Gelecek Partisi’nden Kanal İstanbul komisyonu

GÜNDEM 30.12.2019 - 11:06, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Gelecek Partisi’nden Kanal İstanbul komisyonu

Gelecek Partisi’nde Kanal İstanbul Projesi’nin ekolojik, ulaştırma, hukuki ve ekonomik boyutlarını değerlendirmek üzere komisyon kuruldu. Eski Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin’in başkanlığını yaptığı komisyon raporunu bu hafta açıklayacak.

haberimizvar.net- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘hayalim’ diye sunduğu “Kanal İstanbul” projesinin tartışmaları sürüyor. CHP’nin hem ekolojik, hem de uluslararası riskler taşıdığı gerekçesiyle ‘felaket projesi’ olarak nitelendirdiği projeye İYİ Parti ve HDP de karşı. Türkiye siyasetine Gelecek Partisi Genel Başkanı olarak geri dönen eski başbakan Ahmet Davutoğlu da Kanal İstanbul tartışmalarına katıldı ve projeye ilişkin araştırma komisyonu kurulması talimatı verdi.   5 KİŞİLİK KANAL İSTANBUL KOMİSYONU Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre, Kanal İstanbul Projesi’nin ekolojik sonuçları, ulaştırmaya etkisi, uluslararası hukuk ve ekonomik boyutlarını değerlendirmek üzere kurulan komisyonun başkanlığını eski Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin yapıyor. Komisyonda eski büyükelçi Ümit Yardım, eski milletvekili Şenol Gürşan, afet yönetimi konusunda uzman Doç. Dr. Burçak Başbuğ Erkan, Çevre ve Şehircilik Politika Kurulu Başkanı Cesim Gökçe yer alıyor. Söz konusu projeyi bütün boyutları ile ele alan komisyon, Kanal İstanbul’un ekonomik ve ekolojik maliyetlerini açıklayacak. Uluslararası hukuk açısından sonuçlarını inceleyecek bir rapor hazırlayacak. Komisyon tarafından hazırlanan raporun bu hafta başında açıklanması bekleniyor.   KANAL İSTANBUL YÜKSEL LİSANS TEZİ Komisyonda yer alan Gelecek Partisi Genel Sekreteri Şenol Gürşan Kanal İstanbul konusunda yüksek lisans tezi hazırlıyor. Gürşan, 2019 yılı başında yayınladığı ‘Uluslararası Hukuk Bağlamında Kanal İstanbul’ başlıklı makalesinde projenin uluslararası hukuk boyutunu inceledi. Montrö Sözleşmesi’nin boğazlardan geçiş serbestliği ilkesine dikkat çeken Gürşan, hiçbir ücret ödemeden geçme hakkı bulunan gemilerin Kanal İstanbul’a yönlendirilmesinin ya da geçmek için zorlanmasının mümkün olmayacağını, bunun tercih de edilmeyeceğini vurguladı.   ‘İSTANBUL’U SAVUNMASIZ BIRAKIR’ Kanal İstanbul projesi ile ilgili kapsamlı bir raporu kamuoyu ile paylaşacaklarını dile getiren Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Kanal İstanbul Projesi ile birlikte Sur içi bir adaya dönüşüyor. O zaman genelkurmay başkanımıza bu adanın nasıl savunulacağını ilişkin bir çalışma yapılması talimatı vermiştim. Düşman bir güç kanal üzerindeki köprüyü imha ettiğinde ya da deprem durumunda İstanbul’un nasıl korunacağı konusunda çalışma talimatı vermiştim. Şimdi aynı kaygıyı taşıyorum. İstanbul’u savunmasız bırakır. Türkiye’nin stratejik geleceğinin soğukkanlı şekilde ele alınması lazım. Bütün bu kaygıları Ocak 2018’de Cumhurbaşkanı’na ilettim, bu projeden vazgeçilmesi yönündeki görüşlerimi aktarmıştım” demişti. (Kaynak: Duvar)  
Gelecek Partisi’nde Kanal İstanbul Projesi’nin ekolojik, ulaştırma, hukuki ve ekonomik boyutlarını değerlendirmek üzere komisyon kuruldu. Eski Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin’in başkanlığını yaptığı komisyon raporunu bu hafta açıklayacak.

haberimizvar.net- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘hayalim’ diye sunduğu “Kanal İstanbul” projesinin tartışmaları sürüyor. CHP’nin hem ekolojik, hem de uluslararası riskler taşıdığı gerekçesiyle ‘felaket projesi’ olarak nitelendirdiği projeye İYİ Parti ve HDP de karşı. Türkiye siyasetine Gelecek Partisi Genel Başkanı olarak geri dönen eski başbakan Ahmet Davutoğlu da Kanal İstanbul tartışmalarına katıldı ve projeye ilişkin araştırma komisyonu kurulması talimatı verdi.

 

5 KİŞİLİK KANAL İSTANBUL KOMİSYONU

Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre, Kanal İstanbul Projesi’nin ekolojik sonuçları, ulaştırmaya etkisi, uluslararası hukuk ve ekonomik boyutlarını değerlendirmek üzere kurulan komisyonun başkanlığını eski Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin yapıyor. Komisyonda eski büyükelçi Ümit Yardım, eski milletvekili Şenol Gürşan, afet yönetimi konusunda uzman Doç. Dr. Burçak Başbuğ Erkan, Çevre ve Şehircilik Politika Kurulu Başkanı Cesim Gökçe yer alıyor. Söz konusu projeyi bütün boyutları ile ele alan komisyon, Kanal İstanbul’un ekonomik ve ekolojik maliyetlerini açıklayacak. Uluslararası hukuk açısından sonuçlarını inceleyecek bir rapor hazırlayacak. Komisyon tarafından hazırlanan raporun bu hafta başında açıklanması bekleniyor.

 

KANAL İSTANBUL YÜKSEL LİSANS TEZİ

Komisyonda yer alan Gelecek Partisi Genel Sekreteri Şenol Gürşan Kanal İstanbul konusunda yüksek lisans tezi hazırlıyor. Gürşan, 2019 yılı başında yayınladığı ‘Uluslararası Hukuk Bağlamında Kanal İstanbul’ başlıklı makalesinde projenin uluslararası hukuk boyutunu inceledi. Montrö Sözleşmesi’nin boğazlardan geçiş serbestliği ilkesine dikkat çeken Gürşan, hiçbir ücret ödemeden geçme hakkı bulunan gemilerin Kanal İstanbul’a yönlendirilmesinin ya da geçmek için zorlanmasının mümkün olmayacağını, bunun tercih de edilmeyeceğini vurguladı.

 

‘İSTANBUL’U SAVUNMASIZ BIRAKIR’

Kanal İstanbul projesi ile ilgili kapsamlı bir raporu kamuoyu ile paylaşacaklarını dile getiren Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Kanal İstanbul Projesi ile birlikte Sur içi bir adaya dönüşüyor. O zaman genelkurmay başkanımıza bu adanın nasıl savunulacağını ilişkin bir çalışma yapılması talimatı vermiştim. Düşman bir güç kanal üzerindeki köprüyü imha ettiğinde ya da deprem durumunda İstanbul’un nasıl korunacağı konusunda çalışma talimatı vermiştim. Şimdi aynı kaygıyı taşıyorum. İstanbul’u savunmasız bırakır. Türkiye’nin stratejik geleceğinin soğukkanlı şekilde ele alınması lazım. Bütün bu kaygıları Ocak 2018’de Cumhurbaşkanı’na ilettim, bu projeden vazgeçilmesi yönündeki görüşlerimi aktarmıştım” demişti. (Kaynak: Duvar)

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.