Tarım gerçeğine ayna tuttu

GÜNDEM 03.02.2020 - 18:17, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Tarım gerçeğine ayna tuttu

ATB Meclis Üyesi Nuri Büyükselçuk, hububat üretiminde gerilerde olduklarını ifade ederek, “Türkiye’deki nüfus artışı oranında üretimimizi artıramıyoruz. Ekilebilir alanlarımızı azaltıyoruz. Köydeki nüfusumuzu tarımsal üretimden uzaklaştırıyoruz” dedi

haberimizvar.net-Selçuklu  Un ve Yem A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği ve AOSB Yönetim Kurulu Üyesi, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Nuri Büyükselçuk, 2019 yılında dünyada 30 milyon tonluk bir buğday artışı olduğunu, dünya buğday üretiminin yaklaşık 750- 760 ton olduğunu hatırlattı. TÜRKİYE GERÇEĞİ Büyükselçuk, buğday üretimindeki en büyük artışı Rusya’nın gerçekleştirdiğini aktararak Türkiye’nin ise, yüzde 5 küçüldüğünü ifade etti. Büyükselçuk, “En büyük artışı sağlayan ülke Rusya oldu. Dünyadaki buğday artışı yüzde 5 büyürken maalesef ülkemize baktığımızda Türkiye’deki buğday artışı yüzde 5 küçülerek 19 milyon tonla bitirdik. Burada asıl dikkat çekmek istediğim konu, Türkiye’nin 19 milyonluk buğday üretimi 1990 yılında 20 milyon ton civarındaydı. 1990 yılından bu yana 19 ve 20 ton arasında geziyoruz. Yüzde 5’lik bir dilim içindeyiz. İnsanların Türkiye’deki artışı oranında üretimimizi artıramıyoruz.  Ekilebilir alanlarımızı azaltıyoruz” diye konuştu. DÜNYA BİRİNCİSİYİZ AMA… Buğday üretiminin 1990 yılından bu güne kadar Türkiye’de sabit kaldığını artamadığını hatırlatan Büyükselçuk,”Dünyaya baktığımız zaman Türkiye’nin buğday üretimi yaklaşık olarak 1990 yılında 20 tonlarda seyrederken, dünyada buğday üretimi 1990 yılında 550- 570 milyon ton civarında seyretmiş. Bütün dünyayı ele aldığımızda 750 tona gelmiş buğday üretimi ve yüzde 40 büyümüş. Bizde ise sabit kalmış. Rusya son 30 yıl içerisinde buğday üretimini yüzde 100 arttırmış. Üretimde Türkiye’nin geri kalması maalesef bizi tarımsal, sanayi rekabet anlamında da çok ciddi olarak gerilere bırakmaktadır. 10 bin yol önce buğday tarımını ilk yapan ülke olan Türkiye bu sene 9 milyon ton buğday ithalatında kalmış. Türkiye olarak un, makarna ihracatında dünya 1’incisiyiz. Bisküvi ve diğer ürünlerde de çok ciddi ihracatlarımız var. Biz Türkiye’deki ekilebilir alanlarımızı çok iyi kullanabilsek 9 milyon ton ithal etmeden de bu ihracatları yapabiliriz potansiyelimiz çok yüksek. Kırsaldaki nüfusu orada tutamadığımız için hububat üretiminde çok geriye gidiyoruz. Hububat üretiminin yoğun olduğu bölgelerde potansiyelimizi yeterince kullanmıyoruz” ifadelerini kullandı.  
ATB Meclis Üyesi Nuri Büyükselçuk, hububat üretiminde gerilerde olduklarını ifade ederek, “Türkiye’deki nüfus artışı oranında üretimimizi artıramıyoruz. Ekilebilir alanlarımızı azaltıyoruz. Köydeki nüfusumuzu tarımsal üretimden uzaklaştırıyoruz” dedi

haberimizvar.net-Selçuklu  Un ve Yem A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği ve AOSB Yönetim Kurulu Üyesi, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Nuri Büyükselçuk, 2019 yılında dünyada 30 milyon tonluk bir buğday artışı olduğunu, dünya buğday üretiminin yaklaşık 750- 760 ton olduğunu hatırlattı.

TÜRKİYE GERÇEĞİ

Büyükselçuk, buğday üretimindeki en büyük artışı Rusya’nın gerçekleştirdiğini aktararak Türkiye’nin ise, yüzde 5 küçüldüğünü ifade etti. Büyükselçuk, “En büyük artışı sağlayan ülke Rusya oldu. Dünyadaki buğday artışı yüzde 5 büyürken maalesef ülkemize baktığımızda Türkiye’deki buğday artışı yüzde 5 küçülerek 19 milyon tonla bitirdik. Burada asıl dikkat çekmek istediğim konu, Türkiye’nin 19 milyonluk buğday üretimi 1990 yılında 20 milyon ton civarındaydı. 1990 yılından bu yana 19 ve 20 ton arasında geziyoruz. Yüzde 5’lik bir dilim içindeyiz. İnsanların Türkiye’deki artışı oranında üretimimizi artıramıyoruz.  Ekilebilir alanlarımızı azaltıyoruz” diye konuştu.

DÜNYA BİRİNCİSİYİZ AMA…

Buğday üretiminin 1990 yılından bu güne kadar Türkiye’de sabit kaldığını artamadığını hatırlatan Büyükselçuk,”Dünyaya baktığımız zaman Türkiye’nin buğday üretimi yaklaşık olarak 1990 yılında 20 tonlarda seyrederken, dünyada buğday üretimi 1990 yılında 550- 570 milyon ton civarında seyretmiş. Bütün dünyayı ele aldığımızda 750 tona gelmiş buğday üretimi ve yüzde 40 büyümüş. Bizde ise sabit kalmış. Rusya son 30 yıl içerisinde buğday üretimini yüzde 100 arttırmış. Üretimde Türkiye’nin geri kalması maalesef bizi tarımsal, sanayi rekabet anlamında da çok ciddi olarak gerilere bırakmaktadır. 10 bin yol önce buğday tarımını ilk yapan ülke olan Türkiye bu sene 9 milyon ton buğday ithalatında kalmış. Türkiye olarak un, makarna ihracatında dünya 1’incisiyiz. Bisküvi ve diğer ürünlerde de çok ciddi ihracatlarımız var. Biz Türkiye’deki ekilebilir alanlarımızı çok iyi kullanabilsek 9 milyon ton ithal etmeden de bu ihracatları yapabiliriz potansiyelimiz çok yüksek. Kırsaldaki nüfusu orada tutamadığımız için hububat üretiminde çok geriye gidiyoruz. Hububat üretiminin yoğun olduğu bölgelerde potansiyelimizi yeterince kullanmıyoruz” ifadelerini kullandı.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.