Kuzgun Acar sevenleri tarafından anıldı

KÜLTÜR 06.03.2020 - 11:34, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:05
 

Kuzgun Acar sevenleri tarafından anıldı

Türkiye’deki birçok heykelde imzası bulunan heykeltraş Kuzgun Acar, sevenleri tarafından hasretle anıldı

haberimizvar.net-Heykeltraş Kuzgun Acar’ın anma toplantısı, ATSO’ya bağlı Antalya Kültür Sanat binasının oditoryumunda halktan, aydınlardan ve sanatçılardan oluşan çok sayıda katılımcının eşliğinde gerçekleştirildi. Anma toplantısında Kuzgun Acar’ın yaşamı ve düşünceleri paylaşıldı. Acar’ı anan isimler arasında yer alan Korel Eraybar, pek çok sanatçı gibi Kuzgun Acar’ın da yaşarken değerinin bilinmediğini, maddi olarak çok güç koşullarda yaşadığını, ancak ölümünden 44 yıl sonra bile bir konferans salonunu dolduran insanla anılmasının onun büyüklüğünü gösterdiğini söyledi. KUZGUN ACAR KİMDİR?  Türkiye’nin en önemli soyut heykeltraşlarından birisi olan Kuzgun Acar, 1928 yılında doğmuş, Güzel Sanatlar Akademisin’den Rudolf Belling, Ali Hadi Bara, Zühtü Müridoğlu, İlhan Koman gibi büyük heykeltraşlardan ders aldıktan sonra 1953 yılında “Yüksek Helkeltraş” olarak mezun olmuştur. 1961 yılında Paris’te düzenlenen Genç Sanatçılar Bineali’nde heykeli ile birincilik ödülü kazanan sanatçı, bir süre Fransa’da yaşamış, Paris’in önemli müzelerinde sergiler açmıştır. Heykel çalışmalarında alçı ve çamur ile çalışmayı tercih etmeyen sanatçı, önce ahşap oymalar ve seramik üzerine çalışmış, ardından o günlerde dünyada eşi az bulunur şekilde malzeme olarak elek teli ve çivilerle çalışmayı tercih etmiştir. Soyut heykel çalışmalarında amacı her zaman “hareketi” yakalamaya çalışmak olmuştur. ANTALYA’DAKİ EL HEYKELİNİN MİMARI Türkiye’de tanınmasına neden olan eserlerine örnek olarak, Türkiye’nin ilk gökdeleni olan Ankara, Kızılay meydanındaki Emekli Sandığı binasının duvarına konulan “Türkiye” heykeli, İstanbul Manifaturacılar Çarşısının duvarına konulan “Kuşlar” heykeli ve Antalya Karaalioğlu parkında yer alan Haşim İşcan “EL” heykeli verilebilir. Sanatçı heykel dışında tiyatro ile de ilgilenmiş, Mehmet Ulusoy ile birlikte hem Türkiye’de, hem de Fransa’da sergilenen pek çok sokak ve sahne oyununda yeralan oyuncular için metalden özgün masklar üretmiştir. Kuzgun Acar, 48 yaşında atölyesinde geçirdiği bir kaza ile hayata veda etti 
Türkiye’deki birçok heykelde imzası bulunan heykeltraş Kuzgun Acar, sevenleri tarafından hasretle anıldı

haberimizvar.net-Heykeltraş Kuzgun Acar’ın anma toplantısı, ATSO’ya bağlı Antalya Kültür Sanat binasının oditoryumunda halktan, aydınlardan ve sanatçılardan oluşan çok sayıda katılımcının eşliğinde gerçekleştirildi. Anma toplantısında Kuzgun Acar’ın yaşamı ve düşünceleri paylaşıldı. Acar’ı anan isimler arasında yer alan Korel Eraybar, pek çok sanatçı gibi Kuzgun Acar’ın da yaşarken değerinin bilinmediğini, maddi olarak çok güç koşullarda yaşadığını, ancak ölümünden 44 yıl sonra bile bir konferans salonunu dolduran insanla anılmasının onun büyüklüğünü gösterdiğini söyledi.

KUZGUN ACAR KİMDİR?

 Türkiye’nin en önemli soyut heykeltraşlarından birisi olan Kuzgun Acar, 1928 yılında doğmuş, Güzel Sanatlar Akademisin’den Rudolf Belling, Ali Hadi Bara, Zühtü Müridoğlu, İlhan Koman gibi büyük heykeltraşlardan ders aldıktan sonra 1953 yılında “Yüksek Helkeltraş” olarak mezun olmuştur. 1961 yılında Paris’te düzenlenen Genç Sanatçılar Bineali’nde heykeli ile birincilik ödülü kazanan sanatçı, bir süre Fransa’da yaşamış, Paris’in önemli müzelerinde sergiler açmıştır. Heykel çalışmalarında alçı ve çamur ile çalışmayı tercih etmeyen sanatçı, önce ahşap oymalar ve seramik üzerine çalışmış, ardından o günlerde dünyada eşi az bulunur şekilde malzeme olarak elek teli ve çivilerle çalışmayı tercih etmiştir. Soyut heykel çalışmalarında amacı her zaman “hareketi” yakalamaya çalışmak olmuştur.

ANTALYA’DAKİ EL HEYKELİNİN MİMARI

Türkiye’de tanınmasına neden olan eserlerine örnek olarak, Türkiye’nin ilk gökdeleni olan Ankara, Kızılay meydanındaki Emekli Sandığı binasının duvarına konulan “Türkiye” heykeli, İstanbul Manifaturacılar Çarşısının duvarına konulan “Kuşlar” heykeli ve Antalya Karaalioğlu parkında yer alan Haşim İşcan “EL” heykeli verilebilir. Sanatçı heykel dışında tiyatro ile de ilgilenmiş, Mehmet Ulusoy ile birlikte hem Türkiye’de, hem de Fransa’da sergilenen pek çok sokak ve sahne oyununda yeralan oyuncular için metalden özgün masklar üretmiştir. Kuzgun Acar, 48 yaşında atölyesinde geçirdiği bir kaza ile hayata veda etti 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.