Buğdayda verim ve kaliteyi artırmalıyız

YEREL 21.02.2020 - 18:00, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Buğdayda verim ve kaliteyi artırmalıyız

AkdenizÜniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Akar, çiftçilerin dekar başına ortalama 350-400 kilogram buğday hasat ettiğini, bilinçli uygulamayla bu rakamın 1000 kilograma çıkmasının hayal olmadığını söyledi.

haberimizvar.net-Antalya Ticaret Borsası Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi'nin bu ayki konuğu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Akar oldu. Antalya Ticaret Borsası Başkan Vekili Halil Bülbül'ün de katıldığı komite toplantısında Akar, meslek komitesi üyelerine buğday üretiminde verim ve kaliteyle ilgili bilgiler verdi. Prof.Dr. Akar, Anadolu topraklarının buğdayın anavatanı olduğuna dikkat çekti. Artan nüfusla birlikte tarımın da endüstrileştiğini belirten Akar, özellikle buğday üretiminde verim ve kalitenin önemini vurguladı. Küçük bilgilendirmeler ve uygulamalarla buğday üretiminin 2 hatta 3 katına çıkabileceğini ifade etti.  DEKARDA 1000 KİLOGRAM BUĞDAY HAYAL DEĞİL  Akdeniz'de çiftçilerin dekar başına ortalama 350-400 kilogram buğday hasat ettiğini bildiren Akar, bilinçli uygulamalarla bu rakamın en az 700 kilograma çıkarılabileceğini söyledi. Akar, “Çiftçimiz için dekar başına 1000 kilogram almak hayal değil. Bunu başarabiliriz yeter ki bilinçli olarak üretim yapabilelim" diye konuştu.  FRANSIZ ÇİFTÇİSİYLE NASIL REKABET EDERİZ   Yeni Zelanda örneğini veren Prof. Dr. Taner Akar, 2017 rakamlarına göre Yeni Zelanda çiftçisinin dekarda 1679 kilogram buğday hasat ettiğine dikkat çekti. Fransa'daki buğday üretimiyle Türkiye'deki buğday üretimi de karşılaştıran Akar, Fransa'da 39 milyon ton buğday üretilirken, Türkiye'de 22 milyon ton buğday üretildiğini kaydetti. Fransa'da hektarda 7.4 ton verim alınırken, Türkiye'de bu rakamın 2.8 ton olduğuna dikkat çeken Akar, Fransız çiftçisinin buğdayın tonunu 185 dolara mal ederken, Türk çiftçisinin 330 dolara mal ettiğini vurguladı. Akar, “Bu rakamlarla çiftçimiz rakipleriyle nasıl rekabet edebilir?" dedi.   ÜRETİM VAR AMA KALİTE SORUN   Akar, Türkiye'de buğday üretiminin nüfusa göre yeterli olduğunu ancak kalite sorunu bulunduğunu bunun ithalatla giderildiğini söyledi. Çiftçilere verimli ve kaliteli buğday üretimi için önerilerde bulunan Prof. Dr. Taner Akar, uygun çeşit ve sertifikalı tohumun önemini vurguladı. Yetiştirme tekniklerine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Akar, teknoloji kullanımı ve bilgiye erişimin önemli olduğunu belirtti.   TOPRAĞA AZOT BIRAKAN BİTKİLER EKİN   Buğdayda azot alımının önemine işaret eden Akar, buğdayın ardından tarlaya azot bırakacak soya, yonca, fiğ ya da korunga gibi ürünlerin ekilmesinin önemli olduğunu vurguladı. İlaç, gübrenin zamanında ve dozunda verilmesinin önemli olduğunu belirten Akar, bilinçli üretimle toprak ve su kirlenmesinin de en aza indirilebileceğini vurguladı. Akar, bilgiyi kullanıp geleneksel metotlarını bırakırsak üretim ve kalitenin artırılabileceğini söyledi. 
AkdenizÜniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Akar, çiftçilerin dekar başına ortalama 350-400 kilogram buğday hasat ettiğini, bilinçli uygulamayla bu rakamın 1000 kilograma çıkmasının hayal olmadığını söyledi.

haberimizvar.net-Antalya Ticaret Borsası Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi'nin bu ayki konuğu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Akar oldu. Antalya Ticaret Borsası Başkan Vekili Halil Bülbül'ün de katıldığı komite toplantısında Akar, meslek komitesi üyelerine buğday üretiminde verim ve kaliteyle ilgili bilgiler verdi. Prof.Dr. Akar, Anadolu topraklarının buğdayın anavatanı olduğuna dikkat çekti. Artan nüfusla birlikte tarımın da endüstrileştiğini belirten Akar, özellikle buğday üretiminde verim ve kalitenin önemini vurguladı. Küçük bilgilendirmeler ve uygulamalarla buğday üretiminin 2 hatta 3 katına çıkabileceğini ifade etti.

 DEKARDA 1000 KİLOGRAM BUĞDAY HAYAL DEĞİL
 Akdeniz'de çiftçilerin dekar başına ortalama 350-400 kilogram buğday hasat ettiğini bildiren Akar, bilinçli uygulamalarla bu rakamın en az 700 kilograma çıkarılabileceğini söyledi. Akar, “Çiftçimiz için dekar başına 1000 kilogram almak hayal değil. Bunu başarabiliriz yeter ki bilinçli olarak üretim yapabilelim" diye konuştu.
 FRANSIZ ÇİFTÇİSİYLE NASIL REKABET EDERİZ
 
Yeni Zelanda örneğini veren Prof. Dr. Taner Akar, 2017 rakamlarına göre Yeni Zelanda çiftçisinin dekarda 1679 kilogram buğday hasat ettiğine dikkat çekti. Fransa'daki buğday üretimiyle Türkiye'deki buğday üretimi de karşılaştıran Akar, Fransa'da 39 milyon ton buğday üretilirken, Türkiye'de 22 milyon ton buğday üretildiğini kaydetti. Fransa'da hektarda 7.4 ton verim alınırken, Türkiye'de bu rakamın 2.8 ton olduğuna dikkat çeken Akar, Fransız çiftçisinin buğdayın tonunu 185 dolara mal ederken, Türk çiftçisinin 330 dolara mal ettiğini vurguladı. Akar, “Bu rakamlarla çiftçimiz rakipleriyle nasıl rekabet edebilir?" dedi.
 
ÜRETİM VAR AMA KALİTE SORUN
 
Akar, Türkiye'de buğday üretiminin nüfusa göre yeterli olduğunu ancak kalite sorunu bulunduğunu bunun ithalatla giderildiğini söyledi. Çiftçilere verimli ve kaliteli buğday üretimi için önerilerde bulunan Prof. Dr. Taner Akar, uygun çeşit ve sertifikalı tohumun önemini vurguladı. Yetiştirme tekniklerine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Akar, teknoloji kullanımı ve bilgiye erişimin önemli olduğunu belirtti.
 
TOPRAĞA AZOT BIRAKAN BİTKİLER EKİN
 
Buğdayda azot alımının önemine işaret eden Akar, buğdayın ardından tarlaya azot bırakacak soya, yonca, fiğ ya da korunga gibi ürünlerin ekilmesinin önemli olduğunu vurguladı. İlaç, gübrenin zamanında ve dozunda verilmesinin önemli olduğunu belirten Akar, bilinçli üretimle toprak ve su kirlenmesinin de en aza indirilebileceğini vurguladı. Akar, bilgiyi kullanıp geleneksel metotlarını bırakırsak üretim ve kalitenin artırılabileceğini söyledi. 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.