Komşu Kart’la 622 TIR atık toplandı

YEREL 05.10.2020 - 15:00, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:06
 

Komşu Kart’la 622 TIR atık toplandı

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin cam, plastik, kağıt gibi nitelikli evsel atıkların geri dönüşümünü sağlayan ödüllü projesi Çevreci Komşu Kart’la, yaklaşık 4.5 yıl içinde, 622 TIR dolusu ambalaj atığı evlerden toplandı. Ambalaj atıklarını atmayıp biriktiren Muratpaşalılar da4 milyon 733 bin 699 lira kazandı.

haberimizvar.net- Muratpaşa Belediyesi’nin Nisan 2016’da pilot çalışma olarak başladığı Çevreci Komşu Kartprojesiyle şampuandan deterjana, salça ve konserveye kısaca market poşetlerini dolduran ürünlerin ambalajları, eski gazete, defter gibi atıklar geri dönüşüme kazandırılıyor. Geri dönüşüme kazandırılan atıkların karşılığında Muratpaşa sakinleri,anlaşmalı marketlerle kullanılabilecekleri, üniversite öğrencilerine burs imkanı yaratabilecekleri lira karşılığı puan kazanıyor. Atıkların yerinde ayrıştırılması ve ödül sistemiyle Türkiye’de ilk olan ve örnek uygulamalar içinde yer alan Çevreci Komşu Kart, “Atma, biriktir, kazanalım” sloganıyla 5’inci yılına girerken, projenin uygulanmaya başladığı ilk günden 30 Eylül tarihine kadar olan dönemde 622 TIR dolusu atık evlerden toplandı.   HEM VATANDAŞ HEM BELEDİYE KAZANDI Evlerden toplanan 622 TIR dolusu 14 milyon 929 bin 102 kilogram nitelikli atığın6 milyon 28 bin 445 kilogramı plastik, 7 milyon 92 bin 875 kilogramı kağıt, 424 bin 17 kilogramı metal ve 1 milyon 383 bin 725 kilogramı ise camdan oluştu. Atlayıp, biriktiren ve belirlenen gün ve saatte sokağından geçen Çevreci Komşu Kart ekiplerine atıkları teslim eden Muratpaşa sakinleri ise aynı dönemde 4 milyon 733 bin 699 lira kazandı. Muratpaşa Belediyesi’nin aynı zamanda marka tesciline sahip olduğu proje son olarak Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin ‘Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması’ndan ödül aldı. Çevreci Komşu Kart, geçmiş yıllarda Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülü’nü alırken 3'üncü Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı'nda da ‘Sıra Dışı Başarı Hikayesi’ seçilmiş 2'nci Uluslararası Çevre, Çevre ve Sağlık Kongresi kapsamında En İyi Uygulama Yarışması'nda da kongre özel ödülü almıştı.
Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin cam, plastik, kağıt gibi nitelikli evsel atıkların geri dönüşümünü sağlayan ödüllü projesi Çevreci Komşu Kart’la, yaklaşık 4.5 yıl içinde, 622 TIR dolusu ambalaj atığı evlerden toplandı. Ambalaj atıklarını atmayıp biriktiren Muratpaşalılar da4 milyon 733 bin 699 lira kazandı.

haberimizvar.net- Muratpaşa Belediyesi’nin Nisan 2016’da pilot çalışma olarak başladığı Çevreci Komşu Kartprojesiyle şampuandan deterjana, salça ve konserveye kısaca market poşetlerini dolduran ürünlerin ambalajları, eski gazete, defter gibi atıklar geri dönüşüme kazandırılıyor. Geri dönüşüme kazandırılan atıkların karşılığında Muratpaşa sakinleri,anlaşmalı marketlerle kullanılabilecekleri, üniversite öğrencilerine burs imkanı yaratabilecekleri lira karşılığı puan kazanıyor. Atıkların yerinde ayrıştırılması ve ödül sistemiyle Türkiye’de ilk olan ve örnek uygulamalar içinde yer alan Çevreci Komşu Kart, “Atma, biriktir, kazanalım” sloganıyla 5’inci yılına girerken, projenin uygulanmaya başladığı ilk günden 30 Eylül tarihine kadar olan dönemde 622 TIR dolusu atık evlerden toplandı.

 

HEM VATANDAŞ HEM BELEDİYE KAZANDI

Evlerden toplanan 622 TIR dolusu 14 milyon 929 bin 102 kilogram nitelikli atığın6 milyon 28 bin 445 kilogramı plastik, 7 milyon 92 bin 875 kilogramı kağıt, 424 bin 17 kilogramı metal ve 1 milyon 383 bin 725 kilogramı ise camdan oluştu. Atlayıp, biriktiren ve belirlenen gün ve saatte sokağından geçen Çevreci Komşu Kart ekiplerine atıkları teslim eden Muratpaşa sakinleri ise aynı dönemde 4 milyon 733 bin 699 lira kazandı. Muratpaşa Belediyesi’nin aynı zamanda marka tesciline sahip olduğu proje son olarak Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin ‘Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması’ndan ödül aldı. Çevreci Komşu Kart, geçmiş yıllarda Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülü’nü alırken 3'üncü Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı'nda da ‘Sıra Dışı Başarı Hikayesi’ seçilmiş 2'nci Uluslararası Çevre, Çevre ve Sağlık Kongresi kapsamında En İyi Uygulama Yarışması'nda da kongre özel ödülü almıştı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.