Hayvanları barınağa mahkum etmeyin

GÜNDEM 26.12.2021 - 17:07, Güncelleme: 26.12.2021 - 17:07
 

Hayvanları barınağa mahkum etmeyin

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Sahipsiz hayvanların yerinin sokaklar değil barınaklar olduğunu unutmamalıyız" sözlerine Antalya Barosu Hayvan Hakları Kurulu'ndan, "Yasalara göre barınaklar geçici merkezlerdir. Hayvanlar özgür olmalıdır" açıklaması geldi

haberimizvar.net- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda, " Sahipsiz hayvanların yerinin sokaklar değil barınaklar olduğunu unutmamalıyız" şeklinde açıklama yaptı. Açıklamaya tepki gösteren Antalya Barosu Hayvan Hakları Kurulu, sokak hayvanlarının sokakta yaşaması gerektiğini, barınakların sadece geçici merkez olduğunu hatırlattı. "Belirtmek isteriz ki; 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu uyarınca “Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır” sözlerine yer verilen açıklamada, "Ülkemizde yer alan barınakların çoğunda hayvanların tedavi edilmeleri  için  yeterli alan ve imkan yoktur.  Barınakların sokaktaki tüm hayvanları barındırması mümkün olmadığı gibi, zamanla barınakların hayvanlar için ölüm kampına dönüşme ihtimali bulunmaktadır. Bu durumda uygulamayı hayata geçiren belediyeler de yasal düzenlemeyi açıkça  ihlal etmiş olacaklardır" denildi. BARINAKLAR YETERSİZ  Açıklamada şu sözlere yer verildi: "Gerek Baromuz Hayvan Hakları Kurulu’nun, gerekse sivil toplum kuruluşlarının yıllardan beri yaptığı barınak ziyaretlerinde birçok barınağın 5199 sayılı kanunda belirtilen asgari koşulları taşımadığı, hasta hayvanlarla sağlıklı hayvanların bir arada tutulduğu, hijyen koşullarına uyulmadığı, bazı barınaklarda hayvanların açlıktan birbirlerinin ölüsünü yediği tespit edilmiştir. Birçok belediye hasta hayvanlara tedavi uygulamakta yetersiz kalmakta, aşılama, kısırlaştırma gibi yasa uyarınca üzerine düşen sorumlulukları gereği gibi yerine getirememektedir. Kaldı ki  hayvanların özgür yaşam hakkı hiçe sayılarak barınaklarda esir edilmelerinin kabulü mümkün değildir.  Antalya Barosu olarak Sayın Cumhurbaşkanını, sahipsiz hayvanların yerinin barınaklar olduğuna dair söyleminin aksine; düzenli olarak hayvan hakkı ihlallerine sebebiyet veren belediyelere kanundaki yükümlülüklerini yerine getirmeleri için çağrıda bulunmaya,  bu ülkenin Cumhurbaşkanı olarak eziyet gören, otobanlara atılan, bıçaklanan, tecavüze uğrayan ve her türlü zorbalığa maruz kalan sokak hayvanlarının hakkını savunmaya davet ediyoruz."
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Sahipsiz hayvanların yerinin sokaklar değil barınaklar olduğunu unutmamalıyız" sözlerine Antalya Barosu Hayvan Hakları Kurulu'ndan, "Yasalara göre barınaklar geçici merkezlerdir. Hayvanlar özgür olmalıdır" açıklaması geldi

haberimizvar.net- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda, " Sahipsiz hayvanların yerinin sokaklar değil barınaklar olduğunu unutmamalıyız" şeklinde açıklama yaptı. Açıklamaya tepki gösteren Antalya Barosu Hayvan Hakları Kurulu, sokak hayvanlarının sokakta yaşaması gerektiğini, barınakların sadece geçici merkez olduğunu hatırlattı. "Belirtmek isteriz ki; 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu uyarınca “Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır” sözlerine yer verilen açıklamada, "Ülkemizde yer alan barınakların çoğunda hayvanların tedavi edilmeleri  için  yeterli alan ve imkan yoktur.  Barınakların sokaktaki tüm hayvanları barındırması mümkün olmadığı gibi, zamanla barınakların hayvanlar için ölüm kampına dönüşme ihtimali bulunmaktadır. Bu durumda uygulamayı hayata geçiren belediyeler de yasal düzenlemeyi açıkça  ihlal etmiş olacaklardır" denildi.

BARINAKLAR YETERSİZ 

Açıklamada şu sözlere yer verildi: "Gerek Baromuz Hayvan Hakları Kurulu’nun, gerekse sivil toplum kuruluşlarının yıllardan beri yaptığı barınak ziyaretlerinde birçok barınağın 5199 sayılı kanunda belirtilen asgari koşulları taşımadığı, hasta hayvanlarla sağlıklı hayvanların bir arada tutulduğu, hijyen koşullarına uyulmadığı, bazı barınaklarda hayvanların açlıktan birbirlerinin ölüsünü yediği tespit edilmiştir. Birçok belediye hasta hayvanlara tedavi uygulamakta yetersiz kalmakta, aşılama, kısırlaştırma gibi yasa uyarınca üzerine düşen sorumlulukları gereği gibi yerine getirememektedir. Kaldı ki  hayvanların özgür yaşam hakkı hiçe sayılarak barınaklarda esir edilmelerinin kabulü mümkün değildir.  Antalya Barosu olarak Sayın Cumhurbaşkanını, sahipsiz hayvanların yerinin barınaklar olduğuna dair söyleminin aksine; düzenli olarak hayvan hakkı ihlallerine sebebiyet veren belediyelere kanundaki yükümlülüklerini yerine getirmeleri için çağrıda bulunmaya,  bu ülkenin Cumhurbaşkanı olarak eziyet gören, otobanlara atılan, bıçaklanan, tecavüze uğrayan ve her türlü zorbalığa maruz kalan sokak hayvanlarının hakkını savunmaya davet ediyoruz."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.