de artık aile hekimleri tarafından yapıldığına dikkati çeken Dr. İbrahim Çelik, "Ciddi bir sorumluluk. Askere gidecekler adayları muayene ediyoruz. Şüphelendiğimiz durumlarda gerekli tetkikler için uzmana sevkini yapıyoruz. Eskiden askerlik şubesindeki bir heyet tarafından askere giriş için sağlık raporu veriliyordu. Bu heyette biri askeri bir sivil iki hekim olurdu.  Kaymakamlıktan ve askerlik şubesinden temsilciler oluyordu. Bu heyet kişinin askere alınıp alınmayacağını ya da sağlıklı olup olmadığına karar veriyordu. Askerlik muayeneleri aile hekimlerine verilince birçok hastalık gözden kaçmaya başladı. Hasta olup askere giden birçok gencimiz oluyor. Bunlar askerden dönüp geliyor. Bu tür raporların yine bir heyet tarafından verilmesini talep ediyoruz" dedi. 'AİLE HEKİMLERİ TÜKENMİŞLİK İÇİNDELER' Dr. İbrahim Çelik, şöyle dedi: "Bütün sağlık raporlarının kriterlerinin çok iyi bilinmesi lazım. Bu raporların heyet tarafından verilmesi en uygunu. Bu olmuyorsa rapor hekimlikleri oluşturulmalı. Raporların devlet hastaneleri veya Halk Sağlığı Merkezlerinin bünyesinde verilmesi daha sağlıklı olacaktır. Rapor almak isteyenler bu tür kurumlara başvurmalı. Aile hekimlerinin birinci görevi olan koruyucu hekimliktir. Birçok aile hekimi rapor yüzünden asli görevini yapamıyor. Aile hekimleri bu yüzden tükenmişlik içindeler."    
Antalya Aile Hekimleri Derneği (ANTAHED) Başkanı Dr. İbrahim Çelik, aile hekimlerine sağlık raporu verme sorumluluğu yüklendiğini belirterek, "Bir insanın sağlıklı olduğunu saptamak, hasta olduğunu öğrenmekten daha zordur" dedi

haberimizvar.net ANTAHED Başkanı Dr. İbrahim Çelik, askerlik muayenesinden yaz okullarına, spor branşlarından ehliyet almaya kadar istenilen sağlık raporlarının aile hekimlikleri tarafından verildiğini söyledi. Raporlara bir kriter getirilmesi gerektiğini belirten Dr. İbrahim Çelik, "Belirli bir yönetmelik olmamasına rağmen bizden rapor vermemiz isteniyor. Rapor yükünün üstümüzden alınmasını istiyoruz. Bir insanın sağlıklı olduğunu saptamak, hasta olduğunu öğrenmekten daha zor" dedi.

DÜZENLEME İSTİYORUZ

Askere alınmayla ilgili muayenelerinin de artık aile hekimleri tarafından yapıldığına dikkati çeken Dr. İbrahim Çelik, "Ciddi bir sorumluluk. Askere gidecekler adayları muayene ediyoruz. Şüphelendiğimiz durumlarda gerekli tetkikler için uzmana sevkini yapıyoruz. Eskiden askerlik şubesindeki bir heyet tarafından askere giriş için sağlık raporu veriliyordu. Bu heyette biri askeri bir sivil iki hekim olurdu.  Kaymakamlıktan ve askerlik şubesinden temsilciler oluyordu. Bu heyet kişinin askere alınıp alınmayacağını ya da sağlıklı olup olmadığına karar veriyordu. Askerlik muayeneleri aile hekimlerine verilince birçok hastalık gözden kaçmaya başladı. Hasta olup askere giden birçok gencimiz oluyor. Bunlar askerden dönüp geliyor. Bu tür raporların yine bir heyet tarafından verilmesini talep ediyoruz" dedi.

'AİLE HEKİMLERİ TÜKENMİŞLİK İÇİNDELER'

Dr. İbrahim Çelik, şöyle dedi: "Bütün sağlık raporlarının kriterlerinin çok iyi bilinmesi lazım. Bu raporların heyet tarafından verilmesi en uygunu. Bu olmuyorsa rapor hekimlikleri oluşturulmalı. Raporların devlet hastaneleri veya Halk Sağlığı Merkezlerinin bünyesinde verilmesi daha sağlıklı olacaktır. Rapor almak isteyenler bu tür kurumlara başvurmalı. Aile hekimlerinin birinci görevi olan koruyucu hekimliktir. Birçok aile hekimi rapor yüzünden asli görevini yapamıyor. Aile hekimleri bu yüzden tükenmişlik içindeler."

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.