Parayı cebinize koyduktan sonra ne yapmalısınız. 28 gün yaşıyor

GÜNDEM 12.10.2020 - 13:13, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:06
 

Parayı cebinize koyduktan sonra ne yapmalısınız. 28 gün yaşıyor

Korona virüste yeni bir detay daha ortaya çıktı. Araştırmacılar virüsün paranın, telefon ekranının ve çelik yüzeylerin üzerinde 28 gün kalabildiği ve bulaşıcı olabileceğini ortaya çıkardı. Uzmanlar ise para ve telefon yüzeyi ile temas eden bireylerin ellerini yıkamadan ya da dezenfekte etmeden ağız, göz ve buruna dokunmaması gerektiği uyarısında bulunuyor.

haberimizvar.net- Avustralya Ulusal Bilim Ajansı CSIRO, korona virüs üzerinde yaptığı araştırma ile virüsün 28 gün boyunca bulaşıcılığını koruyarak yaşayabildiği yüzeyler tespit edildi. Araştırmada virüsün diğer virüslere nazaran daha güçlü olduğu telefon ekranı gibi cam yüzeylerde, kağıt para üzerinde oda sıcaklığında 28 gün boyunca yaşayabildiği keşfedildi. Virology Journal dergisinde yer alan makalede yüksek sıcaklıklarda daha kısa yaşayabildiği bildirildi. Virüsün aynı yüzeylerde 40 derecenin üzerinde sadece 24 saat yaşayabildiği aktarıldı. Korona virüsün pürüzsüz yüzeylerde daha uzun kalabildiği, kumaş gibi pürüzlü yüzeylerde ise 14 gün geçtikten sonra canlı bir virüs kalıntısına rastlanmadığı bildirildi. Güneş ışınlarının da virüsü öldürmede büyük etkisinin olduğu belirtildi. Öte yandan daha önce yapılan bir araştırmada ise Covid-19’un kağıt paralar ve cam yüzeylerde 2 ila 3 gün, plastik yüzeylerde ise 6 güne kadar yaşayabildiğini ortaya konulmuştu. BU YÜZEYLERE DOKUNDUKTAN SONRA DİKKAT Araştırmanın ışında uyarıda bulunan uzmanlar özellikle hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen kağıt para ve telefonlar için dikkat edilmesi gerektiğini aktardı. Kağıt para ile temasın ardından özellikle minibüs, market veya restoranlarda alınan para üstünde para dokunduktan sonra kesinlikle ellerimizin ağız, burun ve göz götürülmemesi gerektiği vurgulanıyor. Korona virüsün kağıt para üzerinde ve telefon ekranı gibi cam yüzeylerde 28 gün kalabildiğini vurgulayan uzmanlar, bu yüzeylere temasın ardından ellerin kesinlikle sabunlu su ile en az 20 saniye yıkanmasını ya da kolonya ve dezenfektan ile ellerin temizlenmesini tavsiye ediyor. Bozuk paraların ise benzeri dezenfektanlarla belirli aralıklarla yıkanmasının faydalı olabileceği belirtiliyor.
Korona virüste yeni bir detay daha ortaya çıktı. Araştırmacılar virüsün paranın, telefon ekranının ve çelik yüzeylerin üzerinde 28 gün kalabildiği ve bulaşıcı olabileceğini ortaya çıkardı. Uzmanlar ise para ve telefon yüzeyi ile temas eden bireylerin ellerini yıkamadan ya da dezenfekte etmeden ağız, göz ve buruna dokunmaması gerektiği uyarısında bulunuyor.

haberimizvar.net- Avustralya Ulusal Bilim Ajansı CSIRO, korona virüs üzerinde yaptığı araştırma ile virüsün 28 gün boyunca bulaşıcılığını koruyarak yaşayabildiği yüzeyler tespit edildi. Araştırmada virüsün diğer virüslere nazaran daha güçlü olduğu telefon ekranı gibi cam yüzeylerde, kağıt para üzerinde oda sıcaklığında 28 gün boyunca yaşayabildiği keşfedildi.

Virology Journal dergisinde yer alan makalede yüksek sıcaklıklarda daha kısa yaşayabildiği bildirildi. Virüsün aynı yüzeylerde 40 derecenin üzerinde sadece 24 saat yaşayabildiği aktarıldı.

Korona virüsün pürüzsüz yüzeylerde daha uzun kalabildiği, kumaş gibi pürüzlü yüzeylerde ise 14 gün geçtikten sonra canlı bir virüs kalıntısına rastlanmadığı bildirildi.

Güneş ışınlarının da virüsü öldürmede büyük etkisinin olduğu belirtildi.

Öte yandan daha önce yapılan bir araştırmada ise Covid-19’un kağıt paralar ve cam yüzeylerde 2 ila 3 gün, plastik yüzeylerde ise 6 güne kadar yaşayabildiğini ortaya konulmuştu.

BU YÜZEYLERE DOKUNDUKTAN SONRA DİKKAT

Araştırmanın ışında uyarıda bulunan uzmanlar özellikle hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen kağıt para ve telefonlar için dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.

Kağıt para ile temasın ardından özellikle minibüs, market veya restoranlarda alınan para üstünde para dokunduktan sonra kesinlikle ellerimizin ağız, burun ve göz götürülmemesi gerektiği vurgulanıyor.

Korona virüsün kağıt para üzerinde ve telefon ekranı gibi cam yüzeylerde 28 gün kalabildiğini vurgulayan uzmanlar, bu yüzeylere temasın ardından ellerin kesinlikle sabunlu su ile en az 20 saniye yıkanmasını ya da kolonya ve dezenfektan ile ellerin temizlenmesini tavsiye ediyor.

Bozuk paraların ise benzeri dezenfektanlarla belirli aralıklarla yıkanmasının faydalı olabileceği belirtiliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.