Dezenfeksiyon tüneli öldürücü olabilir

GÜNDEM 27.03.2020 - 17:26, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:05
 

Dezenfeksiyon tüneli öldürücü olabilir

Korona salgınına karşı kurulan dezenfeksiyon tünellerinin öldürücü olabileceğini söyleyen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, otobüsleri dezenfekte eden belediyelere de, “Aşırıya kaçmayın. Evde temizlik nasıl yapılıyorsa, öyle yapın” uyarısında bulundu.

haberimizvar.net- Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan dezenfeksiyon tünellerine ilişkin açıklama yaptı. CNN Türk’te açıklamalarda bulunan Kara, dezenfeksiyon tünellerinin öldürücü olabileceğini söyledi. Dezenfeksiyon tünellerinde buharın sadece su ile oluşturulsa bile partiküllerin hastalıklı bir kişinin bıraktığı mikroplarla sonraki kişilerin hastalanmasına neden olabileceğini söyleyen Kara, “Çok zararlı bir işlem. İnsan sağlığını tehdit eden bir işlem… Su bile verilse orada, buharlaştırıyor ve dikkat ederseniz çok küçük partiküller halinde çeviriyor suyu. Bu kez sizden bir önce giren kişi diyelim ki hasta ve nefes aldı, bir kere de öksürdü. O küçük su buharlarının kendinize düştüğünü düşünün. ‘Havada asılı kalmaz’ diyoruz, doğru; ama o küçük partiküllerin arasında virüs de kalabilir. Tüberküloz mesela çok daha kolay kalabilir. Bir sonraki de onu alabilir. Bazen kaş yapalım derken değil göz, değil kulak, bütün vücudu ortadan kaldırıyoruz” dedi.   BELEDİYELERE OTOBÜS UYARISI   Ateş Kara uyarılarını şöyle sürdürdü: “Bunu Ankara ve İstanbul ile birlikte diğer belediyeler de yaptı. Otobüsleri dezenfekte yapacak hiçbir durum yoktur. Burada yapmamız gereken şey, evde temizliği nasıl yapıyorsanız onu yapın. Bir adım öteye götürecek bir durum yok ortada. Ne yapıyorsanız yapın; ama ekstra dezenfekten kullanmayın. Biz zaten mikroorganizmaların olduğu bir ortamda yaşıyoruz. Bunu bozduğumuz zaman onun bedeli çok daha ağır olarak ödenebiliyor”.   ORDU BELEDİYESİ’NDEN TÜNEL   Ordu Büyükşehir Belediyesi’nce korona virüs salgınına karşı ‘Aircor 52’ adını verilen dezenfeksiyon tüneli tasarlanmıştı. Kent meydanına konulan 5 metre uzunluğunda bir kabinden oluşan tünelin özellikleri, “Otomatik sensörler aracılığı ile devreye giriyor. İçerisine giren kişileri algılayan tünel, özel karışımlı 360 derecelik solüsyon buharı salıyor. Buharla birlikte kişilerin kıyafetlerinin üzerindeki olası zararlı bakteriler temizleniyor. Sokağa çıkmak zorunda kalanlar, evlerine dönüşleri sırasında elbiseleri ile tünele girerek dezenfekte oluyor” şeklinde açıklanmıştı. Belediye dezenfekte tünelinin marka tescili için başvuruda bulunmuştu. 
Korona salgınına karşı kurulan dezenfeksiyon tünellerinin öldürücü olabileceğini söyleyen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, otobüsleri dezenfekte eden belediyelere de, “Aşırıya kaçmayın. Evde temizlik nasıl yapılıyorsa, öyle yapın” uyarısında bulundu.

haberimizvar.net- Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan dezenfeksiyon tünellerine ilişkin açıklama yaptı. CNN Türk’te açıklamalarda bulunan Kara, dezenfeksiyon tünellerinin öldürücü olabileceğini söyledi. Dezenfeksiyon tünellerinde buharın sadece su ile oluşturulsa bile partiküllerin hastalıklı bir kişinin bıraktığı mikroplarla sonraki kişilerin hastalanmasına neden olabileceğini söyleyen Kara, “Çok zararlı bir işlem. İnsan sağlığını tehdit eden bir işlem… Su bile verilse orada, buharlaştırıyor ve dikkat ederseniz çok küçük partiküller halinde çeviriyor suyu. Bu kez sizden bir önce giren kişi diyelim ki hasta ve nefes aldı, bir kere de öksürdü. O küçük su buharlarının kendinize düştüğünü düşünün. ‘Havada asılı kalmaz’ diyoruz, doğru; ama o küçük partiküllerin arasında virüs de kalabilir. Tüberküloz mesela çok daha kolay kalabilir. Bir sonraki de onu alabilir. Bazen kaş yapalım derken değil göz, değil kulak, bütün vücudu ortadan kaldırıyoruz” dedi.

 

BELEDİYELERE OTOBÜS UYARISI

 

Ateş Kara uyarılarını şöyle sürdürdü: “Bunu Ankara ve İstanbul ile birlikte diğer belediyeler de yaptı. Otobüsleri dezenfekte yapacak hiçbir durum yoktur. Burada yapmamız gereken şey, evde temizliği nasıl yapıyorsanız onu yapın. Bir adım öteye götürecek bir durum yok ortada. Ne yapıyorsanız yapın; ama ekstra dezenfekten kullanmayın. Biz zaten mikroorganizmaların olduğu bir ortamda yaşıyoruz. Bunu bozduğumuz zaman onun bedeli çok daha ağır olarak ödenebiliyor”.

 

ORDU BELEDİYESİ’NDEN TÜNEL

 

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nce korona virüs salgınına karşı ‘Aircor 52’ adını verilen dezenfeksiyon tüneli tasarlanmıştı. Kent meydanına konulan 5 metre uzunluğunda bir kabinden oluşan tünelin özellikleri, “Otomatik sensörler aracılığı ile devreye giriyor. İçerisine giren kişileri algılayan tünel, özel karışımlı 360 derecelik solüsyon buharı salıyor. Buharla birlikte kişilerin kıyafetlerinin üzerindeki olası zararlı bakteriler temizleniyor. Sokağa çıkmak zorunda kalanlar, evlerine dönüşleri sırasında elbiseleri ile tünele girerek dezenfekte oluyor” şeklinde açıklanmıştı. Belediye dezenfekte tünelinin marka tescili için başvuruda bulunmuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.