Köylüler kömür ocağının durdurulmasını istedi

GÜNDEM 15.01.2020 - 17:09, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Köylüler kömür ocağının durdurulmasını istedi

Antalya'nın Korkuteli ilçesinde mahallelerine yapılacak kömür ocağının su kaynakları ve tarım alanlarına zarar vereceği düşüncesiyle köylüler, dilekçe ile başvurdukları kamu kurumlarından çalışmaların durdurulmasını istedi. Köylüler, kömür madeni açılacak bilgisi alındığından bu yana huzursuz olduklarını kaydetti.

haberimizvar.net-Korkuteli ilçesine bağlı Dereköy Mahallesi'ndeki köylüler ile çevreci sivil toplum örgütü Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu (A Platformu), Yayla mevkiinde açılmak istenen kömür ocağının su kaynaklarına ve verimli tarım arazilerine zarar vereceği gerekçesiyle maden ocağı açılma sürecinin sonlandırılması talebiyle Antalya Valiliği, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, DSİ 13. Bölge Müdürlüğüne, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne dilekçeyle başvurdu. Köylüler dilekçelerinde, 11 bin dönüm tarım arazileri olduğunu, açılmak istenen kömür ocağının 1500 dönüm arazi üzerinde planlandığını kaydetti.   'TARIMSAL ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK' Kömür ocağının arazilerin ortasında yer aldığı belirtilen dilekçede, “Kömür madeni tarımsal üretimin üstüne adeta toz ve stres cehennemi olarak çökecektir. Tarım alanlarının ortasında iş makinaları, kömür kazan greyderler, dozerler ve benzeri makinalar, kömür taşıyan kamyonlar, toz, rüzgarlı havalarda (alan rüzgarlı bir bölgedir) daha da fazla tozla adeta bir cehennem yaratacaktır. Madenden çıkan toz bütün tarımsal alanlardaki meyvelerin üzerine, yapraklarına sirayet edecek ve tarımsal üretimi olumsuz etkileyerek çevredeki bütün köyleri ve çiftçileri adeta can evinden vuracaktır" ifadelerine yer verildi. KÖYLÜLER HUZURSUZ Maden açılmak istenen alanın yayla evleri yakınında olduğu dile getirilen dilekçede, ocağın Korkuteli çayını besleyen Menevşelik su kaynaklarının üstüne yapılacağı iddia edildi. Köylüler, dilekçelerinde şu ifadelere yer verdi: “Yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden talebimiz çok nettir: Madencilik faaliyetinin engellenmesi için bölgenin özel nitelikleriyle ilgili gerekli çalışmaları yapmasını, durumu bakanlığa iletmesini ve madencilik faaliyetinin bu bölgede yapılamayacağını bildirmesini beklemekteyiz. Dereköy önemli bir tarım merkezi olması nedeniyle köylüler işinde gücünde insanlardır. Köylüler kazançlarını meyve bahçelerinden, hayvancılıktan elde etmektedir. Köylerinde huzurlu bir yaşamları vardır. Ancak kömür madeni açılacak bilgisi alındığından bu yana köylüler huzursuz olmaya başlamışlardır."  
Antalya'nın Korkuteli ilçesinde mahallelerine yapılacak kömür ocağının su kaynakları ve tarım alanlarına zarar vereceği düşüncesiyle köylüler, dilekçe ile başvurdukları kamu kurumlarından çalışmaların durdurulmasını istedi. Köylüler, kömür madeni açılacak bilgisi alındığından bu yana huzursuz olduklarını kaydetti.

haberimizvar.net-Korkuteli ilçesine bağlı Dereköy Mahallesi'ndeki köylüler ile çevreci sivil toplum örgütü Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu (A Platformu), Yayla mevkiinde açılmak istenen kömür ocağının su kaynaklarına ve verimli tarım arazilerine zarar vereceği gerekçesiyle maden ocağı açılma sürecinin sonlandırılması talebiyle Antalya Valiliği, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, DSİ 13. Bölge Müdürlüğüne, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne dilekçeyle başvurdu. Köylüler dilekçelerinde, 11 bin dönüm tarım arazileri olduğunu, açılmak istenen kömür ocağının 1500 dönüm arazi üzerinde planlandığını kaydetti.

 

'TARIMSAL ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK'

Kömür ocağının arazilerin ortasında yer aldığı belirtilen dilekçede, “Kömür madeni tarımsal üretimin üstüne adeta toz ve stres cehennemi olarak çökecektir. Tarım alanlarının ortasında iş makinaları, kömür kazan greyderler, dozerler ve benzeri makinalar, kömür taşıyan kamyonlar, toz, rüzgarlı havalarda (alan rüzgarlı bir bölgedir) daha da fazla tozla adeta bir cehennem yaratacaktır. Madenden çıkan toz bütün tarımsal alanlardaki meyvelerin üzerine, yapraklarına sirayet edecek ve tarımsal üretimi olumsuz etkileyerek çevredeki bütün köyleri ve çiftçileri adeta can evinden vuracaktır" ifadelerine yer verildi.

KÖYLÜLER HUZURSUZ

Maden açılmak istenen alanın yayla evleri yakınında olduğu dile getirilen dilekçede, ocağın Korkuteli çayını besleyen Menevşelik su kaynaklarının üstüne yapılacağı iddia edildi. Köylüler, dilekçelerinde şu ifadelere yer verdi:

“Yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden talebimiz çok nettir: Madencilik faaliyetinin engellenmesi için bölgenin özel nitelikleriyle ilgili gerekli çalışmaları yapmasını, durumu bakanlığa iletmesini ve madencilik faaliyetinin bu bölgede yapılamayacağını bildirmesini beklemekteyiz. Dereköy önemli bir tarım merkezi olması nedeniyle köylüler işinde gücünde insanlardır. Köylüler kazançlarını meyve bahçelerinden, hayvancılıktan elde etmektedir. Köylerinde huzurlu bir yaşamları vardır. Ancak kömür madeni açılacak bilgisi alındığından bu yana köylüler huzursuz olmaya başlamışlardır."

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.