Ücretsiz izne çıkarılanlar dikkat!

EKONOMİ 10.04.2020 - 20:02, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:05
 

Ücretsiz izne çıkarılanlar dikkat!

Corona virüs önlemleri kapsamında hazırlanan yeni torba kanun ile işverenler, çalışanlarını 3 ay süreyle işten çıkartamayacak. Çıkarması gerekiyorsa da 3 ay ücretsiz izne ayıracak. Ücretsiz izne ayrılıp da işsizlik sigortasından yararlanamayanlara devlet İşsizlik Fonu’ndan günlük 39.24 lira ödeyecek.

haberimizvar.net- Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın yazısında ücretsiz izne çıkarılanlara dair şunları kaleme aldı; Bu düzenlemeler, son günlerde yaşanan ücretsiz için tartışmalarını hem bitirecek hem de haklı ya da haksız nedenlerle işten çıkartılanlara gelir desteği sağlanacak. Nasıl mı? Anlatayım. İş Kanunu’na göre ücretsiz izinden doğum yapan kadın çalışanlar ile ücretli izinlerini, uzak yerde geçirecek olan çalışanlar yararlanabiliyor. Bu iki hususun dışında ücretsiz izin diye bir kavram İş Kanunu’nda yok. Ancak işveren ile çalışanın anlaşması halinde bir yıl içinde, bir ayı aşmamak kaydıyla ücretsiz izin uygulanabiliyor. Eğer çalışanla anlaşmadan işveren ücretsiz izin uygulamasına giderse çalışan, iş anlaşmasını tek taraflı bitirebilir. Bu durumda da işveren çalışanın başta kıdem tazminatı olmak üzere tüm haklarını ödemek zorundadır. 1- Yasal zemine oturtulacak olan ücretsiz izin uygulamasının koronavirüs salgını süresince sınırlandırılması, yani geçici olması gerekiyor. 2- Eğer çalışanın işsizlik maaşından yararlanma hakkı varsa, işveren ile çalışan da anlaşırsa, iş sözleşmesi fesh edilebilmeli ve çalışan işsizlik maaşı alabilmeli. Çünkü en düşük işsizlik maaşı 1.177 lira, en yüksek işsizlik maaşı ise 2.354 lira. Çalışan 2.354 lira alacakken, ücretsiz izin denilip, 1.177 lira verilmemeli. 3- Faaliyetini geçici olarak durduran işveren kısa çalışma ödeneğine başvurmalı, kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan çalışanlara ücretsiz izin uygulanıp, aylık 1.177 lira ödenmeli. Çalışma süresini geçici olarak azaltan işletmelerde sorun yok ama faaliyetini durduran işverenin herkesi ücretsiz izne çıkardım demesinin önüne geçilmeli. 4- Tasarıdaki 15 Mart tarihi mutlaka yasada yer almalı ki, yasa çıkana kadar işten çıkartılan ya da çıkartılmak istenenler tüm bu haklardan yararlanabilsin. 5- Ücretsiz izne çıkartılan çalışanın bir ay içinde genel sağlık sigortası devam eder bir aydan sonra biter; ya kişi kendi primini ödeyecek ya da gelir testine girip, gelirinin düşük olduğunu ispat edecek ve primini devlet karşılayacak. Bu kişilerin sene sonuna kadar sağlık hizmetine ulaşmasında sorun yok ancak ücretsiz izne ayrılanların genel sağlık sigortası primlerine de bir düzenleme yapılması gerekiyor.  
Corona virüs önlemleri kapsamında hazırlanan yeni torba kanun ile işverenler, çalışanlarını 3 ay süreyle işten çıkartamayacak. Çıkarması gerekiyorsa da 3 ay ücretsiz izne ayıracak. Ücretsiz izne ayrılıp da işsizlik sigortasından yararlanamayanlara devlet İşsizlik Fonu’ndan günlük 39.24 lira ödeyecek.

haberimizvar.net- Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın yazısında ücretsiz izne çıkarılanlara dair şunları kaleme aldı; Bu düzenlemeler, son günlerde yaşanan ücretsiz için tartışmalarını hem bitirecek hem de haklı ya da haksız nedenlerle işten çıkartılanlara gelir desteği sağlanacak. Nasıl mı? Anlatayım.

İş Kanunu’na göre ücretsiz izinden doğum yapan kadın çalışanlar ile ücretli izinlerini, uzak yerde geçirecek olan çalışanlar yararlanabiliyor. Bu iki hususun dışında ücretsiz izin diye bir kavram İş Kanunu’nda yok. Ancak işveren ile çalışanın anlaşması halinde bir yıl içinde, bir ayı aşmamak kaydıyla ücretsiz izin uygulanabiliyor. Eğer çalışanla anlaşmadan işveren ücretsiz izin uygulamasına giderse çalışan, iş anlaşmasını tek taraflı bitirebilir. Bu durumda da işveren çalışanın başta kıdem tazminatı olmak üzere tüm haklarını ödemek zorundadır.

1- Yasal zemine oturtulacak olan ücretsiz izin uygulamasının koronavirüs salgını süresince sınırlandırılması, yani geçici olması gerekiyor.

2- Eğer çalışanın işsizlik maaşından yararlanma hakkı varsa, işveren ile çalışan da anlaşırsa, iş sözleşmesi fesh edilebilmeli ve çalışan işsizlik maaşı alabilmeli. Çünkü en düşük işsizlik maaşı 1.177 lira, en yüksek işsizlik maaşı ise 2.354 lira. Çalışan 2.354 lira alacakken, ücretsiz izin denilip, 1.177 lira verilmemeli.

3- Faaliyetini geçici olarak durduran işveren kısa çalışma ödeneğine başvurmalı, kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan çalışanlara ücretsiz izin uygulanıp, aylık 1.177 lira ödenmeli. Çalışma süresini geçici olarak azaltan işletmelerde sorun yok ama faaliyetini durduran işverenin herkesi ücretsiz izne çıkardım demesinin önüne geçilmeli.

4- Tasarıdaki 15 Mart tarihi mutlaka yasada yer almalı ki, yasa çıkana kadar işten çıkartılan ya da çıkartılmak istenenler tüm bu haklardan yararlanabilsin.

5- Ücretsiz izne çıkartılan çalışanın bir ay içinde genel sağlık sigortası devam eder bir aydan sonra biter; ya kişi kendi primini ödeyecek ya da gelir testine girip, gelirinin düşük olduğunu ispat edecek ve primini devlet karşılayacak. Bu kişilerin sene sonuna kadar sağlık hizmetine ulaşmasında sorun yok ancak ücretsiz izne ayrılanların genel sağlık sigortası primlerine de bir düzenleme yapılması gerekiyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.