Bayar: 12 Mart muhtırası demokrasiye darbedir

SİYASET 12.03.2020 - 13:07, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:05
 

Bayar: 12 Mart muhtırası demokrasiye darbedir

CHP İl Başkanı Nusret Bayar 12 Mart 1971 tarihindeki muhtırasının halkın yükselen sesini kısmak, devrimci gençleri susturmak, demokrasiye darbe vurmak için yapıldığını söyledi

haberimizvar.net-12 Mart muhtırasının yıldönümü dolayısıyla CHP İl Başkanı Nusret Bayar, yazılı açıklama yaptı. Muhtarının demokrasiye vurulan bir darbe olarak tarihteki yerini aldığını belirten Bayar, “1971 yılında dünyayı sarsan '68 devrimci dalgasının etkisiyle Türkiye'de de sol yükselişe geçmiş, işçiler, öğrenciler, gençler toplumsal muhalefeti, sosyal adalet temelinde örgütlemeye başlamıştı. 15-16 Haziran'da yaşanan görkemli direnişle işçi sınıfının kendine güveni giderek artıyor, tam bağımsız ve gerçekten demokratik bir Türkiye talebiyle gençler ülkenin dört bir yanında halkla beraber halk için mücadele ediyordu. Cumhuriyet Halk Partisi ise, iktidara giden yolda, güçlü bir atılım yaparak, sosyal sorunları öne çıkarıyor, gelir adaletsizliğine, toplumda var olan eşitsizliğe ve huzursuzluğa vurgu yapıyor, halkın büyük bir kesiminin sesi oluyordu. Bu koşullar içinde gerçekleşen 12 Mart Muhtırası, halkın yükselen sesini kısmak, devrimci gençleri susturmak, demokrasiye darbe vurmak için yapılan bir hareket olmuştur” dedi. 12 MART SÜRECİNDE YAŞANANLAR 12 Mart sürecinde 3600'ü öğretmen, 118'i gazeteci, yazar, çevirmen, yayıncı, sanatçı, 67'si bilim insanı olmak üzere 10 binden fazla kişinin gözaltına alındı belirten Bayar, bunların büyük kısmının tutuklandığını ve mahkum edildiğini kaydetti. Bayar, “37 gazete ve derginin yayını ya tamamen yasaklandı, ya da süreli olarak durduruldu. 200'ü aşkın kitabın basımı ve satışı yasaklandı, yarım milyondan fazla kitap toplatılarak imha edildi. Bizler için en üzücü olan ise, üç fidanımız  Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın, 6 Mayıs 1972'de idam edilmesi olmuştur. Demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen, “toplumsal uyanışın ekonomik gelişmeyi aştığı” gerekçesiyle yapılan 12 Mart Muhtırası’ndan bugüne 49 yıl geçti. O günden bu yana, demokrasi için, eşit, özgür, adil bir ülke için verdiğimiz mücadele asla sona ermedi. Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletini inşa edene kadar da ermeyecek” diye konuştu. 
CHP İl Başkanı Nusret Bayar 12 Mart 1971 tarihindeki muhtırasının halkın yükselen sesini kısmak, devrimci gençleri susturmak, demokrasiye darbe vurmak için yapıldığını söyledi

haberimizvar.net-12 Mart muhtırasının yıldönümü dolayısıyla CHP İl Başkanı Nusret Bayar, yazılı açıklama yaptı. Muhtarının demokrasiye vurulan bir darbe olarak tarihteki yerini aldığını belirten Bayar, “1971 yılında dünyayı sarsan '68 devrimci dalgasının etkisiyle Türkiye'de de sol yükselişe geçmiş, işçiler, öğrenciler, gençler toplumsal muhalefeti, sosyal adalet temelinde örgütlemeye başlamıştı. 15-16 Haziran'da yaşanan görkemli direnişle işçi sınıfının kendine güveni giderek artıyor, tam bağımsız ve gerçekten demokratik bir Türkiye talebiyle gençler ülkenin dört bir yanında halkla beraber halk için mücadele ediyordu. Cumhuriyet Halk Partisi ise, iktidara giden yolda, güçlü bir atılım yaparak, sosyal sorunları öne çıkarıyor, gelir adaletsizliğine, toplumda var olan eşitsizliğe ve huzursuzluğa vurgu yapıyor, halkın büyük bir kesiminin sesi oluyordu. Bu koşullar içinde gerçekleşen 12 Mart Muhtırası, halkın yükselen sesini kısmak, devrimci gençleri susturmak, demokrasiye darbe vurmak için yapılan bir hareket olmuştur” dedi.

12 MART SÜRECİNDE YAŞANANLAR

12 Mart sürecinde 3600'ü öğretmen, 118'i gazeteci, yazar, çevirmen, yayıncı, sanatçı, 67'si bilim insanı olmak üzere 10 binden fazla kişinin gözaltına alındı belirten Bayar, bunların büyük kısmının tutuklandığını ve mahkum edildiğini kaydetti. Bayar, “37 gazete ve derginin yayını ya tamamen yasaklandı, ya da süreli olarak durduruldu. 200'ü aşkın kitabın basımı ve satışı yasaklandı, yarım milyondan fazla kitap toplatılarak imha edildi. Bizler için en üzücü olan ise, üç fidanımız  Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın, 6 Mayıs 1972'de idam edilmesi olmuştur. Demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen, “toplumsal uyanışın ekonomik gelişmeyi aştığı” gerekçesiyle yapılan 12 Mart Muhtırası’ndan bugüne 49 yıl geçti. O günden bu yana, demokrasi için, eşit, özgür, adil bir ülke için verdiğimiz mücadele asla sona ermedi. Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletini inşa edene kadar da ermeyecek” diye konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.